Sollicitatiebrief: 7 tips met voorbeelden

Close up beeld van een dame die een CV formulier aan het aanpassen is met een pen

Solliciteren is een van de spannendste momenten in je carrière. Aan de ene kant voel je de kans om aan een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen, aan de andere kant is er de angst om afgewezen te worden. Met zo veel op het spel, kun je wel een beetje hulp gebruiken. Daarom vind je in dit artikel zeven praktische tips om een ijzersterke sollicitatiebrief te schrijven. Pas ze allemaal toe en je hebt de banen straks voor het uitzoeken!

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief voeg je bij je cv wanneer je op een baan solliciteert. Dit is je kans om uit te leggen waarom jij de beste kandidaat voor de functie bent. Een goede tekst koppelt je cv aan de vacature. In feite maak je duidelijk waarom je moet worden uitgenodigd.

Een recruiter zoekt tussen al die sollicitaties naar de geschiktste persoon voor die ene functie. Opleiding, kennis en ervaring zijn voorwaarden, maar je persoonlijke toelichting is waarschijnlijk het belangrijkste. Een goede sollicitatiebrief overtuigt je toekomstige werkgever dat jij de beste kandidaat bent.

Sollicitatiebrief in het Engels schrijven? Check this article to write the perfect application letter.

Sollicitatiebrief voorbeeld

Solliciteren moet je helemaal zelf doen, maar je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Gebruik gewoon het voorbeeld voor een sollicitatiebrief hieronder. Vervang alle [TEKST] door je eigen input en je hebt binnen no time een topbrief.

Beste [VOORNAAM ACHTERNAAM CONTACTPERSOON],

Ik ben al sinds ik me kan herinneren geïnteresseerd in [BRANCHE]. Toen ik de vacature voor [FUNCTIE] op [WEBSITE] zag, was ik dan ook direct enthousiast. Hieronder leg ik graag uit waarom de functie zo goed bij me past.

Tijdens mijn opleiding [NAAM OPLEIDING] heb ik veel geleerd over [BRANCHE]. Daarna heb ik me bij verschillende bedrijven kunnen ontwikkelen op het gebied van [VAARDIGHEID 1] en [VAARDIGHEID 2]. Bij [BEDRIJF] kreeg ik als [FUNCTIE] de kans om mij verder te specialiseren in [VAARDIGHEID 3]. Het feit dat ik [RESULTAAT] voor elkaar kreeg, bewijst dat ik wist waar ik mee bezig was.

Ondanks dat ik er nog met veel plezier werk, ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. De vacature van [FUNCTIE] komt dan ook op het goede moment, want deze ligt perfect in lijn met mijn professionele ambities. Bovendien sluiten mijn kennis en vaardigheden naadloos aan op de functie-eisen. En als ik het leuke team op jullie website bekijk, wil ik daar graag onderdeel van uitmaken.

Kortom, met mijn enthousiasme, ervaring en kennis denk ik een goede match te zijn. Hopelijk krijg ik de kans om mijn motivatie verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[VOORNAAM & ACHTERNAAM]

Verschil sollicitatiebrief en motivatiebrief

Een sollicitatiebrief en een motivatiebrief lijken erg op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil. Met een sollicitatiebrief geef je uitleg over je cv. Je probeert de recruiter te overtuigen waarom jij de beste kandidaat bent.

In een motivatiebrief ga je dieper in op waarom deze baan zo goed bij je past. Je vertelt over ambities en wat je drijft om doelen te behalen.

Welke van de 2 brieven je ook schrijft, je stuurt het altijd samen met je cv op. Normaal gesproken is een sollicitatiebrief voldoende. Een motivatiebrief hoeft alleen als er in de vacature specifiek om wordt gevraagd.

7 tips voor een ijzersterke sollicitatiebrief

We hebben voor jou de beste sollicitatie-adviezen van onze experts verzameld. Zo, die heb je alvast in de pocket. Nu alleen nog even die brief schrijven.

1. Bereid je voor

Het lijkt een open deur, maar we zien dit helaas vaak fout gaan. Weet je eigenlijk wel bij welke organisatie je solliciteert? Wat verkopen ze? Wat is hun missie? Op de website en socials vind je alle informatie die je nodig hebt. Lees de vacaturetekst aandachtig door, dan begrijp je waar de organisatie precies naar op zoek is. Dat geeft genoeg onderwerpen voor je brief.

2. Een goed begin

Zet meteen de juiste toon door je brief goed te beginnen. De beste aanhef voor je sollicitatiebrief bevat de naam van de recruiter, dus probeer die te achterhalen.

