Poeh, ontslag nemen terwijl je nog ziek bent is een ingrijpende beslissing. De gevolgen voor je financiële situatie kunnen erg groot zijn, want je verliest vaak je recht op doorbetaling van je salaris. Daarom is het handig om je eerst goed te informeren over je rechten, plichten en de gevolgen voor jouw situatie. De gevolgen van ontslag nemen tijdens ziekte verschillen per situatie. Lees verder om te weten wat je absoluut moet doen, voordat je een beslissing neemt.
Inhoud van dit artikel
- Wat houdt ontslag nemen tijdens ziekte in?
- Tips voor als je ontslag wilt nemen tijdens ziekte
- Ontslag nemen vanuit de ziektewet
- Voor een nieuwe baan ontslag nemen tijdens ziekte
- Ontslag nemen tijdens een burn-out
- Je beter melden voor je ontslag neemt
- Kansen als je ontslag neemt tijdens ziekte
- Risico’s van ontslag nemen tijdens ziekte
- Lees je in voor je ontslag neemt
- FAQ
Ontslag nemen bij ziekte: in het kort
- Mogelijk geen recht op doorbetaling
- Als je opnieuw ziek wordt, niet automatisch een UWV-uitkering
- Overleg eerst met de (bedrijfs)arts, het UWV en je werkgever
- Kan bijdragen aan een nieuwe start
Wat houdt ontslag nemen tijdens ziekte in?
Ontslag nemen tijdens ziekte betekent dat je vrijwillig je arbeidsovereenkomst beëindigt terwijl je nog ziekgemeld bent. Bijvoorbeeld tijdens ziekteverlof of terwijl je gebruikmaakt van een Ziektewet-uitkering. In Nederland ben je in principe beschermd tegen ontslag tijdens ziekte. Als je zelf ontslag wilt nemen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.
Tips voor als je ontslag wilt nemen tijdens ziekte
Als je overweegt ontslag te nemen tijdens ziekte, kan dat veel impact hebben. Dit moet je zeker doen voor je een beslissing neemt:
- Overleg met een arts of bedrijfsarts: Zorg ervoor dat je professioneel advies inwint over je herstelproces. Een arts kan je helpen bepalen of je wel klaar bent om ontslag te nemen en of je die beslissing niet te veel uit emotie neemt.
- Overleg met het UWV: Check wat de gevolgen zijn voor je inkomen als je ontslag neemt, en of je in aanmerking komt voor een uitkering via het UWV. Soms is het slimmer om je eerst te richten op je herstel.
- Nieuwe baan: Neem je ontslag voor een nieuwe baan? Zorg dat je op de hoogte bent van de ziekteverzuimregeling van je nieuwe werkgever. Als je onverwacht opnieuw ziek wordt, wil je uiteraard weten of je nog steeds doorbetaald wordt.
Ontslag nemen vanuit de ziektewet
Als je langdurig ziek bent, kom je na 2 jaar ziekte in aanmerking voor de ziektewet. Je krijgt dan een UWV-uitkering die 70% van je loon bedraagt. Ontslag nemen tijdens je ziekte kan gevolgen hebben voor je Ziektewet-uitkering.
Doordat je zelf ontslag neemt, beëindig je naast je arbeidscontract ook je recht op doorbetaling van je loon door je werkgever. Dat kan betekenen dat je uitkering stopt. Niet zo erg als je een nieuwe baan hebt gevonden, maar anders heb je geen inkomen. Soms zet het UWV je ziektewetuitkering voort, maar dit hangt af van je situatie. Het is handig om eerst met het UWV te overleggen voor je een beslissing neemt.
Voor een nieuwe baan ontslag nemen tijdens ziekte
Een nieuwe baan is een goede reden om ontslag te nemen tijdens ziekte. Dit klinkt heel logisch, maar toch moet je er goed over nadenken. Zeker als je nog niet volledig hersteld bent.
Nog niet volledig hersteld
Je herstel heeft je hoogste prioriteit. Maar als je een nieuwe baan aangeboden krijgt, geeft dat vaak nieuwe energie. Het kan verleidelijk zijn om dan snel weer aan de slag te gaan. Als je te snel weer gaat werken, loop je het risico dat je opnieuw ziek wordt. Dat kan zowel voor jezelf als je nieuwe werkgever een lastige situatie opleveren.
Wel of niet doorbetaald als je opnieuw ziek wordt
Daar komt bij dat je nieuwe werkgever niet altijd verplicht is om je salaris door te betalen als je opnieuw ziek wordt. Dat zit zo: je werkgever in Nederland is verplicht om je loon door te betalen tijdens ziekte gedurende de eerste 2 jaar. Word je ziek bij je nieuwe werkgever, dan zou je tussen wal en schip kunnen vallen qua uitkering en dan heb je geen inkomsten.
Ontslag nemen tijdens een burn-out
Een burn-out is niet zomaar iets en ontslag nemen als je een burn-out hebt vraagt om extra voorzichtigheid. Overweeg je ontslag te nemen terwijl je met een burn-out kampt? Het is belangrijk om te bedenken of je dat vanuit emotie doet, of dat het een weloverwogen stap is. Het is nu eenmaal een aandoening die je fysieke en mentale gezondheid aantast.
Minder stress…of juist meer?
Het kan verleidelijk zijn om afstand te nemen van de werkomgeving die je stress oplevert. Aan de andere kant kan een nieuwe baan zoeken terwijl je nog niet hersteld bent, ook weer nieuwe stress opleveren. Het is vaak slimmer om de tijd te nemen om volledig te herstellen.
