DISC geel: superpowers, zwaktes en 5 verbeter tips

Met geel als overheersende kleur in je persoonlijkheid, ben je een sociaal beestje. Je vindt de interactie met mensen heerlijk, bouwt makkelijk duurzame relaties op en heb geen moeite om anderen te vertrouwen. Alleen zijn vind je maar niks, dus prop je je agenda het liefste zo vol mogelijk.


Je bent open-minded en gaat uit van het goede in de mens. Zowel verbaal als non-verbaal ben je sterk, wat je de macht geeft om je omgeving te sturen. Niet voor niets is invloed je superpower, en daarmee het centrale woord in je karakter.


Lees verder voor je sterke punten en welk beroep daar het beste bij past. En ontdek ook je valkuilen en hoe je daar mee om kan gaan. Als je echt geel bent, kun je niet wachten om dit met anderen te delen…

 

Gele persoonlijkheid: in het kort

  • Sociaal, vriendelijk, enthousiast. Goed in anderen motiveren.

  • Ideaal karakter voor een docent, verkoper of eventplanner

  • De mening van anderen vind je erg belangrijk

  • Probeer rustig na te denken voordat je iets doet

Wat is DISC?

Begin twintigste eeuw publiceerde psycholoog William Moulton Marston het DISC-model met daarin vier groepen menselijke gedragsstijlen. Behalve het invloedrijke geel, is dat het dominante rood, het stabiele groen en het calculerende blauw. Volgens hem, en inmiddels vele anderen, wordt je karakter gevormd door de combinatie van deze stijlen. Je persoonlijkheid is dus niet puur één stijl, maar je hebt wel altijd een stijl die domineert.


Doe nu de DISC-test

Ontdek de kleuren van jouw persoonlijkheid.


Kracht van een gele persoonlijkheid

Als geel persoon kun je ideeën overtuigend overbrengen. Met je positieve energie motiveer je anderen om dingen te doen die ze eigenlijk net iets te spannend vinden. Voor velen ben je een voorbeeld, omdat het lijkt alsof je continu van alles meemaakt. Vallen is voor jou niet erg, want je krabbelt toch altijd weer op. Om direct daarna de volgende uitdaging weer vol overgave aan te gaan. 

Open-minded

Je bent oprecht geïnteresseerd in iedereen die je tegenkomt en denkt niet in hokjes. Als paradijsvogel meng je je graag met mensen in alle kleuren, soorten en maten. Door je ongelimiteerde geloof in wat anderen kunnen bereiken, krijg je ook veel vertrouwen terug in relaties. 

Sociaal

Awkward situaties zijn zelden met jou in de buurt. Je voelt de sfeer goed aan en gebruikt humor om mensen op hun gemak te stellen. Je houdt van appen, bellen, borrels, koffietjes en feestjes. Omdat je iedereen bij elkaar brengt, zijn familie, vrienden en collega’s blij met je. Zolang je mensen om je heen hebt, kan je dag niet meer stuk.

Creatief

Je denkt out of the box en komt met ideeën die anderen ‘gek’ vinden. Doordat je uitgaat van wat wél kan en niet bang bent om fouten te maken, ben je bereid om meer risico dan anderen te nemen. Waar anderen obstakels zien, denk jij vooral aan hoe tof het zou als… Dat is waarom je zo creatief bent. 

Valkuil van een gele persoonlijkheid

Een invloedrijke persoonlijkheid heeft veel voordelen. Je kunt anderen makkelijk beïnvloeden. Wees echter ook bewust dat je mensen tegen de tenen kan stoten als je daarin te ver doorslaat. Impulsief en avontuurlijk is goed, slordig en ongeorganiseerd niet. 

Verslaafd aan aandacht

Met een geel karakter wil je graag populair zijn. Je ziet het als een beloning voor de energie die je zelf in relaties stopt. Als gevolg neem je zaken vaak persoonlijk. Dat maakt je afhankelijk van wat anderen denken. Als je teleurgesteld wordt, levert dat verdriet op. 

Van de hak op de tak

Uit enthousiasme ga je het liefst elke uitdaging aan. Dan vergeet je soms om lopende taken netjes af te ronden. Met smoezen weet je het nog goed te verbergen, maar die losse eindjes veroorzaken steeds meer chaos. Vroeg of laat verlies je het overzicht en stel je mensen teleur.

Naïef 

Je emoties spelen een grotere rol dan je ratio als het aankomt op beslissingen nemen. Je bent een rasoptimist, dus bij keuzes ga je automatisch uit van het beste scenario. Alleen, de werkelijkheid is vaak minder rooskleurig. 

 

5 tips voor een gele persoonlijkheid

Bewust zijn van je persoonlijkheid is een belangrijke stap naar betere communicatie. Je gele karakter kan soms botsten met een andere gedragsstijl. Probeer dan een van onderstaande vijf tips.

Timemanagement

Door je impulsiviteit kom je niet altijd toe aan wat je gepland hebt. Met to-do-lijstjes voorkom je dat je belangrijke taken vergeet. Wil je niet meer continu altijd achter de feiten aanlopen, gebruik dan een strakke agenda om je week vooruit te plannen.

