Via een uitzendbureau heb je de keuze uit vele banen in allerlei branches. Daar zitten bijbaantjes tussen van een paar uur per week, maar ook fulltime functies met veel verantwoordelijkheid. Door te filteren op je wensen, kwalificaties en ervaring zoek je gericht naar een baan die perfect bij je huidige situatie past.
Uitzendbureau: in het kort
-
Zoekt passende functie bij een bedrijf voor werkzoekende
-
Werknemer heet uitzendkracht
-
Contract volgens 3-fasensysteem
-
Opdrachtgever betaalt het uitzendbureau, uitzendbureau betaalt jou
-
Ook als uitzendkracht altijd recht op minimumloon
Wat doet een uitzendbureau?
Een uitzendbureau is een organisatie die werkzoekenden en werkgevers bij elkaar brengt. Eigenlijk een soort marktplaats voor banen dus. Aan de ene kant zoeken bedrijven mensen met bepaalde kwalificaties voor een functie. Aan de andere kant zoeken kandidaten werk dat hen aanspreekt en goed betaalt. Als het uitzendbureau die twee met elkaar matcht, gaat de kandidaat bij het bedrijf werken. Vaak begint het met tijdelijk werk, maar als beide partijen tevreden zijn kan een uitzendcontract overgaan in een vaste baan.
Wat verdient een uitzendbureau?
Als je werkt als uitzendkracht, heb je een arbeidscontract met het uitzendbureau. Je salaris wordt ook door hen betaald. Het bedrijf waar je aan het werk bent, betaalt aan het uitzendbureau voor jouw uren. Dat is iets meer dan wat jij krijgt. Het verschil gebruikt het uitzendbureau om kosten voor bijvoorbeeld kantoren, marketing en verzekeringen te betalen. Wat er overblijft, is winst.
Contract uitzendbureau volgens 3-fasensysteem
Alle uitzendbureaus in Nederland werken sinds 2023 volgens het 3-fasensysteem. Dat betekent dat hoe langer je als uitzendkracht werkt, hoe meer rechten je krijgt en hoe beter je beschermd bent tegen ontslag. Dit zijn de drie fases:
Fase A
Elke nieuwe uitzendkracht begint met een fase A-contract. Daarmee heb je nog weinig plichten en rechten. Bevalt een job je niet, dan hoef je die niet aan te nemen. Lekker flexibel dus. Loopt je uitzendovereenkomst af en krijg je van dezelfde opdrachtgever een nieuwe? Dan mag die nooit korter duren dan vier weken. Het aantal contracten dat je in fase A kan krijgen is onbeperkt.
Als er even geen werk voor je is, krijg je in principe niet betaald. Behalve wanneer je als oproepkracht stand-by staat en de shift niet doorgaat. Bij sommige banen is het gebruikelijk om afspraken te maken wanneer je alsnog krijgt uitbetaald.
Fase A duurt totaal 52 werkweken. Elke week dat je minimaal een uur werkt of vakantie opneemt, telt mee. Als je een weekje iets anders doet, telt die niet mee. Na zes maanden niet werken begint de telling opnieuw.
Fase B
Na 52 werkweken bij een uitzendbureau in fase A, ga je automatisch over naar een fase B-contract. Deze fase duurt maximaal drie jaar of zes tijdelijke contracten, want dan beland je direct in fase C. Tijdens een pauze korter dan zes maanden tussen twee banen door, tikt de tijd gewoon door. Alleen als je langer dan een half jaar niet werkt, begin je opnieuw in fase A.
Een fase B arbeidsovereenkomst biedt meer zekerheid voor je inkomen. Je hebt namelijk recht op doorbetaling van je laatstverdiende loon, op basis van het afgesproken minimum aantal uren. Daar staat tegenover dat je geen werk mag weigeren, zolang het bij je kwalificaties past. Een ander voordeel van deze fase is dat je doorbetaald krijgt als je ziek wordt. Het eerste ziektejaar krijg je 90% van je loon doorbetaald, het tweede ziektejaar 80%.
Fase C
Blijf je na drie jaar of zes contracten in fase B bij hetzelfde uitzendbureau werken? Dan kom je in fase C terecht. Tussen die twee fasen mag maximaal zes maanden pauze zitten. In deze laatste fase krijg je geen tijdelijk contract meer. Je bent dus verzekerd van een dienstverband voor onbepaalde tijd. Aan deze overeenkomst zijn gunstige rechten verbonden. Bijvoorbeeld dat je bij ontslag recht hebt op een transitievergoeding en dat je salaris niet minder dan 90% van je laatstverdiende loon mag zijn.