Verlies recht op doorbetaling
Mogelijk verlies je je recht op doorbetaling als je ontslag neemt terwijl je nog in je burn-out zit. Riskant als je bij een nieuwe werkgever begint, want herstellen van een burn-out duurt vaak langer dan je verwacht. Overleg altijd met je arts of bedrijfsarts en geef je herstel de hoogste prioriteit.
Je beter melden voor je ontslag neemt
Soms is het makkelijker om je eerst beter te melden en daarna ontslag te nemen. Zo neem je afscheid van je werkgever zonder dat je nog ziekgemeld bent. Daarbij is het belangrijk dat je je beter meldt omdat je ook daadwerkelijk beter bent. Als je opnieuw ziek wordt bij je nieuwe werkgever, krijg je namelijk niet vanzelfsprekend doorbetaald. Zorg er in ieder geval voor dat je arts of bedrijfsarts je herstel goedkeurt voordat je formeel ontslag neemt.
Het kan slim zijn om je beter te melden voordat je ontslag neemt, maar dit hangt sterk af van je persoonlijke situatie en de reden van je ontslag. Hier zijn enkele voor- en nadelen om in overweging te nemen:
Geen juridisch gedoe
Soms zorgt je beter melden voor je ontslag ervoor dat je geen vragen krijgt over de geldigheid van je ontslag. Je werkgever zou argwaan kunnen krijgen als je ziek bent en ontslag neemt om bij een nieuwe werkgever te starten. Door je eerst beter te melden, maak je het proces eenvoudiger en transparanter.
Geen discussie over ziekteverlof
Als je ontslag neemt terwijl je ziek bent, kan het lastig zijn om je uitkering of ziekteverlof op de juiste manier af te sluiten. Door je eerst beter te melden, vermijd je discussie met je werkgever of het UWV.
Herstel afgerond
Als je je beter meldt, geef je aan dat je officieel hersteld bent. Je bent klaar voor een nieuwe baan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over gezondheidsproblemen.
Sterkere positie op de arbeidsmarkt
Als je ontslag neemt terwijl je volledig hersteld bent, sta je sterker als je een nieuwe baan zoekt. Voor sommige werkgevers is een ziekmelding op je naam een rode vlag.
Kansen als je ontslag neemt tijdens je ziekte
Ontslag nemen tijdens je ziekte biedt ook kansen. Aan de ene kant voor je herstel, aan de andere voor je carrière. Het kan heel verhelderend werken om vanuit een ander perspectief te kijken naar ontslag nemen tijdens ziekte.
Een stap vooruit
Door je ontslag kom je los van je oude werkgever en werkomgeving. Als die aan je ziekte hebben bijgedragen, kan ontslag nemen bevrijdend voelen. Je ontslag kan zelfs bijdragen aan je herstel.
Gezondere werk-privébalans
Ontslag nemen tijdens je ziekte kan de weg vrijmaken naar een gezondere werk-privébalans. Minder stress en meer tijd voor je gezin bijvoorbeeld.
Carrièreswitch
Soms is ontslag nemen tijdens ziekte het laatste zetje dat je nodig hebt om iets heel anders te gaan doen. Zo’n vooruitzicht geeft je dan bakken nieuwe energie.
Risico’s van ontslag nemen tijdens ziekte
Ontslag nemen tijdens ziekte kan aantrekkelijk zijn, maar het is niet helemaal zonder risico’s. Je doet er verstandig aan om de risico’s voor jouw situatie goed in kaart te brengen.
Geen recht op doorbetaling meer
Je loopt het risico dat je je recht op Ziektewet-uitkering of loonbetaling verliest. Als je ontslag neemt voordat je volledig hersteld bent, heb je mogelijk geen inkomsten meer als je binnen korte tijd opnieuw ziek wordt. Dan heb je geen financieel vangnet.
Minder interessant voor de arbeidsmarkt
De kans bestaat dat je minder snel aangenomen wordt door potentiële nieuwe werkgevers. Sommige werkgevers vinden een ziekmelding te riskant en ze kiezen liever voor kandidaten zonder ziekmelding op hun naam.
Stress en minder ruimte voor herstel
Je herstel zou je hoogste prioriteit moeten hebben. Als je inkomen wegvalt doordat je ontslag neemt tijdens je ziekte, kan dat extra stress opleveren. Stress bevordert je herstel meestal niet.
Lees je in voor je ontslag neemt
Of ontslag nemen terwijl je ziek bent handig is, hangt van je persoonlijke situatie af. We raden je aan om voor je een keuze maakt sowieso alle gevolgen in kaart te brengen. Alleen dan weet je of het een verstandige beslissing is om je ontslag in te dienen. Praat met je (bedrijfs)arts, het UWV, je werkgever en win juridisch advies in als dat in jouw geval nodig is. En vergeet niet dat je gezondheid en herstel het belangrijkste zijn van alles. Geen haast, ontslag nemen kan altijd nog!
FAQ
Kun je ontslag nemen als je ziek bent?
Ja, je kunt ontslag nemen terwijl je ziek bent. Er gelden geen speciale beperkingen voor ontslag nemen tijdens ziekte, maar het kan wel betekenen dat je recht op doorbetaling bij ziekte vervalt. Overleg bij twijfel altijd eerst met je arts, het UWV, je werkgever of een juridisch adviseur.
Kun je ontslag nemen als je in de ziektewet zit?
Ja, je mag ontslag nemen terwijl je in de ziektewet zit. Je behoudt echter geen recht op een Ziektewet-uitkering vanuit je werkgever na je ontslag. Het is verstandig om goed na te denken over de financiële gevolgen voor je besluit om ontslag te nemen.