Ziek melden voor werk: voorbeelden & tips

Bijna niemand ontkomt eraan: ziek melden voor je werk. Net als je het niet verwacht, word je geveld door een griep. Als je een chronische of langdurige ziekte hebt, kan ziekteverzuim ingrijpende gevolgen hebben voor jezelf en je werkgever. Ook een ongeluk kan ervoor zorgen dat je je ziek moet melden, bijvoorbeeld als je je been breekt tijdens een potje voetbal. Leuk is het nooit, en voor sommige mensen is ziek melden bij de werkgever zelfs ronduit stressvol. Maar hoe zit het eigenlijk precies als je je ziek wilt melden?

  

Inhoud van dit artikel

Ziek melden op je werk: in het kort

  • Telefonisch ziek melden is gebruikelijk, mail of app kan ook

  • Je bent niet verplicht om je klachten aan je werkgever te vertellen

  • Je krijgt minimaal 70% van je loon tijdens ziekte (maximaal 2 jaar)

  • Je werkgever kan je aanmelden bij de bedrijfsarts of arbodienst

  • Je bent verplicht om mee te werken aan je herstel of re-integratie

Wat is ziek melden?

Ben je ziek? Dan moet je je zo snel mogelijk ziek melden bij je werkgever. De regels voor een ziekmelding vind je meestal in je arbeidscontract, de cao of de personeelsgids.

De snelste manier is vaak om voor je ziekmelding telefonisch contact te zoeken met je leidinggevende. Krijg je niemand te pakken, stuur dan een e-mail of berichtje en bel een uurtje later nog eens om te checken of ze je ziekmelding hebben ontvangen.

 

Informatie voor je ziekmelding

Wil je liever niet vertellen wat je klachten zijn, dan is dat geen probleem. Je bent namelijk niet verplicht om je werkgever te vertellen wat je klachten zijn, want je werkgever mag geen medische informatie van je vragen. Je werkgever mag overigens wel vragen of je ziek bent door een bedrijfsongeval.

 

Het is prima als je ervoor kiest om wel open te zijn over je ziekte. Meestal is er geen reden om geheimzinnig te doen, bijvoorbeeld als je een griepje of iets dergelijks hebt.

Geef in ieder geval nooit onjuiste informatie. Daar heeft niemand iets aan. 


Je werkgever stuurt je naar een bedrijfsarts of arbodienst

In veel gevallen meldt je werkgever je ziek bij personeelszaken en/of de bedrijfsarts. Zodra je weer aan het werk gaat, meld hij je ook weer beter. Soms vraagt een werkgever je om de bedrijfsarts te bezoeken. Met deze arts bespreek je je klachten en eventuele vervolgstappen of behandelingen.

Ook de bedrijfsarts heeft geheimhoudingsplicht en mag geen medische informatie aan je werkgever verstrekken. De enige informatie die de arts mag doorgeven is:

  • Of je ziek bent of niet

  • Hoelang je ziekte naar verwachting gaat duren

  • Welke taken je nog wel kunt doen (mate van arbeidsongeschiktheid)

  • Hoe je werkgever je kan faciliteren, bijvoorbeeld door je werkplek aan te passen

Je rechten en plichten bij een ziekmelding

Als je werknemer bent en je ziek meldt, heb je rechten en plichten. In het kort moet je er alles aan doen om zo snel mogelijk weer beter te worden. Of anders gezegd, je eigen herstel niet tegenwerken.

Rechten van werknemers

  • In Nederland betaalt je werkgever minimaal 70% van je laatstverdiende loon gedurende de eerste twee ziektejaren.

  • Je hoeft je werkgever niet alle details van je ziekte te vertellen, een algemene beschrijving is voldoende.

Plichten van werknemers

  • Informeer je werkgever zo snel mogelijk.

  • Zorg ervoor dat je bereikbaar bent voor eventuele vragen van je werkgever.

  • Werk mee aan eventuele re-integratieplannen van je werkgever.

Redenen om je ziek te melden

Er zijn talloze redenen waarom je je ziek kunt melden bij je werkgever. Het belangrijkst is dat je door je ziekte of klachten niet goed kunt functioneren. De meest voorkomende redenen voor ziekteverzuim zijn:

  • Fysieke ziekte: alle lichamelijke klachten en symptomen die ervoor zorgen dat je je beroerd voelt en je werk niet goed kunt uitvoeren. Voorbeelden zijn griep en verkoudheid, maag- en darmklachten of infectieziekten.

  • Mentale gezondheid: ook mentale klachten kunnen ervoor zorgen dat je niet goed functioneert op je werk. Hierbij moet je denken aan depressie of angststoornissen, maar ook een burn-out.

  • Lichamelijk letsel: een ongeluk zit in een klein hoekje, maar verwondingen zoals botbreuken en kneuzingen kunnen je beperken in je bewegingsvrijheid. Ook de herstelperiode of revalidatie na een medische ingreep hoort in deze categorie.

