Als je bezig bent met je sollicitatiebrief en cv, ben je al snel bezig met je werkervaring en opleidingen. Maar een werkgever kijkt verder dan alleen hard skills als je cognitieve vaardigheden. Je sociale vaardigheden zijn bijvoorbeeld essentieel voor succes in bijna elke baan. Daarom diepen we sociale vaardigheden verder uit. Want wat houden ze precies in en waarom zijn ze belangrijk voor werkgevers? En welke rol spelen ze in je sollicitatiebrief, cv en tijdens je sollicitatiegesprek?
Sociale vaardigheden: in het kort
-
Cruciaal bij solliciteren
-
Zeer relevant voor werkgevers
-
Nuttig in je werk en dagelijks leven
Wat zijn sociale vaardigheden?
Sociale vaardigheden zijn je interpersoonlijke vaardigheden, al zegt dat nog niet veel. Je gebruikt sociale vaardigheden om effectief met anderen te communiceren en samen te werken. Doorgaans noemen we dit soft skills, persoonlijke skills die je grotendeels ontwikkelt door ervaring. Het zijn handige vaardigheden, zowel voor in je werk als in het dagelijks leven.
Voorbeelden van sociale vaardigheden
Deze voorbeelden maken goed duidelijk wat sociale vaardigheden zijn:
Communicatie
Het vermogen om helder en effectief te communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Eigenlijk zijn communicatieve vaardigheden net zo goed sociale vaardigheden.
Luisteren
Actief luisteren naar anderen en goed op anderen kunnen reageren is een sociale vaardigheid die van pas komt als je met anderen werkt.
Empathie
Nog zo een: empathie. Het vermogen om je in te leven in de gevoelens en gedachten van een ander. Zo vind je eerder verbinding met anderen en werk je prettiger samen.
Samenwerken
Effectief in teamverband kunnen werken is een sociale vaardigheid. Samenwerken betekent bijvoorbeeld ook compromissen sluiten en anderen ondersteunen.
Flexibiliteit
Kun je je goed aanpassen aan nieuwe omstandigheden en veranderingen? Flexibiliteit is een sociale vaardigheid, maar tegelijkertijd past deze skill ook prima bij je professionele vaardigheden.
Assertiviteit
Als je assertief bent, kun je op een respectvolle manier je mening geven of je grenzen aangeven. Echt een sociale vaardigheid dus.
Verantwoordelijkheid nemen
Het vergt sociale skills om taken uit te voeren en de consequenties van je beslissingen en handelingen te accepteren. Als je verantwoordelijkheid neemt, ben je betrouwbaar en kunnen anderen op je rekenen. Daarnaast betekent het dat je eventuele fouten erkent en actie onderneemt om ze te corrigeren.
Het belang van sociale vaardigheden tijdens solliciteren
Sociale vaardigheden zijn belangrijk tijdens je dagelijkse leven en in je werk. Maar ook als je solliciteert gebruik je ze. Via je sollicitatiebrief en cv laat je je vaardigheden op dit gebied al een beetje zien. En nog veel meer als je tegenover de werkgever zit tijdens je sollicitatiegesprek . Voor een werkgever is dat persoonlijke contact de uitgelezen manier om te zien hoe het met je sociale vaardigheden zit. Daar kun je mooi gebruik van maken!
Sociale vaardigheden in je sollicitatiebrief
In je sollicitatiebrief kun je je sociale vaardigheden subtiel en effectief naar voren brengen. Niet door ze letterlijk te benoemen, maar door ze te verbinden aan de functie. Beschrijf bijvoorbeeld situaties waarin je een uitdaging hebt opgelost of met anderen hebt samengewerkt. Een werkgever ziet hoe je sociale vaardigheden in de praktijk toepast om er een verschil mee te maken.
