De meeste sollicitatiegesprekken eindigen met de klassieker: “Heb je nog vragen voor ons?” Voor veel sollicitanten is dit een ongemakkelijk moment. Je bent opgelucht dat je je verhaal hebt gedaan en wilt het liefst afsluiten met een glimlach. Maar juist dit moment op het einde van het gesprek biedt kansen om jezelf onsterfelijk te maken.
Door slimme, originele vragen te stellen laat je niet alleen zien dat je serieus bent over de baan, maar ook dat je strategisch denkt, betrokken bent en kritisch durft te kijken naar je toekomstige werkplek. In dit artikel geven we je 10 opvallende vragen om te stellen tijdens of aan het einde van je sollicitatiegesprek – mét uitleg waarom ze werken.
Inhoud van dit artikel
- 10 goede vragen om een werkgever te stellen tijdens een sollicitatiegesprek
- Tips voor als je zelf vragen wilt bedenken
- Wees niet bang om vragen te stellen
- FAQ
10 goede vragen om een werkgever te stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Bij een sollicitatiegesprek spreek je je communicatieve vaardigheden aan, het is tweerichtingsverkeer. De werkgever stelt je vragen tijdens het sollicitatiegesprek, soms de gekste vragen ook. Maar jij mag op jouw beurt ook vragen stellen. De juiste vragen helpen je om een goed beeld te krijgen van de functie, maar ook om een positieve indruk achter te laten bij je gesprekspartner.
Dit zijn 10 slimme vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek:
- “Wat maakt iemand in deze functie succesvol?”
- “Hoe ziet een typische werkdag eruit voor iemand in deze rol?”
- “Wat vindt u zelf het leukste (of uitdagendste) aan werken bij dit bedrijf?”
- “Wat is de grootste uitdaging voor het team momenteel?”
- “Hoe wordt succes gemeten in deze functie?”
- “Zijn er doorgroeimogelijkheden of ontwikkeltrajecten voor deze functie?”
- “Hoe ziet het inwerktraject eruit?”
- “Wat zijn de grootste veranderingen waar dit bedrijf de komende tijd mee te maken krijgt?”
- “Zijn er dingen in mijn profiel of ervaring waar u nog twijfels over heeft?”
- “Mag ik de werkplek zien?”
1. “Wat maakt mij succesvol in deze functie?”
Deze vraag laat zien dat je niet alleen wilt voldoen, maar wilt uitblinken. Je verplaatst je in de werkgever en vraagt om specifieke informatie over succesfactoren. Daarmee toon je je ambitie en zelfbewustzijn.
2. “Hoe ziet een typische werkdag eruit voor iemand in deze rol?”
Het helpt je om beter in te schatten wat je precies kunt verwachten. Tegelijkertijd laat je zien dat je verder kijkt dan de functietitel of vacaturetekst. Je wilt weten hoe de praktijk eruitziet. Dat is slim natuurlijk.
3. “Wat vindt u zelf het leukste (of uitdagendste) aan werken bij dit bedrijf?”
Met deze vraag draai je het gesprek even om. Je toont interesse in de persoon tegenover je en haalt subtiel de cultuur en sfeer binnen het team of bedrijf aan. Bovendien praten mensen graag over zichzelf. Daarmee is de kans groot dat het gesprek een prettige wending krijgt.
4. “Wat is de grootste uitdaging voor het team momenteel?”
Je laat zien dat je oplossingsgericht denkt en waarde wilt leveren. Daarnaast kom je meer te weten over de dynamiek, uitdagingen en mogelijke groeikansen binnen het team.
5. “Hoe wordt succes gemeten in deze functie?”
Je toont resultaatgerichtheid en interesse in verwachtingen. Het helpt je niet alleen om te bepalen of je er klaar voor bent, of je het überhaupt wílt en hoe je straks kunt groeien.
6. “Zijn er doorgroeimogelijkheden of ontwikkeltrajecten voor deze functie?”
Met deze vraag laat je ambitie zien, zonder arrogant over te komen. Werkgevers waarderen kandidaten die vooruitdenken en zich willen ontwikkelen. Bovendien krijg je een beeld van de leercultuur binnen het bedrijf.
7. “Hoe ziet het inwerktraject eruit?”
Je toont betrokkenheid en laat zien dat je het werk serieus neemt en goed voorbereid aan de slag wilt. Voor jezelf is het natuurlijk ook fijn om te weten of je goede begeleiding krijgt of meteen in het diepe wordt gegooid.
8. “Wat zijn de grootste veranderingen waar het bedrijf de komende tijd mee te maken krijgt?”
Je vraagt naar de bredere context van het bedrijf, zoals groei of innovatie. Daarmee toon je interesse in het bedrijf, en niet alleen de functie.
9. “Zijn er dingen in mijn profiel of ervaring waar u nog twijfels over heeft?”
Dit is misschien wel de moedigste vraag uit het rijtje. Je toont lef, openheid en stelt je kwetsbaar op. Verder geef je de werkgever de kans om twijfels uit te spreken. Die kans kun je uiteraard benutten om die twijfels weg te nemen en te laten zien dat je je durft te ontwikkelen.
10. “Mag ik de werkplek zien?”
Dit is voor veel werkgevers een verrassende vraag, op een positieve manier. Dat kan er zo maar voor zorgen dat jouw gesprek blijft hangt. Een ander voordeel is dat je misschien een paar toekomstige collega’s ontmoet als je de werkplek bekijkt. Dat kan nooit kwaad.
Tips om zelf sollicitatievragen voor de werkgever te bedenken
Het lijstje hierboven kan je helpen goede sollicitatievragen aan de werkgever te stellen. Nog beter is het om zelf vragen te bedenken. Gebruik je creativiteit en verras je gesprekspartner met slimme of opvallende vragen tijdens je sollicitatiegesprek.
Dit zijn een aantal handig tips voor als je zelf vragen bedenkt om aan een werkgever te stellen tijdens je sollicitatiegesprek:
- Zorg dat je vragen oprecht zijn. Stel geen vragen om het vragen.
- Vermijd vragen waarop het antwoord in de vacaturetekst staat.
- Stem je vragen af op het gesprek: Haak in op wat er eerder besproken is.
- Stel maximaal drie tot vijf vragen. Je wilt interesse tonen, geen kruisverhoor houden.
- Bewaar altijd één sterke vraag voor het einde, zodat je eindigt met een knaller!
Wees niet bang om vragen te stellen
Je komt echt niet lastig of kritisch over als je vragen stelt tijdens of na een sollicitatiegesprek. Sterker nog, goede vragen laten juist zien dat je betrokken, professioneel en voorbereid bent. Bovendien kies jij net zo goed voor de werkgever als andersom. Door vragen te stellen benut je je soft skills om een beter beeld van de baan, de werkgever en de werkomgeving te krijgen.
Dus, hoor je aan het eind van het gesprek: “Heb je nog vragen voor ons?”, dan is jouw antwoord: “Zeker.”
Ga ervoor!
FAQ
Wat zijn goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek?
Alle vragen waarmee je interesse, betrokkenheid en bereidheid om je snel aan te passen toont aan de werkgever. Bijvoorbeeld: "Wat maakt iemand in deze functie succesvol?" of "Hoe ziet het inwerktraject eruit?"
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden: vragen & tips
Elevator pitch: 5 voorbeelden & tips
Feedback vragen: zo doe je dat
Assessment: 6 tips om je voor te bereiden