  • Bijzondere omstandigheden: een zwangerschap, intensieve fysiotherapie, nierdialyse of chemotherapie kunnen ervoor zorgen dat je niet kunt werken.

  • Overig: ernstige vermoeidheid of uitputting zijn ook redenen om je ziek te melden. Net als ernstige ziekte in je familie, waarvoor je volgens de wet recht hebt op calamiteitenverlof of zorgverlof.

Communicatie: hoe meld je je ziek?

 

 

Ziekte overkomt je in de meeste gevallen, het komt altijd ongelegen en is zeker niet leuk. Maar hoe geef je je ziekmelding door?

Spoiler alert: telefonisch is de norm.


Het zou best kunnen dat de afspraken over ziek melden bij jouw werkgever anders zijn. Je vindt ze in de personeelsgids of het bedrijfsreglement. Wat de afspraken ook zijn, meld je altijd zo snel mogelijk ziek. Daarmee geef je je werkgever tijd om een vervanger te vinden of dringende taken over te dragen aan een collega.


Telefonisch is gebruikelijk

In Nederland is het gebruikelijk om je telefonisch ziek te melden. Het liefst voor aanvang van je werkdag, of tenminste zo vroeg mogelijk. Een belletje is genoeg. Je leidinggevende meldt je ziek bij personeelszaken en seint misschien de bedrijfsarts of arbodienst in.


E-mail

Krijg je je werkgever, leidinggevende of hr-afdeling niet te pakken? Dan is een e-mail ook prima. Het is wel handig om er op een later moment achteraan te bellen, zodat je zeker weet dat je ziekmelding is ontvangen. Je bent het niet verplicht, maar als je er geen problemen mee hebt om je klachten aan je werkgever te vertellen, is dit een goed voorbeeld van een e-mail voor je ziekmelding:

 

Onderwerp: Ziekmelding

Beste [naam leidinggevende],

Ik wil je laten weten dat ik vandaag niet in staat ben om te werken vanwege [beschrijf kort de symptomen of de aard van de ziekte, bijvoorbeeld: ernstige migraine]. Ik verwacht dat ik [aantal] dagen nodig heb om te herstellen en zal je dagelijks op de hoogte houden van mijn situatie.

Mocht je vragen hebben of verdere informatie nodig hebben, dan hoor ik het graag. 

Met vriendelijke groet,

[je naam]


Zoals gezegd ben je niet verplicht om te vertellen wat je klachten zijn. Wil je liever niet vertellen wat er met je aan de hand is? Dan gebruik je onderstaand voorbeeld voor je ziekmelding:

 

Onderwerp: Ziekmelding

Beste [naam leidinggevende],

Hierbij wil ik je informeren dat ik vandaag helaas niet in staat ben om te komen werken vanwege ziekte. Ik verwacht de komende [aantal] dagen niet beschikbaar zijn. Verder zal ik je dagelijks op de hoogte houden van mijn herstel.

Mocht je vragen hebben of verdere informatie nodig hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

[je naam]


WhatsApp/SMS

Het is niet overal gebruikelijk, maar aan de andere kant is WhatsApp (of SMS) binnen het bedrijfsleven tegenwoordig een geaccepteerd communicatiemiddel. Als het in jouw bedrijf geaccepteerd is, kun je je via WhatsApp ziek melden. Hier heb je een voorbeeldbericht om je ziek te melden:

 

Goedemorgen [naam leidinggevende],

Ik wil je laten weten dat ik vandaag niet kan werken vanwege [beschrijf kort de symptomen, bijvoorbeeld: een ernstige hoofdpijn en koorts]. Ik verwacht dat ik [aantal] dagen nodig heb om te herstellen. Verder zal ik je dagelijks op de hoogte houden van mijn situatie.

Groeten,

[je naam]


Ook voor een ziekmelding via Whatsapp geldt dat je niet verplicht bent om je klachten aan je werkgever te vertellen. Als je dat liever niet wilt, gebruik je het volgende berichtje:

 

Goedemorgen [naam leidinggevende],

Ik wil je laten weten dat ik vandaag niet kan werken vanwege ziekte. Ik verwacht dat ik [aantal] dagen nodig heb om te herstellen. Verder zal ik je dagelijks op de hoogte houden van mijn situatie.

Groeten,

[je naam]


Hoe meld je je beter?

Zodra je weet wanneer je weer aan het werk kunt, laat je dit je werkgever weten. In principe gebruik je dezelfde manier als waarop je je ziekmelding hebt doorgegeven. Je werkgever meldt je vervolgens beter, ook bij de bedrijfsarts of arbodienst indien nodig.


Ziek melden tijdens je vakantie

Het zal je maar gebeuren: je wordt ziek tijdens je welverdiende vakantie. In die situatie gelden precies dezelfde regels als wanneer je aan het werk bent.

De eerste stap is om je ziek te melden bij je werkgever, liefst telefonisch. Ja, zelfs als je in het buitenland bent. Omdat je ziek bent, heb je recht op doorbetaling van je salaris en behoud van vakantiedagen. De dagen dat je ziek bent, worden niet afgetrokken van je vakantiesaldo.

