De voor- en nadelen van thuiswerken

thuiswerken

Thuiswerken is de afgelopen jaren, voornamelijk sinds de uitbraak van de coronapandemie, enorm populair geworden. Veel bedrijven en werknemers zien thuiswerken nu als de nieuwe norm. Nederland heeft zelfs het hoogste aantal thuiswerkende beroepsbevolking in heel Europa. Maar liefst 52% van de Nederlandse beroepsbevolking, werkt thuis. Werken vanuit huis heeft zowel voor- als nadelen. Hoe kun je je talenten, ofwel jouw huManpower, optimaal inzetten om thuiswerken voor je te laten werken? Je leest het in dit blog. 


De voordelen van thuiswerken 

1. Meer vrijheid en een betere werk-privé balans 

Een van de grootste voordelen van thuiswerken, iets wat je direct opmerkt, is meer vrijheid. Door vaker thuis te werken, kunnen werknemers meer tijd doorbrengen met hun gezin, hobby's oppakken, of simpelweg direct ontspannen na een lange werkdag.  

2. Minder reistijd - en ook nog is goed voor het milieu  

Zeg maar dag tegen lange files en onnodig lange reistijden. Het verminderen van het dagelijkse woon-werkverkeer levert veel voordelen op. Het leidt onder andere tot minder stress onder werknemers, minder vermoeidheid, en meer tijd voor je privé omgeving en activiteiten.  

3. Minder ziekmeldingen 

Thuiswerken vermindert de blootstelling aan drukke werkplekken, wat leidt tot minder ziekmeldingen. Maar de daling in ziekmeldingen komt niet alleen doordat collega's elkaar minder aansteken. Veel mensen kiezen ervoor om thuis door te werken tijdens ziekte. Simpelweg omdat dit vanuit het gemak van je eigen huis wel te doen is, in plaats van op kantoor of een drukke omgeving.  

4. Productiever 

Een kantoortuin is gezellig en open, maar leidt ook snel tot afleiding. Dat is een reden voor sommige mensen dat zij thuiswerken en daarmee hun productiviteit verhogen. Met minder afleidingen van collega's, kunnen mensen hun taken sneller en efficiënter afronden. 

De bovenstaande punten kunnen bijdragen aan het welzijn van medewerkers. En gelukkige medewerkers presteren ook beter op het werk. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich richt op wat zijn huManpower doet versterken. 😉  


De nadelen van thuiswerken 

1. Eenzaamheid 

Hoewel thuiswerken flexibiliteit biedt, kan het bij veel mensen ook leiden tot isolatie en zelfs depressie. De koffiepauzes en kletspraatjes blijken dan toch belangrijke interactiemomenten te zijn. We zijn namelijk als mensen gemaakt om met elkaar het sociale contact op te zoeken, we zijn gerust ‘sociale dieren’. Gelukkig zijn veel bedrijven en werknemers overgestapt naar een hybride werkvorm. Dit biedt flexibiliteit en tegelijkertijd ook vaste momenten om onder andere collega's te zijn. Mocht je werk volledig op afstand zijn, dan kun je ook nog altijd 'coworking' ruimtes bezoeken in jouw regio. Hier kun je dan samen werken, zonder dat het je veel reistijd kost. 

2. Werk-privéscheiding 

 Als je woonkamer tegelijkertijd je kantoor is, lijkt het alsof de grens tussen werk en privé verdampt. Voor je het weet zit je tot laat in de avond nog mails te beantwoorden. En heb je wel je ochtendroutines doorlopen of ben je meteen achter de laptop gaan zitten? 

3. Communicatie-uitdagingen 

Miscommunicatie en vertragingen in antwoorden? Voor velen is dit een bekend probleem. En al helemaal zonder de face-to-face momenten kan dit probleem groter worden. Gelukkig hebben veel bedrijven en medewerkers zich snel aangepast. Programma's als Microsoft Teams en Zoom zijn niet meer weg te denken uit de meeste werkomgevingen. Toch is en blijft persoonlijk contact cruciaal in communicatie. Je krijgt meer non verbale signalen mee, die belangrijk zijn om een boodschap over te brengen. 

4. Ergonomie & technische problemen 

Je thuiswerkplekje is misschien niet zo ergonomisch in vergelijking met die van je kantoor. Daarnaast kunnen technische problemen, zoals internet- of hardware problemen, jouw taken in de weg zitten. Vraag aan je werkgever of ze iets voor je kunnen betekenen. Veel werkgevers bieden meubilair voor je werkplek. 

Thuiswerken is voor veel mensen een positieve verandering , maar het heeft ook een keerzijde. Aan de ene kant biedt het flexibiliteit en gemak, maar aan de andere kant kan het een uitdaging zijn. Heb je moeite met thuiswerken of heb je juist verbeterpunten? Aarzel dan niet om dit te delen met je leidinggevende. Met de juiste ondersteuning, open communicatie en slimme planning kun je (samen met je werkgever) de juiste werkwijze voor jezelf creëren. 

Straalt jouw huManpower als je vanuit huis werkt? Bij Manpower hebben we voldoende 'thuiswerk' vacatures voor jou om uit te kiezen. Bekijk hier https://www.manpower.nl/nl/zoek-vacatures al onze vacatures!