Wat is een uitzendbeding?
Als uitzendkracht krijg je een contract mét of zónder uitzendbeding. Alleen in fase A zijn contracten met uitzendbeding de norm.
Met uitzendbeding stopt je contract automatisch op het moment dat de opdrachtgever (de inlener) geen werk voor je heeft. Je krijgt dan dus geen loon meer. Ook als je niet meer kan werken omdat je ziek bent, eindigt de overeenkomst.
Staat er geen uitzendbeding in je contract? Dan blijft je contract doorlopen tot de einddatum, ook als er tijdelijk geen werk is of als je ziek bent. Je hebt daarmee de garantie dat je sowieso krijgt doorbetaald voor het aantal uren dat is afgesproken.
Betaling door een uitzendbureau
Een uitzendbureau betaalt je salaris elke week of elke vier weken uit. Het gebeurt altijd op een vaste dag. Bij Manpower is dat bijvoorbeeld de donderdag.
Voorschot
Als je tijdelijk in geldnood zit, is het fijn om een voorschot op je salaris te krijgen. Het bedrag dat je kunt krijgen hangt af van je verwachte loon die periode. Neem hiervoor contact op met je contactpersoon bij het uitzendbureau.
Salarisbescherming
Als uitzendkracht ben je beschermd tegen valse concurrentie. Je loon via het uitzendbureau mag daarom niet lager zijn dat van werknemers in vaste dienst. Je verdient dus minimaal hetzelfde als collega’s die direct voor de opdrachtgever werken, inclusief alle kostenvergoedingen en toeslagen.
Vakantiegeld en vakantie-uren bij een uitzendbureau
Voor elk gewerkt uur verdien je naast je loon ook 8% vakantiegeld. Het uitzendbureau spaart dat voor je op en keert het een keer per jaar uit, in de laatste week van mei. Dat is een lekker extraatje om je zomervakantie te betalen.
Net als vaste werknemers bouw je ook als uitzendkracht vakantie-uren op. Iemand die fulltime werkt heeft recht op 200 vakantie-uren, of 25 vakantiedagen per jaar. Dat komt overeen met vijf volle werkweken. Werk je minder, dan spaar je ook minder vakantiedagen. Maar omdat je ook minder vrij hoeft te nemen, blijft het aantal weken gelijk.
Werkuren per week |
Vakantie-uren per jaar |
Vakantiedagen per jaar |
Vakantieweken per jaar |
40 |
200 |
25 |
5 |
32 |
160 |
20 |
5 |
24 |
120 |
15 |
5 |
20 |
100 |
12.5 |
5 |
16 |
80 |
10 |
5 |
12 |
60 |
7.5 |
5 |
Dubbel genieten op vakantie Wist je dat je ook vakantie-uren opbouwt tijdens je vakantie? Dat is dubbel genieten. |
FAQ
Wat is fase A uitzendbureau?
Fase A is de beginfase van een uitzendcontract en duurt 52 werkweken. Je krijgt niet doorbetaald als er geen werk is en je hoeft aangeboden werk niet te accepteren.
Wat is fase B uitzendbureau?
Fase B van een uitzendcontract duurt maximaal drie jaar of zes tijdelijke contracten. Je hebt recht op doorbetaling en mag geen passend werk weigeren.
Wat is fase C uitzendbureau?
Fase C is de eindfase van een uitzendcontract. Je dienstverband is nu sowieso voor onbepaalde tijd, waardoor iemand je niet zomaar kan ontslaan.
Hoe werkt een uitzendbureau?
Een uitzendbureau matcht kandidaten op zoek naar een toffe functie aan werkgevers op zoek naar goede medewerkers.
Hoeveel verdient een uitzendbureau aan mij?
Een uitzendbureau verdient doordat er een marge zit tussen wat de opdrachtgever betaalt en wat je als uitzendkracht ontvangt. Wat er overblijft na aftrek van alle bedrijfskosten is winst.
Bouw je pensioen op via het uitzendbureau?
Ja. Volgens de Nederlandse wet bouwt elke uitzendkracht van minimaal 18 jaar vanaf de eerste werkdag pensioen op. Vanaf fase B doe je automatisch mee aan de .
Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.