Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden: 5 tips

Ben je bijna aangenomen voor een nieuwe baan of een andere functie bij je huidige werkgever? Dan is de kans groot dat je binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek hebt. Maar wat bespreek je dan precies? En wat juist niet? In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen over het arbeidsvoorwaardengesprek, zodat je goed voorbereid, zelfverzekerd én met realistische verwachtingen het gesprek ingaat.

Arbeidsvoorwaardengesprek: in het kort

  • De laatste stap voor je nieuwe baan
  • Bespreking van o.a. salaris, startdatum en secundaire voorwaarden
  • Ruimte om te onderhandelen (buiten cao-afspraken om)
  • Belangrijk voor duidelijkheid en wederzijdse verwachtingen
  • Goed voorbereiden voorkomt verrassingen achteraf

Inhoud van dit artikel

Wat is het arbeidsvoorwaardengesprek?

Het arbeidsvoorwaardengesprek is het gesprek waarin je de concrete voorwaarden van je arbeidsovereenkomst bespreekt. Denk aan primaire arbeidsvoorwaarden zoals je salaris, je startdatum, het aantal vakantiedagen, je vakantiegeld en de werktijden, maar ook aan alle secundaire arbeidsvoorwaarden. Je voert dit gesprek meestal nadat je bent geselecteerd voor de functie, maar nog voordat je daadwerkelijk tekent.

Het is een formeel gesprek, maar wel eentje waarin nog ruimte is om bijvoorbeeld over je salaris te onderhandelen of om verduidelijking te vragen. In de praktijk zit je vaak aan tafel met een HR-medewerker of leidinggevende.

5 tips voor je arbeidsvoorwaardengesprek

Met deze tips heb je een prettig en effectief arbeidsvoorwaardengesprek:

  1. Wees professioneel én vriendelijk: Een arbeidsvoorwaardengesprek is een zakelijk gesprek, maar je mag je enthousiasme echt wel tonen. Als het goed is wil je die baan graag hebben, toch?
  2. Durf te onderhandelen: Zeg niet meteen overal ja op. Als je denkt dat iets beter kan, bespreek het. Nee heb je, ja kun je krijgen!
  3. Stel vragen: Zo laat je zien dat je betrokken bent en je goed hebt voorbereid.
  4. Leg afspraken vast: Vraag om een schriftelijke bevestiging van de arbeidsvoorwaarden die je besproken hebt.
  5. Wees eerlijk over je verwachtingen: Openheid helpt om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Vergeet niet dat de werkgever en jij graag willen gaan samenwerken. Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden is soms geven en soms nemen. Het doel is voorwaarden waar jullie allebei tevreden mee zijn.

Je arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden

Goede voorbereiding is belangrijk, zo ga je het arbeidsvoorwaardengesprek met vertrouwen in. Deze stappen helpen je daarbij:

  • Doe salarisonderzoek: Bekijk wat een gangbaar salaris is voor jouw functie, ervaring en regio. Gebruik bijvoorbeeld onze informatie over het gemiddelde hbo-salaris of mbo-salarissen om een idee te krijgen van een redelijk salaris.
  • Ken je waarde: Breng in kaart wat jij meebrengt, zoals je ervaring, opleidingen en prestaties. Dat maakt je onderhandelingspositie sterker.
  • Bepaal wat je belangrijk vindt: Wil je flexibiliteit in werktijden? Opleidingsbudget? Denk vooraf na over je prioriteiten.
  • Lees de cao of arbeidsvoorwaardenregeling: Als er een cao van toepassing is, vind je daar de standaardafspraken rondom je arbeidsvoorwaarden.
  • Oefen het gesprek: Vraag een vriend(in) of familielid om je te helpen als voorbereiding. Daarmee oefen je je wensen te formuleren en natuurlijk te onderhandelen.

Welke vragen kun je verwachten in het arbeidsvoorwaardengesprek?

Een deel van het gesprek kun je aardig voorspellen en daar kun je je natuurlijk prima op voorbereiden. Dit zijn vragen die werkgevers vaak stellen:

  • “Wat zijn je salarisverwachtingen?”
  • “Wanneer zou je kunnen starten?”
  • “Heb je nog vakantie gepland?”
  • “Heb je voorkeur voor thuiswerken of op kantoor?”
  • “Heb je nog vragen over de functie of organisatie?”

