Ontslagbrief voorbeelden: tips & checklist

Ontslag nemen is best een heftige beslissing. Werk is toch een belangrijk onderdeel van je leven. Soms is verandering nodig, dan is het gewoon tijd voor een nieuwe uitdaging. Misschien voel je je niet op je plek, of kom je ergens niet uit met je werkgever. Wat de reden ook is, ontslag nemen doe je met een ontslagbrief. Hier lees je alles wat je nodig hebt om een ontslagbrief te schrijven. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een aantal voorbeelden van ontslagbrieven voor je gemaakt.


Ontslagbrief voorbeeld

Het ene bedrijf is het andere niet. Soms ga je heel informeel met je werkgever, leidinggevende en collega’s om, maar in andere bedrijven is de cultuur juist heel formeel. Het bedrijf heeft ook weer zijn weerslag op je ontslagbrief. Daarom hebben we verschillende voorbeelden van ontslagbrieven voor je. Handig toch, hoef je zelf geen ontslagbrief te schrijven!


Voorbeeld van een formele ontslagbrief

Een formele ontslagbrief is vaak geschikt in professionele omgevingen, waar je zakelijker met elkaar omgaat. Hieronder een voorbeeld van een formele ontslagbrief:


[je naam]

[je adres]

[postcode en woonplaats]

[datum]

 

[naam werkgever]

[bedrijfsnaam]

[adres werkgever]

Beste [naam werkgever/leidinggevende],


Met deze brief wil ik u informeren dat ik mijn ontslag indien bij [bedrijfsnaam], met inachtneming van de opzegtermijn van [aantal] maanden. Mijn laatste werkdag zal zijn op [datum].

Ik wil u bedanken voor de kansen en ondersteuning die ik heb ontvangen gedurende mijn tijd bij het bedrijf. Ik heb veel geleerd en waardeer de samenwerking met u en mijn collega's.


Met vriendelijke groet,


[je naam]


Voorbeeld van een informele ontslagbrief

Ga je bij jouw werkgever veel informeler met elkaar om? Dan sla je een persoonlijkere toon aan, zoals in dit voorbeeld van een informele ontslagbrief:


Hoi [naam werkgever/leidinggevende],


Met deze mail wil ik je laten weten dat ik besloten heb om ontslag te nemen bij [bedrijfsnaam]. Zoals besproken is mijn laatste werkdag op [datum].

Ik wil je bedanken voor alle kansen die ik heb gehad. Het was geweldig om deel uit te maken van het team en ik heb veel geleerd. Hopelijk blijven we in de toekomst in contact.


Met vriendelijke groet,


[je naam]


Voorbeeld van een korte en bondige ontslagbrief

Soms is een korte, to-the-point ontslagbrief meer dan genoeg.


[naam]

[adres]

[datum]

 

[naam werkgever]

[bedrijfsnaam]

 

Geachte [naam werkgever/leidinggevende],

 

Hierbij wil ik u informeren dat ik mijn dienstverband bij [bedrijfsnaam] beëindig per [datum], met inachtneming van de opzegtermijn. Bedankt voor de prettige samenwerking.

 

Met vriendelijke groet,


[je naam]


Voorbeeld van een grappige ontslagbrief

Deze grappige ontslagbrief gaat echt niet bij elk bedrijf van pas komen. Gebruik hem alleen als hij bij de situatie past en je echt zeker weet dat je leidinggevende dit wel kan hebben. Zeker weten dat ze je nooit meer vergeten!


Beste [naam leidinggevende],

 

Het moment is aangebroken. Na zorgvuldig overleg met mijn bankrekening (die blijft zeggen: "Doe het niet!") en mijn wekker (die ik elke ochtend met passie haat), heb ik de moed verzameld om mijn ontslag in te dienen om een episch nieuw avontuur te starten.

 

Het blijkt dat Netflix me harder roept dan de rapporten die ik steeds vergeet in te leveren. En laten we eerlijk zijn, de koffie hier kan echt niet op tegen mijn dromen van een leven als professionele uitslaper. Mijn laatste werkdag zal zijn op [datum], tenzij je me omkoopt met eindeloze vakantie-uren of een gouden koffiemok (geen garanties dat ik dan blijf, trouwens).

 

Ik wil je bedanken voor de eindeloze vergaderingen waarin ik expert ben geworden in het staren naar een PowerPoint terwijl ik eigenlijk aan het avondeten denk. Het is hoog tijd voor mij om een nieuwe weg in te slaan, misschien wel eentje zonder Excel-sheets. Spannend, toch?

 

Wie weet word ik miljonair door kattenfilmpjes op YouTube te maken. Maar geen zorgen, als dat lukt, krijg je een shout-out!

 

Tot die tijd mag je me bellen voor afscheidsborrels, koekjes en dramatische goodbyes. Bedankt voor de fijne tijd bij [bedrijfsnaam]!

 

Met vriendelijke groet,


[je naam]


Wat moet je in een ontslagbrief zetten?

Oké, je gaat dus een ontslagbrief schrijven. Een goede ontslagbrief bevat in ieder geval de volgende informatie:


Contactgegevens

Uiteindelijk is je ontslagbrief een zakelijke brief (of e-mail). Het is gebruikelijk om in de aanhef je naam, adres en de contactgegevens van je werkgever te vermelden.


Datum

Voeg de datum toe als je je ontslagbrief op papier maakt, zodat er duidelijkheid is over de tijdlijn. Bij een e-mail hoeft dat natuurlijk niet.


Duidelijke vermelding van je ontslag

Begin je brief met de mededeling dat je ontslag neemt. Het is immers de belangrijkste boodschap van je ontslagbrief.