Zelfwaardering

Waardering is jouw levensenergie. Dat maakt je geluk grotendeels afhankelijk van anderen. Wees trots op wie je bent. Beoordeel wat je maakt, hoe je leeft en wie je helpt naar je eigen maatstaf, niet wat de rest van de wereld ervan vindt. 

Opkomen voor jezelf

Je investeert veel in goede relaties. Toch kun je conflicten niet altijd vermijden. Omdat je van nature een pleaser bent, cijfer je je eigen mening soms weg. Leer opkomen voor jezelf, want een goed idee is het verdedigen waard. 

Vind je soort

Niet iedereen kan jouw optimisme aan. Je houdt nu eenmaal van buiten de lijntjes kleuren. Merk je dat je veel botst met mensen, ondanks je pogingen om je aan te passen? Misschien is dat het signaal dat het tijd is voor een nieuwe omgeving. 

Tevreden

Als gele persoonlijkheid ben je niet snel tevreden. Er lonkt altijd weer een nieuw avontuur. Probeer daarom af en toe solo de rust op te zoeken. Een wandeling bijvoorbeeld. Als je op jezelf bent aangewezen, realiseer je beter wat je allemaal hebt. Geef toe, best jaloersmakend toch?


Beroepen voor gele persoonlijkheid

Denk je aan invloed, aan relaties en aan creatief? Dan kom je al snel uit op beroepen waarbij je veel persoonlijk in contact staat met mensen. Als verkoper, in de horeca of als weddingplanner zou je het uitstekend doen, want je kunt je verplaatsen in anderen. Ook als docent, trainer of coach komen je eigenschappen goed uit, omdat je het beste uit iedereen wilt halen en weet hoe je ze moet motiveren. Maar het meest passend, en geheel van deze tijd, is toch wel de rol van influencer. Met jouw charisma maak je merken binnen no time populair onder de doelgroep.


Omgaan met gele mensen

Ben je zelf niet zo geel, maar werk je samen met een extreem geel persoon? Bereid je voor op een wervelstorm aan nieuwe ideeën. Blijf vriendelijk en neem niet elk detail even letterlijk. Erkenning wordt enorm gewaardeerd, dus focus op de mogelijkheden en benadruk wat je goed vindt. 


Voor efficiënte communicatie helpt het om de leiding in het gesprek te nemen. Scheidt hoofd- en bijzaken en stuur bij als je merkt dat jullie te ver afdwalen. Wil je zelf een punt maken, breng het dan positief en kom met treffende 

voorbeelden. 


Een gele persoonlijkheid gaat lekker op:

  • Humor

  • Erkenning

  • Avontuur

Een gele persoonlijkheid heeft een hekel aan:

  • Regels en deadlines

  • Voorspelbaarheid

  • Afwijzing


Combinatie met andere kleuren

Dit artikel gaat over een geel karakter. In werkelijkheid is niemand 100% één kleur. Overwegend gele mensen hebben daarnaast ook een aandeel rood, blauw of groen in zich. De mix van geel met een tweede kleur pakt als volgt uit:


DISC-combi Geel-Rood

De combinatie van invloedrijk en dominant, maakt dat je mensen graag inspireert. Je vertelt het liefst de hele dag overtuigende verhalen met je aanstekelijke enthousiasme. Je gelooft in de goedheid van de mens, investeert veel in het onderhouden van relaties en helpt anderen waar je kunt. 


DISC-combi Geel-Blauw

De combinatie van invloedrijk en controlerend, zorgt ervoor dat je beslissingen beter overdenkt. Je houdt ervan net werk af te leveren, dus let je op details. Je sociale vaardigheden zijn nog steeds fantastisch, maar je hebt er geen moeite mee om af en toe alleen te zijn.


DISC-combi Geel-Groen

De combinatie van invloedrijk en stabiel, geeft je een meer zorgzame rol. Kwaliteit van relaties is belangrijker dan kwantiteit. Daarom staat je deur altijd open om mensen te helpen. Je bent minder snel geneigd om risico te nemen en bent voor velen om je heen een rots in de branding. 


FAQ

Wat betekent geel bij DISC?

Als gele persoonlijkheid ben je sociaal, invloedrijk en creatief. Ook heb je een goede dosis humor en krijg je energie van mensen motiveren. Je bent lekker impulsief en daardoor soms iets chaotisch. De mening van anderen betekent veel voor je. 

Welke baan past bij een gele persoonlijkheid?

Je bent erg creatief en goed in relaties opbouwen, dus je gaat lekker op banen met veel persoonlijk contact. Denk aan docent, sales, horeca, marketing, coach of influencer. 

Hoe ga je om met gele mensen?

Sta open voor wilde ideeën, zonder direct op de details in te gaan. Spreek je waardering uit en neem ondertussen de regie om niet te veel van het onderwerp af te dwalen. Maak je eigen punt met positieve energie en sprekende voorbeelden. 

 


Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.