Goede vragen om te stellen in je arbeidsvoorwaardengesprek

Je toont je betrokkenheid en interesse door zelf vragen te stellen. Zeker doen dus! Dit zijn een aantal voorbeeldvragen om je op weg te helpen:

  • “Wat is het groeipad binnen deze functie?”
  • “Hoe zit het met opleidings- en doorgroeimogelijkheden?”
  • “Wat is het beleid rond thuiswerken of flexibele werktijden?”
  • “Hoe ziet het inwerktraject eruit?”
  • “Is er een vaste beoordelingscyclus of functioneringsgesprekken?”

Wat bespreek je níet in het arbeidsvoorwaardengesprek?

Naast het bespreken van zaken als je salaris, werktijden en secundaire arbeidsvoorwaarden, zijn er ook onderwerpen die niet thuishoren in je arbeidsvoorwaardengesprek. Een paar voorbeelden zijn:

  • Inhoudelijke zaken over de functie: Zaken als strategie, beleid of dagelijkse taken heb je als het goed is al besproken tijdens je sollicitatiegesprekken.
  • Negatieve ervaringen met vorige werkgevers: Die zijn helemaal niet relevant voor je nieuwe werkgever. Bovendien kom je hierdoor al snel onprofessioneel over.
  • Te persoonlijke onderwerpen: Je medische details of privéproblemen horen ook niet in je arbeidsvoorwaardengesprek thuis.

Focus je dus op alles wat direct te maken heeft met je arbeidsovereenkomst, niet op je hele leven.

Betekent het arbeidsvoorwaardengesprek dat je aangenomen bent?

In de meeste gevallen wil de werkgever je hebben, je bent de voorkeurskandidaat. Toch is er nog niets definitief. Jullie moet nog overeenstemming vinden over je arbeidsvoorwaarden. Neem het gesprek serieus en blijf professioneel. Het kan nog alle kanten op.

Geen formaliteit, wel een kans

Het arbeidsvoorwaardengesprek is geen formaliteit, maar een kans om duidelijke afspraken te maken over jouw toekomstige baan. Zie het als het moment waarop jij én de werkgever definitief ‘ja’ zeggen. Bereid je goed voor, weet wat je wilt én wat je waard bent. Zo begin je met een goed gevoel aan je nieuwe uitdaging!

FAQ

Als je een arbeidsvoorwaardengesprek hebt, ben je dan aangenomen?

Nog niet helemaal. Je bent meestal wel de voorkeurskandidaat, maar pas als jullie het eens zijn over de voorwaarden én je tekent, is het officieel.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Een arbeidsvoorwaardengesprek is het gesprek waarin je samen met de werkgever de voorwaarden van je arbeidsovereenkomst bespreekt, zoals salaris, startdatum en werktijden. Het vindt plaats nadat je bent geselecteerd, maar voordat je officieel tekent.

Wanneer heb je een arbeidsvoorwaardengesprek?

Je hebt een arbeidsvoorwaardengesprek zodra je bent gekozen als voorkeurskandidaat voor een functie. Het vindt plaats vlak voordat je de arbeidsovereenkomst ondertekent.

Wat bespreek je in een arbeidsvoorwaardengesprek?

In een arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je je arbeidsvoorwaarden als salaris, werktijden, startdatum, vakantiedagen, pensioenregeling en eventuele extra’s zoals een laptop of reiskostenvergoeding. Ook de contractduur en proeftijd komen meestal aan bod.

Hoe gaat een arbeidsvoorwaardengesprek?

Een arbeidsvoorwaardengesprek is meestal met HR of je toekomstige leidinggevende, waarin jullie alle arbeidsvoorwaarden doornemen. Je krijgt de kans om vragen te stellen en waar nodig te onderhandelen over de voorwaarden.

Hoelang duurt een arbeidsvoorwaardengesprek?

Een arbeidsvoorwaardengesprek duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten. De duur hangt af van hoe uitgebreid de voorwaarden zijn en of je nog onderhandelt.

Wat moet je vragen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek?

Stel vragen over je arbeidsvoorwaarden die nog onduidelijk zijn, zoals het salaris, opleidingsmogelijkheden, werktijden, thuiswerken en het inwerktraject. Zo laat je zien dat je goed voorbereid bent en voorkom je verrassingen na je start.

Hoe voer je een arbeidsvoorwaardengesprek?

Je voert een arbeidsvoorwaardengesprek professioneel en goed voorbereid. Weet wat je wilt, ken je marktwaarde en wees duidelijk in je verwachtingen. Luister actief, stel vragen en durf te onderhandelen als iets niet aansluit bij jouw wensen.