Voorbeelden
In deze voorbeelden zie je hoe je laat je zien dat je bepaalde sociale vaardigheden beheerst zonder ze expliciet te benoemen:
-
“In mijn vorige baan werkte ik onder hoge druk aan een strakke deadline. Door regelmatig teamvergaderingen te organiseren en voortgang bij te houden, zorgde ik ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zat en we de deadline ruimschoots haalden.” (Communicatie, samenwerken)
-
“Bij mijn vorige werkgever merkte ik dat er onduidelijkheid ontstond tussen de afdelingen marketing en sales. Door met beide teams in gesprek te gaan, heb ik gezorgd voor betere afstemming en uiteindelijk een hogere conversie van leads.” (Luisteren, empathie)
-
“Een klant had een dringende vraag over een product dat niet op voorraad was. Ik zorgde ervoor dat de klant op tijd een passend alternatief ontving, waardoor de klant niet alleen tevreden was, maar ons bedrijf ook verder aanraadde binnen zijn netwerk.” (Verantwoordelijkheid nemen)
Sociale vaardigheden op je cv
Ook op je cv kun je je sociale vaardigheden goed verwerken. Net als in je sollicitatiebrief is het handig om ze niet expliciet te benoemen, maar voorbeelden te geven hoe je ze gebruikt. Een paar voorbeelden:
-
"Als teamleider geef ik mijn teamleden de kans om hun kwaliteiten te laten zien om daarmee complexe problemen op te lossen.” (Samenwerken, leidinggeven)
-
“Mijn tactiek is om mijn klanten eerst te laten vertellen wat ze dwars zit. Zo kalmeren mensen waarna ik hun ict-probleem snel en doeltreffend verhelp.” (Empathie)
-
“Bij {bedrijfsnaam] werkte ik samen met een team van 10 mensen aan een complex project. Dankzij mijn effectieve communicatie en oplossingsgerichte aanpak, slaagden we erin om het project twee weken voor de deadline af te ronden.” (Verantwoordelijkheid nemen)
Sociale vaardigheden tijdens je sollicitatiegesprek
Door gebruik te maken van je sociale vaardigheden laat je een goede indruk achter tijdens je sollicitatiegesprek. Het gesprek zelf is dé gelegenheid om te laten zien hoe goed je communiceert, luistert en jezelf presenteert. Hier zijn een aantal manieren waarop je je sociale vaardigheden effectief inzet tijdens een sollicitatiegesprek:
-
Benoem voorbeelden waaruit blijkt dat je een sterke communicator bent. Bijvoorbeeld: “In mijn vorige baan hadden sommige teamleden moeite om elkaar te begrijpen tijdens meetings. Ik heb regelmatig het voortouw genomen door kritische vragen te stellen aan alle partijen. Dat heeft de samenwerking sterk verbeterd.”
-
Laat merken dat je luistert en betrokken bent door af en toe iets te herhalen wat de werkgever zegt. Gebruik het als haakje om iets over jezelf te vertellen. Bijvoorbeeld: “Zoals u eerder aangaf, is teamwork belangrijk binnen het bedrijf. In mijn vorige baan werkte ik vaak in een team en heb ik geleerd hoe belangrijk het is om open te staan voor de ideeën van anderen.”
-
Gebruik non-verbale communicatie om je verhaal sterker te maken. Vertel je over een succesvol project? Zorg dat je enthousiasme uitstraalt door je houding en gezichtsuitdrukking.
Waarom zijn sociale vaardigheden zo belangrijk?
Omdat je sociale vaardigheden een directe invloed hebben op de werkomgeving, zijn ze voor een werkgever extra belangrijk. Een werknemer met goede sociale vaardigheden kan over het algemeen effectief communiceren, problemen oplossen en een positieve bijdrage leveren aan de werksfeer. Sociale vaardigheden maken vaak het verschil tussen een matige en succesvolle samenwerking.
Voorbeeld 1: communicatie
Stel, je bent verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van een belangrijk project. Tijdens een meeting moet je je teamleden op de hoogte houden, maar ook feedback geven aan de klant die niet tevreden is met de voortgang. Hier komen je communicatieve vaardigheden om de hoek kijken. Als je de klant op een professionele manier uitlegt wat er speelt en tegelijkertijd je team motiveert, heb je een grotere kans op succes.
Voorbeeld 2: samenwerken
Als je deel uitmaakt van een team, moet je goed kunnen samenwerken om gezamenlijke doelen te bereiken. Dat betekent dat je ook ideeën van anderen moet overwegen en soms compromissen sluit. Zelfs als je het niet eens bent met je collega's. Dat hoort bij effectief samenwerken.
Sociale vaardigheden maken je werk leuk en effectief
Het leven is een stuk lastiger zonder sociale vaardigheden, zowel privé als op je werk. Geen wonder dat werkgevers niet alleen zoeken naar mensen die de juiste technische vaardigheden hebben. Vaak wegen sociale vaardigheden veel zwaarder. Werknemers die kunnen communiceren, samenwerken en zich aanpassen aan veranderende situaties zijn meestal ook mensen die de overige vaardigheden kunnen leren. Door je sociale vaardigheden op een duidelijke en overtuigende manier te laten merken tijdens je sollicitatie, is de kans veel groter dat je opvalt. Zo krijg je de baan die je wilt!
Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.