Transitievergoeding bij ziekte: zo zit het!

Als je niet kan werken omdat je ziek bent, blijf je gewoon salaris ontvangen. Duurt de ziekte langer dan twee jaar? Dan kan je werkgever je contract stopzetten. Net als bij elk ander onvrijwillig ontslag heb je in dat geval recht op transitievergoeding. 


Transitievergoeding & ziekte: in het kort

  • Je kan niet ontslagen worden tijdens de eerste twee jaar ziekte

  • Wel bij frequent ziekteverzuim of langdurig arbeidsongeschikt

  • Bij elk type ontslag heb je recht op transitievergoeding

  • De tijd dat je ziek bent telt mee voor je arbeidsduur

  • Geen recht op vergoeding als je zelf wilt stoppen

Wat is transitievergoeding bij ziekte?

Transitievergoeding is een financiële ondersteuning die je ontvangt van je werkgever bij ontslag. Ook als je op dat moment ziek bent. De vergoeding maakt het makkelijker om de periode te overbruggen tot je aan een nieuwe baan begint. 


Voor alle contracten

Bepaalde tijd of onbepaalde tijd? Parttime of fulltime? Voor de transitievergoeding is het soort arbeidsovereenkomst niet van belang. Iedereen die zijn of haar baan verliest heeft er recht op. 

Voorwaarden transitievergoeding bij ziekte

 

Je hebt in principe altijd recht op transitievergoeding als je ontslagen wordt. Ook als je ontslag met ziekte te maken heeft. Er gelden wel een aantal voorwaarden:


Initiatief

Het idee om met je baan te stoppen komt niet van jou, maar van je werkgever.


Goede werknemer

Je doet je werk goed, komt bijna nooit te laat en wordt niet ontslagen door verwijtbaar handelen. 


Leeftijd

Je bent ouder dan 18 jaar en hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt.


Gezond bedrijf

Het bedrijf waar je werkt gaat niet failliet.


Geen cao-voorziening

De cao van jouw bedrijfstak zegt niets over een andere ontslagcompensatie.


Geen nieuw contract

Je werkgever biedt je geen nieuw contract aan dat binnen 6 maanden ingaat.


Ontslag bij ziekte

Volgens de Nederlandse wet is ziek zijn geen geldige reden om iemand te ontslaan. Elke werknemer blijft wel eens een dagje thuis en bedrijven houden daar rekening mee. Er zijn slechts twee uitzonderlijke situaties waarin je werkgever je bij ziekte mag ontslaan. Ook in die gevallen heb je gewoon recht op transitievergoeding.


Langdurig arbeidsongeschikt

Ben je gedurende twee jaar onafgebroken ziek geweest? En is er geen uitzicht op herstel binnen een half jaar? Dan ben je langdurig arbeidsongeschikt en mag je worden ontslagen. Je werkgever ontvangt in dat geval financiële compensatie van UWV voor de transitievergoeding.


De reden van langdurig verzuim kan fysiek zijn, zoals blijvend letsel na een ongeluk. Het kan ook een psychische oorzaak hebben, zoals een burn-out. Een ‘spoor 2 traject’, waarbij voor jou passend werk in een ander bedrijf wordt gezocht, heeft geen invloed op de transitievergoeding. 


Frequent ziekteverzuim

Een paar keer per jaar ziek zijn is normaal, dat is vrijwel iedereen. Als het erg vaak voorkomt, spreek je van frequent ziekteverzuim. Je werkgever mag dan voorstellen om je contract te beëindigen. En wat is dan erg vaak ziek zijn? Nou, als het veel meer is dan je collega’s en de organisatie daardoor in de problemen komt.


Gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Het kan gebeuren dat je niet 100% herstelt. Bijvoorbeeld omdat je na een ongeluk niet meer beide handen kan gebruiken. Je bent dan gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Je werkgever kan in die situatie voorstellen dat je minder gaat werken. Als je blijvend meer dan 20% van je uren verliest, heb je recht op gedeeltelijke transitievergoeding. 


Stel je werkte eerst 36 uur per week en je werkgever stelt voor dat je 24 uur gaat werken. Dan heb je recht op transitievergoeding voor de 12 uren per week die je minder werkt. 


Hoeveel transitievergoeding krijg ik?

De hoogte van de transitievergoeding die je van je werkgever ontvangt, hangt af van twee zaken: je maandsalaris en hoe lang je in dienst bent. Let op: de tijd dat je ziek bent telt gewoon mee voor je arbeidsduur. Gebruik onze handige rekentool en voorbeelden van transitievergoeding om het direct zelf uit te rekenen. 


FAQ

Hoeveel transitievergoeding krijg je na 2 jaar ziekte?

Als je na 2 jaar onafgebroken ziek zijn ontslagen wordt, heb je recht op transitievergoeding. 

 

Krijg je transitievergoeding als je ziek uit dienst gaat?

Je mag niet ontslagen worden als je ziek bent. Vertrek je op eigen initiatief? Dan vervalt je recht op transitievergoeding.

 

Hoe bereken je transitievergoeding bij ziekte?

De transitievergoeding als je vanwege ziekte ontslagen wordt is gelijk aan elk ander ontslag. Je rekent het bedrag eenvoudig uit met onze tool.

 

Wanneer krijg je transitievergoeding bij ziekte?

Bij ziekte heb je recht op transitievergoeding als je: ontslagen wordt of geen nieuw contract krijgt aangeboden, tussen 18 jaar en de pensioenleeftijd bent en een betrouwbare werknemer bent.

 

 

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.