Opzegtermijn en laatste werkdag

Geef duidelijk aan wanneer je laatste werkdag is, in overeenstemming met je contractuele opzegtermijn. In overleg kun je je vakantiedagen opnemen, anders krijg je ze uitbetaald. Het is gebruikelijk om daarover afspraken te maken in een persoonlijk gesprek.


Verzoek om bevestiging

Vind je het belangrijk dat je werkgever je een bevestiging stuurt omtrent je ontslag? Of een bevestiging van ontvangst van je ontslagbrief? Vraag er dan om in je ontslagbrief. Dat is heel normaal. Je voorkomt ermee dat je werkgever niet reageert op je ontslagbrief.


Bedankje en groet als afsluiting

Toon waardering voor de kansen die je hebt gehad bij het bedrijf en sluit af met een groet. Ook als je met een negatieve reden vertrekt, is het handig om positief af te sluiten. Misschien wil je je werkgever nog vragen of je hem of haar als referentie mag gebruiken.


Wat moet je niet in een ontslagbrief zetten?

Er zijn ook zaken die je beter kunt vermijden in je ontslagbrief. 


Persoonlijke redenen en/of verwijten

Houd je brief zakelijk en vermijd uitgebreide persoonlijke redenen. Verwijten moet je al helemaal niet in je ontslagbrief zetten. Als je unfinished business hebt die je echt wil delen, bespreek dat dan in een persoonlijk gesprek. Maar toch, laat het liever voor wat het is. Iets met oude koeien…


Onprofessionele toon

Zelfs als je in een informele omgeving werkt, is het belangrijk beleefd te blijven. Blijf professioneel, dat doet je werkgever of leidinggevende als het goed is ook. Zo niet, houd dan de eer aan jezelf.


Direct een ontslagbrief of eerst een gesprek?

Je ontslag moet je altijd schriftelijk indienen met een ontslagbrief. Het is ook prettig om je ontslag van tevoren met je werkgever of leidinggevende door te nemen. In het gesprek maak je bijvoorbeeld afspraken over je uitwerktijd, resterende vakantiedagen en overdracht van je werkzaamheden. Naderhand maak je je ontslag officieel met je ontslagbrief.


Ontslagbrief van papier of een e-mail

In de meeste bedrijven is e-mail echt helemaal ingeburgerd. Het is dan ook prima om je ontslag per e-mail in te dienen. Je zou je ontslagbrief als tekstdocument bij je e-mail kunnen voegen, dan heb je eigenlijk allebei.

 

Vraagt je werkgever om een papieren ontslagbrief? Dan print je je brief uit en overhandig je hem.


Houd je toekomst in je achterhoofd

Soms lopen emoties rond een ontslag hoog op. Kan gebeuren, want we zijn allemaal mensen. Maar het is verstandig om beleefd te blijven, hoe vervelend de situatie ook is en wat de reden achter je ontslag ook is. Je weet namelijk nooit wanneer je je oud-werkgever of oud-collega’s nog eens nodig hebt. Als je in dezelfde branche blijft werken, is de kans groot dat je nog eens iemand van je oude bedrijf tegenkomt. Het is voor iedereen prettig als je dan ondanks alles op een normale, vriendelijke manier met elkaar om kunt gaan. Blijf altijd een gentleman (m/v/x)!


Heb je hulp nodig bij het schrijven van een sollicitatiebrief voor een nieuwe uitdaging?


FAQ


Hoe schrijf je een ontslagbrief?

Een ontslagbrief schrijf je door eerst duidelijk te vermelden dat je ontslag neemt en wanneer je laatste werkdag zal zijn. Bedank je werkgever vervolgens voor de samenwerking en de opgedane ervaringen. Sluit af met een beleefde groet en je handtekening.


Wat moet er in een ontslagbrief staan?

In een ontslagbrief zet je duidelijk dat je ontslag neemt, inclusief je laatste werkdag volgens de opzegtermijn. Bedank je werkgever voor de samenwerking en eventuele kansen die je hebt gekregen. Sluit af met een groet en je handtekening.


Is een ontslagbrief verplicht?

Een ontslagbrief is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar het is wel slim om er eentje in te dienen als bewijs van je ontslag. Zo voorkom je misverstanden over de opzegtermijn. Veel werkgevers vragen bovendien om een schriftelijke bevestiging.


Aan wie moet je je ontslagbrief richten?

Je richt je ontslagbrief aan je directe leidinggevende of de hr-afdeling, afhankelijk van de structuur van het bedrijf. Als er een specifiek persoon is die verantwoordelijk is voor personeelszaken of het verwerken van ontslag, richt je je ontslagbrief aan die persoon.


Hoe moet je je ontslagbrief indienen?

Je dient je ontslagbrief in door hem persoonlijk te overhandigen aan je leidinggevende of via e-mail als dat gebruikelijk is binnen het bedrijf. Zorg ervoor dat je een bevestiging van ontvangst krijgt, voor je eigen administratie.


Moet je ontslagbrief ondertekend worden?

Ja, een ontslagbrief moet je ondertekenen als je hem fysiek indient om het formeel en officieel te maken. Bij een ontslagbrief via e-mail volstaat vaak het typen van je volledige naam als elektronische handtekening.


Moet je werkgever je ontslagbrief ondertekenen?

Nee, je werkgever hoeft je ontslagbrief niet te ondertekenen. De brief is jouw formele mededeling van ontslag. Wel kan je werkgever een bevestiging van ontvangst sturen. Dit is je bewijs dat je ontslag correct is ontvangen en verwerkt.


Moet er een reden in je ontslagbrief staan?

Nee, je bent niet verplicht om de reden voor je ontslag in je ontslagbrief te vermelden. Het mag wel als je het relevant vindt, maar in een formele ontslagbrief hoeft je alleen duidelijk te maken dat je vertrekt en wanneer je laatste werkdag is.

 

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.