0 urencontract & zwangerschapsverlof: je rechten

Ben je zwanger en heb je een 0 urencontract? Dan is een van de meest gestelde vragen of je met een 0 urencontract zwangerschapsverlof krijgt. We leggen je uit hoe het zit, wat je rechten zijn en hoe je zwangerschapsverlof aanvraagt als je een 0 urencontract hebt. Zodra jij precies weet hoe het zit, kun je je echt goed voorbereiden op de komst van je kindje.


Inhoud van dit artikel

  • Recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof

  • WAZO-uitkering bij 0 urencontract

  • Zwangerschapsverlof aanvragen met een 0 urencontract

  • Rechten tijdens je zwangerschapsverlof

  • Aan het werk na je zwangerschapsverlof

  • Met een 0 urencontract is alles prima geregeld

  • FAQ

0 urencontract en zwanger: in het kort

  • Uitkering op basis van je gemiddeld loon 

  • Minimaal 16 weken zwangerschapsverlof

  • Na je zwangerschapsverlof onder dezelfde voorwaarden aan het werk

  • Bescherming tegen ontslag tijdens je verlof

Recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof

Alle werknemers hebben recht op zwangerschapsverlof. Welk soort arbeidscontract je hebt, maakt daarbij niets uit. Dus je krijgt ook met een 0 urencontract minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Je verlof bestaat uit twee gedeelten: zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

 

Zwangerschapsverlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling

Je zwangerschapsverlof begint tussen de vier en zes weken voor de uitgerekende datum. Je mag zelf kiezen wanneer je verlof ingaat, maar je moet minimaal vier weken voor je uitgerekende datum stoppen met werken.


Bevallingsverlof: 10 tot 12 weken na de bevalling

Je krijgt minimaal 10 weken bevallingsverlof na je bevalling. De precieze duur van je verlof hangt af van wanneer je zwangerschapsverlof is ingegaan. In totaal heb je recht op 16 weken verlof. Dus als je bijvoorbeeld 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof bent gegaan, krijg je nog twaalf weken verlof na de bevalling.


WAZO-uitkering bij 0 urencontract

Met een 0 urencontract krijg je in Nederland zwangerschapsverlof via het UWV in de vorm van een zwangerschapsuitkering, de WAZO-uitkering. De hoogte van de uitkering is gebaseerd op je gemiddelde salaris over de 13 weken voor je met verlof ging. Je hebt dus wel recht op een zwangerschapsuitkering, maar hoeveel je krijgt hangt af van je gewerkte uren in de periode voor je verlof.


Gemiddeld loon

Heb je in de 13 weken voor je verlof regelmatig gewerkt? Dan neemt het UWV je gemiddelde loon over deze periode als basis voor de berekening van je zwangerschapsuitkering.


Geen werk of weinig uren gewerkt

Het lastige van een 0 urencontract is dat je alleen wordt opgeroepen als er werk is. Als je weinig hebt gewerkt in de 13 weken voordat je met verlof ging, kan je zwangerschapsuitkering een stuk lager uitvallen. Tip: werk zo veel mogelijk in de periode voor je verlof.


Zwangerschapsverlof aanvragen met een 0 urencontract

Net als bij een vast contract moet je ook met een 0 urencontract je zwangerschapsverlof op tijd aanvragen bij je werkgever. De stappen zijn als volgt:

  • Informeer je werkgever: Meld je zwangerschap zo vroeg mogelijk. Zo hebben je werkgever en jij genoeg tijd om alles te regelen, bijvoorbeeld een vervanger.

  • Bepaal de startdatum van je verlof: Overleg met je werkgever wanneer je verlof ingaat. Dat is tussen 4 en 6 weken voor je uitgerekende datum. Sommige werkgevers willen een zwangerschapsverklaring, die kun je aan je verloskundige of huisarts vragen.

  • Schriftelijke aanvraag: Vraag je verlof uiterlijk 3 weken voor de gewenste ingangsdatum schriftelijk aan. Een brief of e-mail zijn allebei goed, afhankelijk van de afspraken binnen het bedrijf.

  • WAZO-uitkering aanvragen: Je werkgever moet je zwangerschapsuitkering aanvragen bij het UWV. Vraag of je werkgever je op de hoogte houdt, zodat je zeker weet dat je je uitkering op tijd ontvangt.

Rechten tijdens je zwangerschapsverlof

Gelukkig ben je net als elke werknemer tijdens je zwangerschapsverlof beschermd tegen ontslag, ook als je een 0 urencontract hebt. Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap of zwangerschapsverlof. Ook mag je werkgever je vanwege je verlof niet benadelen in je arbeidsvoorwaarden, zoals een lager loon of minder arbeidsuren. Als je na je verlof weer begint, heb je recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als ervoor. Maar eerlijk is eerlijk, met een 0 urencontract heb je natuurlijk geen garantie op een bepaald aantal uren.


Aan het werk na je zwangerschapsverlof

 

Na je zwangerschapsverlof kun je weer aan het werk gaan onder dezelfde voorwaarden als voor je verlof. Dit betekent dat je werkgever je oproept als er werk is en je alleen wordt betaald voor de uren die je werkt. Een 0 urencontract is lekker flexibel, maar tegelijkertijd brengt het ook onzekerheid met zich mee. 

De vraag is of je na je zwangerschapsverlof flexibiliteit wilt of juist meer vastigheid. Het is daarom verstandig om afspraken te maken met je werkgever over je werktijden en uren. Ook als je na je verlof bijvoorbeeld minder wilt werken.


Met een 0 urencontract is alles prima geregeld

In Nederland is zwangerschapsverlof prima geregeld. Zwanger zijn met een 0 urencontract kan zorgen voor onzekerheid, maar gelukkig word je goed beschermd door de wet. Dankzij je zwangerschapsverlof en zwangerschapsuitkering heb je de tijd en financiële ruimte om je voor te bereiden op de komst van je kindje. Zo geniet je optimaal van je verlof en natuurlijk je baby.


FAQ


Heb je recht op zwangerschapsverlof met een 0 urencontract?

Ja, elke werknemer heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Ook als je een 0 urencontract hebt.


Wat is een 0 urencontract?

Een 0 urencontract is een arbeidsovereenkomst waarbij je werkgever geen garantie geeft over het aantal uren dat je kunt werken. Je wordt opgeroepen als er werk is en krijgt alleen betaald voor de uren die je werkt. Zo’n contract biedt flexibiliteit voor jou en je werkgever. Die flexibiliteit kan ook onzekerheid met zich meebrengen, bijvoorbeeld als je zwanger bent.


Hoeveel zwangerschapsuitkering krijg je met een 0 urencontract?

Het UWV bepaalt de hoogte van je uitkering aan de hand van je gemiddelde salaris in de 13 weken voor je met verlof ging. Hoeveel je krijgt, hangt dus af van hoeveel je gewerkt hebt in de periode voor je verlof.


Wie betaalt je zwangerschapsverlof bij een 0 urencontract?

Je werkgever, maar die vraagt hiervoor een WAZO-uitkering voor je aan bij het UWV.


Wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof als je baby te vroeg of te laat komt?

Wordt je baby voor de uitgerekende datum geboren? Dan krijg je na de bevalling nog steeds minimaal 10 weken bevallingsverlof. Wordt je kindje later geboren? Dan verlengt het UWV je zwangerschapsverlof tot de geboorte. Na je bevalling krijg je minimaal 10 weken bevallingsverlof.

 

Ben je na jouw zwangerschapsverlof klaar voor een nieuwe uitdaging of wil je jouw expertise naar een hoger niveau tillen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.