  • Begin je brief met: “Beste Anna Beukers,” of “Beste mevrouw Beukers,” afhankelijk van hoe formeel je denkt dat het bedrijf is.
  • Geen naam gevonden? Houd de aanhef dan algemeen met “Beste recruiter,”, of simpelweg “Hallo,”

Met een rake openingszin val je op en sta je meteen 1-0 voor. Laat zien waarom je zo enthousiast bent over deze baan. Vertel dat je al van kinds af aan een passie voor het vak hebt. En dat je een gat in de lucht sprong toen je de vacature zag, omdat deze rol echt op je lijf geschreven is.

3. Maak het persoonlijk

Recruiters zijn niet alleen op zoek naar iemand die alle vaardigheden afvinkt, maar vooral ook iemand die goed in het team past. Daarom helpt het om wat van je karakter te laten zien. Omschrijf wat je uniek maakt, waar je van houdt en wat je juist verschrikkelijk vindt.

Schrijf je sollicitatiebrief in de eerste persoon. Dan vertel je het verhaal zelf, niet óver jezelf. “Ik ben een echte doorzetter” klinkt minder afstandelijk dan “Merel is een echte doorzetter”.4. Match je skills met de functie

De vacature vraagt om iemand met een specifieke opleiding, kennis en vaardigheden. Dat staat op je cv, maar je sollicitatiebrief is de ideale kans om te benadrukken dat jij al die functie-eisen bezit. Dus pak die mogelijkheid met beide handen vast. Bedenk voorbeelden uit je vorige banen die bewijzen dat jij de beste persoon voor deze job bent.

  • Om je sterke communicatie-skills te bewijzen, leg je uit dat je bij je vorige baan altijd gevraagd werd om nieuwe processen aan het team uit te leggen.
  • Als ze een echte teamplayer zoeken, vertel je dat jij degene bent die bedrijfsuitjes organiseert en graag actief bijdraagt aan een goede werksfeer.
  • Toon aan dat je flexibel bent met een voorbeeld dat je het geen probleem vindt om in drukke tijden iets extra te werken.

5. Schrijf kort en duidelijk

Recruiters zien honderden sollicitaties per dag voorbij komen. Maak je brief daarom kort, max. 5 alinea’s op een A4’tje. Beperk je tot het belangrijkste. Stop er zo veel mogelijk energie en enthousiasme in. Zo laat je zien dat je er zin in hebt. Natuurlijk wil je nog veel meer vertellen, maar dat hoeft niet allemaal in deze brief. Voor nu telt dat je ze nieuwsgierig maakt en uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Check ook onze tips over een goede opmaak van je sollicitatiebrief.

6. Pakkende slotzin

Sluit je brief af met een pakkende slotzin. Aangezien je doel is om uitgenodigd te worden, stuur je daarop aan. Herhaal nog even kort je enthousiasme en waarom je een geschikte kandidaat bent. Wees overtuigd van je kwaliteiten en probeer zelfverzekerd over te komen. Lees ook zeker het artikel over je sollicitatiebrief goed afsluiten als je inspiratie voor een sterk einde nodig hebt.

7. Check check dubbelcheck

Je kunt nog zo’n fantastische sollicitatiebrief schrijven, maar een enkele spelfout is al meteen een enorme afknapper. Dat geldt helaas ook als Nederlands niet je eerste taal is. Let dus extra goed op jou/jouw, hen/hun en die/dat. En verwijder overbodige spaties, want samengestelde woorden als ‘super leuk’ en ‘mega enthousiast’ schrijf je aan elkaar. Online vind je genoeg gratis spellingscheckers om je hiermee te helpen.

Ben je klaar met controleren? Laat iemand anders er dan met een vers paar ogen naar kijken. Misschien haalt die er nog iets geks uit. Als je het echt goed wilt doen, slaap je er een nachtje over. Ben je de volgende dag nog steeds tevreden, dan is je brief klaar om te versturen!

Checklist sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief af en klaar om te verzenden? Check nog één keer of alles klopt.

  • Je vertelt enthousiast dat deze job perfect voor jou is
  • De brief geeft een positief beeld van wie je bent
  • De schrijfstijl past bij het bedrijf
  • Je opent met een persoonlijke aanhef en sluit af met een pakkende slotzin
  • Het is echt onmogelijk dat er een spelfout in zit

FAQ

Wat is een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief laat zien hoe enthousiast je bent en dat je een geschikte kandidaat bent. Het doel is om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Hoe begin je een sollicitatiebrief?

Start met een persoonlijke aanhef, gericht op de recruiter. Schrijf vervolgens een openingszin die duidelijk maakt waarom jij de geschiktste kandidaat voor de functie bent.

Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?

Noem ter afsluiting nog een keer je enthousiasme, waarom je een goede match bent en dat je hoopt op een uitnodiging. Als laatste schrijf je: “Met vriendelijke groet,” en je naam.

DashboardProfile

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.

DashboardNav

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.