Uitzendkracht & zwanger: dit zijn je rechten

Werk je als uitzendkracht, ben je zwanger en vraag je je af of je überhaupt recht hebt op zwangerschapsverlof? Zeker weten! Ook als uitzendkracht heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Tijdens je verlof krijg je een zwangerschapsuitkering (WAZO) van het UWV. Verder hebben we op een rijtje gezet wat je rechten en plichten zijn en hoe je als uitzendkracht zwangerschapsverlof aanvraagt. Zelfs een voorbeeldbrief staat al voor je klaar!


Inhoud van dit artikel

  • Minimaal 16 weken zwangerschapsverlof

  • Zwangerschapsverlof voor uitzendkrachten in fase A of fase B

  • WAZO-uitkering via het UWV

  • Zwangerschapsverlof aanvragen bij het uitzendbureau

  • Voorbeeldbrief voor het aanvragen van zwangerschapsverlof

  • Rechten tijdens je zwangerschapsverlof als uitzendkracht

  • Zwangerschap melden bij het uitzendbureau of opdrachtgever

  • In gesprek blijven met het uitzendbureau en je werkgever

  • Dezelfde rechten als een vaste werknemer

  • FAQ

Uitzendkracht en zwanger: in het kort

  • Salaris 100% doorbetaald via het UWV

  • Uiterlijk 3 weken voor je verlof aanvragen, liefst eerder

  • Medische verklaring via arts of verloskundige

  • Bescherming tegen ontslag tijdens je zwangerschap en verlof

Minimaal 16 weken zwangerschapsverlof

Als uitzendkracht krijg je minimaal 16 weken verlof rond je zwangerschap, net als een vaste werknemer. Het verlof bestaat uit zwangerschapsverlof voor de bevalling en bevallingsverlof erna.

Zwangerschapsverlof: 4 tot 6 weken

Zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum, maar je mag vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Die indeling bepaal je zelf en alles wat je minder dan 6 weken opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof.

Bevallingsverlof: 10 tot 12 weken

Vanaf de dag na je bevalling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Heb je slechts 4 weken zwangerschapsverlof gehad? Dan krijg je de resterende 2 weken er bij je bevallingsverlof bij. Je hebt dan 12 weken bevallingsverlof.


Zwangerschapsverlof voor uitzendkrachten in fase A of fase B

Als je minder dan 52 weken bij dezelfde uitzendorganisatie werkt, heb je een fase A-contract. Vanaf die 52 weken krijg je een fase B-contract. Het verschil is dat je in fase B meer rechten hebt. Voor je zwangerschapsverlof maakt het weinig uit. Ongeacht je contract, heb je als uitzendkracht recht op 16 weken zwangerschapsverlof.


WAZO-uitkering via het UWV

Tijdens je zwangerschapsverlof krijg je geen salaris van het uitzendbureau. In plaats daarvan krijg je een WAZO-uitkering (Wet arbeid en zorg) van het UWV ter hoogte van je salaris zolang je contract via het uitzendbureau loopt.


Loopt je uitzendcontract af tijdens je zwangerschap of zwangerschapsverlof? Dan heb je meestal recht op een ziektewetuitkering of werkloosheidsuitkering via het UWV.


Zwangerschapsverlof aanvragen bij het uitzendbureau

Als uitzendkracht zwangerschapsverlof aanvragen mag tot uiterlijk drie weken voor je verlof begint. Het uitzendbureau en je opdrachtgever waarderen het natuurlijk als je dit eerder doet, want dan kunnen zij zorgen voor vervanging en overdracht van je werkzaamheden.


Je uitzendbureau moet verder nog het een en ander voor je regelen zodat je met zwangerschapsverlof kunt. Maar eerst ben je zelf aan zet. Dit zijn de zaken die je moet regelen om zwangerschapsverlof aan te vragen bij het uitzendbureau.

  • Zwangerschap melden: Bespreek je zwangerschap met je intercedent zodra je weet dat je zwanger bent.