 

Je werkgever kan je vragen om een arts te bezoeken voor een doktersverklaring. Hierin staan o.a. de diagnose, een advies en de verwachte ziekteduur. Misschien voelde je het al aankomen, maar voor jezelf kan het ook geen kwaad om een arts te bezoeken op je vakantieadres. Je wilt immers zo snel mogelijk weer beter zijn om te kunnen genieten van je vakantie.

Tot slot meld je je, als het zover is, ook weer beter bij je werkgever.


Ziekte voor je zwangerschapsverlof

Ben je ziek voor je met zwangerschapsverlof gaat en had je al eerder met verlof mogen gaan? In dat geval tellen de dagen dat je ziek bent mee met je zwangerschapsverlof.

Voorbeeld: 4 weken voor de uitgerekende datum ga je met zwangerschapsverlof, maar 2 weken daarvoor ben je ziek. Je kinderen worden op de uitgerekende datum geboren. Tot dan heeft je zwangerschapsverlof 4 weken geduurd en de 2 weken ziekte tellen ook mee. In totaal heb je 6 weken zwangerschapsverlof gehad.


Je bent ziek, dus je bent er even niet

Meld je zo snel mogelijk ziek en rust vervolgens goed uit. Het enige dat nu telt, is je herstel. Pas als je weer beter bent, kun je weer aan het werk. Tot die tijd ben je ziek, dus je bent niet beschikbaar. Uiteraard ben je wel beschikbaar voor een bezoek aan de huisarts of bedrijfsarts, want dat draagt bij aan je herstel. En natuurlijk ben je bereikbaar, zodat je werkgever kan informeren hoe het met je gaat.


FAQ


Wanneer moet je je ziek melden?

Als je door ziekte niet kunt functioneren op je werk, moet je je zo snel mogelijk ziek melden bij je werkgever.

Hoe moet je je ziek melden?

Probeer eerst je werkgever te bellen. Lukt dat niet, stuur dan een e-mail of berichtje. Bel er eventueel later nog een keer achteraan.


Wat moet je zeggen bij ziek melden?

Je bent niet verplicht om te zeggen wat er met je aan de hand is, want je werkgever mag niet vragen naar je medische informatie. Als je dat wilt, mag je wel vertellen wat er met je aan de hand is. Soms is het handig om symptomen of klachten te benoemen. Verder is het voor je werkgever fijn om te weten hoe lang je verwacht ziek te zijn.


Wanneer moet je je ziek melden bij zwangerschap?

Zo snel mogelijk, zodat je werkgever op de hoogte is van je ziekte. Ziekteverzuim kan gevolgen hebben voor je zwangerschapsverlof.


Moet je je elke dag opnieuw ziek melden?

Nee, in principe meld je je 1 keer ziek tot je je weer beter meldt. Als je met je werkgever afspreekt om elke dag contact te hebben, is het natuurlijk wel zo netjes om dat ook te doen. Ook als bijvoorbeeld in de personeelsgids regels zijn opgenomen hierover, moet je je daaraan houden.


Hoe vaak mag je je ziek melden per jaar

In principe zo vaak als nodig, want ziek is ziek. Voor veel bedrijven is meer dan 3 ziekmeldingen per jaar een reden om met een werknemer in gesprek te gaan. In de praktijk zit er vaak meer achter frequent ziekteverzuim.


Mag je je ziek melden via e-mail?

De meeste werkgevers verwachten dat werknemers zich telefonisch ziek melden. Afspraken over ziekmeldingen staan meestal in de bedrijfsgids of het bedrijfsreglement. Als je telefonisch niemand te pakken krijgt, is het handig om een e-mail (of appje) te sturen en er later nog eens achteraan te bellen.


Welke vragen mag je werkgever stellen bij je ziekmelding?

Je werkgever mag niet naar je medische informatie vragen, je bent daarom niet verplicht om te vertellen wat je klachten zijn. Je werkgever mag wel vragen of je ziek bent door een bedrijfsongeval.


Mag je werkgever je ziekmelding weigeren?

Nee, je werkgever mag je ziekmelding nooit weigeren, want alleen een bedrijfsarts mag bepalen of je ziek bent. Als je werkgever twijfelt aan je ziekmelding, zal hij of zij dus een bedrijfsarts moeten inschakelen.


Wanneer wordt een bedrijfsarts bij een ziekmelding ingeschakeld?

Als je een griepje hebt, schakelt een werkgever meestal geen bedrijfsarts in. Als er wel een wordt ingeschakeld, dan moet je werkgever dat binnen een week na de eerste ziektedag melden bij de betreffende arbodienst of bedrijfsarts.

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Geboorteverlof 2024 je rechten als partner

7 CV tips

Transitievergoeding wanneer en hoeveel

Minimumloon 2024 per uur per leeftijd

Gemiddeld salaris HBO