  • Formeel zwangerschapsverlof aanvragen: In een brief of e-mail vraag je zwangerschapsverlof bij het uitzendbureau aan. Vermeld je uitgerekende datum en de datum dat je je zwangerschapsverlof in wilt laten gaan.

  • Medische verklaring: Voeg een verklaring van je verloskundige of arts bij. Hierin staat je uitgerekende datum.

Voorbeeldbrief voor het aanvragen van zwangerschapsverlof

Uitzendkrachten moeten zwangerschapsverlof formeel aanvragen bij het uitzendbureau. Met deze voorbeeldbrief heb je dat snel geregeld:


[Je Naam]

[Je Adres]

[Postcode en Plaats]

[Telefoonnummer]

[E-mailadres]

 

[Datum]

 

[Naam Uitzendbureau]

[Adres Uitzendbureau]

[Postcode en Plaats]

 

Betreft: Aanvraag Zwangerschapsverlof

 

Beste [Naam Contactpersoon],

 

Graag wil ik je informeren dat ik zwanger ben en mijn zwangerschapsverlof wil aanvragen. Mijn uitgerekende datum is [uitgerekende datum].

 

Ik wens mijn zwangerschapsverlof te laten ingaan op [datum, 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum], waarmee mijn laatste werkdag zal zijn op [laatste werkdag]. Na de bevalling ben ik van plan om de wettelijke 10 weken postnataal verlof op te nemen. Ik zal je op de hoogte houden van de exacte geboortedatum zodra deze bekend is, zodat we de einddatum van mijn verlof kunnen bevestigen.

 

In de bijlage vind je een medische verklaring van mijn verloskundige die mijn uitgerekende datum bevestigt. Mocht je verdere informatie nodig hebben, dan hoor ik dat graag.

 

Met vriendelijke groet,

 

[Je Naam]


Rechten tijdens je zwangerschapsverlof als uitzendkracht

Ook als je als uitzendkracht werkt, heb je tijdens je zwangerschapsverlof recht op doorbetaling van je loon. In sommige gevallen krijg je een uitkering. Het hangt allemaal af van het soort uitzendcontract dat je hebt.

 

Uitzendcontract met uitzendbeding

Een uitzendbeding is een bepaling in de uitzendovereenkomst waarin staat dat de overeenkomst tussen jou en het uitzendbureau eindigt als de opdrachtgever de opdracht beëindigt.

Heb je een contract met uitzendbeding en eindigt je opdracht tijdens je zwangerschapsverlof, dan heb je recht op een ZEZ-uitkering. Deze uitkering is gelijk aan het minimumloon en duurt maximaal 16 weken.

Uitzendcontract zonder uitzendbeding

Een uitzendcontract zonder uitzendbeding staat ook bekend als een detacheringsovereenkomst. Zo’n contract kun je voor bepaalde of onbepaalde tijd aangaan.


Heb je een contract zonder uitzendbeding en ga je met zwangerschapsverlof, dan betaalt het uitzendbureau je loon door tijdens je verlof. Je krijgt je volledige salaris.


Bescherming tegen ontslag

Tijdens je zwangerschap en zwangerschapsverlof ben je als uitzendkracht beschermd tegen ontslag. De bescherming gaat in zodra je het uitzendbureau informeert over je zwangerschap en duurt tot 6 weken na je zwangerschapsverlof.


Overigens kunnen de gevolgen van je zwangerschap (misselijkheid, niet meer kunnen tillen) voor het inlenende bedrijf wel aanleiding zijn om te stellen dat je niet meer goed functioneert. Als jij je werk niet meer goed kan uitvoeren, kan het bedrijf je opdracht op die manier beëindigen. Het uitzendbureau kan je uitzendovereenkomst dan beëindigen met een beroep op het uitzendbeding.


Terugkeer naar je werk

Na je zwangerschapsverlof heb je het recht om terug te keren naar je oude functie of een gelijkwaardige functie met dezelfde arbeidsvoorwaarden. Hiervoor moet je uitzendbureau zorgen. Verder heb je recht op eventuele begeleiding of aanpassing van je werkplek als dat nodig is.


Zwangerschap melden bij het uitzendbureau of opdrachtgever

Je bent niet verplicht om je zwangerschap ook te melden bij het bedrijf waar je aan het werk bent. Als je geen reden hebt om je zwangerschap privé te houden, is het slim om dat wél te doen. Zo maak je makkelijker afspraken en houd je de deur natuurlijk open voor na je zwangerschapsverlof. Ook kan je werkgever aanpassingen doen aan je werkplek of andere maatregelen nemen die het fijner of veiliger maken om je werk te doen terwijl je zwanger bent.

 

In gesprek blijven met het uitzendbureau en de opdrachtgever

Tijdens je zwangerschap gebeurt er vaak van alles wat je niet kunt voorspellen. Daarom raden we je aan om het uitzendbureau en je werkgever op de hoogte te houden van je zwangerschap. Wat er gebeurt, kan van invloed zijn op je werk. Wie weet kunnen het uitzendbureau of de opdrachtgever je helpen met bepaalde zaken.


Dezelfde rechten als een vaste werknemer

Als het op zwangerschapsverlof aankomt, heb je als uitzendkracht dezelfde rechten als vaste werknemers. Gelukkig maar, want je zwangerschap vraagt natuurlijk precies hetzelfde van je. Tijdens je verlof heb je tijd om je voor te bereiden op de bevalling en daarna te herstellen en te genieten van je kind. Bereid je goed voor door je zwangerschapsverlof op tijd aan te vragen en deze bijzondere periode zonder te veel zorgen in te gaan.


FAQ


Heb je als uitzendkracht recht op zwangerschapsverlof?

Ja, ook als zwangere uitzendkracht heb je recht op zwangerschapsverlof. Net als andere zwangere werkende vrouwen, krijg je minimaal 16 weken zwangerschapsverlof.


Hoe lang is zwangerschapsverlof voor uitzendkrachten?

Je krijgt als uitzendkracht minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Dat is 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof voor je kindje geboren wordt en 10 tot 12 weken bevallingsverlof na de bevalling.


Wie betaalt zwangerschapsverlof voor uitzendkrachten? 

Tijdens zwangerschapsverlof krijgen uitzendkrachten een WAZO-uitkering via het UWV, ter hoogte van hun salaris.


Moet je zwangerschapsverlof aanvragen bij het uitzendbureau of de opdrachtgever?

Formeel moet je je zwangerschapsverlof aanvragen bij het uitzendbureau. Je bent niet verplicht om je zwangerschap ook te melden bij de opdrachtgever. Er is niets mis mee om dat wel te doen, als je geen dringende redenen hebt om het privé te houden.


Wanneer moet je zwangerschapsverlof bij het uitzendbureau aanvragen?

Zwangerschapsverlof moet je uiterlijk drie weken voor het verlof ingaat aanvragen bij het uitzendbureau. Eerder is altijd beter, zodat je uitzendbureau en je opdrachtgever tijd hebben om bijvoorbeeld een vervanger voor je te regelen.


Hoe moet je zwangerschapsverlof aanvragen bij het uitzendbureau?

Je moet bij vrijwel elk uitzendbureau zwangerschapsverlof schriftelijk aanvragen. In een brief of e-mail vermeld je de uitgerekende datum en de datum dat je je verlof in wilt laten gaan. Ook moet je een zwangerschapsverklaring van je arts of verloskundige bijvoegen.


Wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof als uitzendkracht als je baby te vroeg of te laat komt?

Als je baby te vroeg komt, krijg je na de bevalling minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Wordt je kindje na de uitgerekende datum geboren, dan verlengt het UWV je zwangerschapsverlof tot het geboren is. Daarna krijg je nog steeds minimaal 10 weken bevallingsverlof.

 

 

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.