Bij ontslag heb je recht op een transitievergoeding van je werkgever. Dat geldt voor alle soort contracten. Dus ook als een contract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd. De belangrijkste voorwaarde is dat jij je baan wilde voortzetten.
Transitievergoeding & tijdelijk contract: in het kort
- met een tijdelijk contract net zo goed recht op transitievergoeding
- voor werknemers vanaf 18 jaar tot aan het pensioen
- geen vergoeding als je zelf besluit te stoppen
- of als je je tijdens het werk ernstig hebt misdragen
- wel een vergoeding als je wil stoppen omdat je werkgever zich misdraagt
Wat is transitievergoeding?
Transitievergoeding is een financiële ondersteuning die de werkgever aan de ontslagen werknemer betaalt. Dat geldt ook als je een tijdelijk contract hebt. Na ontslag kan het even duren voordat je begint met een nieuwe baan. Het geld is bedoeld om die periode te overbruggen.
Ontslag bij ziekte en tijdelijk contract
Als je ziek bent met een contract voor onbepaalde tijd, heb je dezelfde rechten als iemand met een contract voor bepaalde tijd. De eerste twee ziektejaren mag je niet worden ontslagen. Daarna wel, maar dan heb je ondanks je ziekte recht op een transitievergoeding.
Wil je werkgever dat je minder gaat werken, omdat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent? Als je daardoor 20% of meer van je uren verliest, krijg je transitievergoeding voor de uren die je minder werkt.
Voor alle contracten
Om in aanmerking te komen voor die financiële tegemoetkoming, is het soort arbeidsovereenkomst niet belangrijk. Of je nu een nulurencontract, een contract voor zeven maanden of een jaarcontract hebt, je hebt er in alle gevallen recht op.
Ook maakt het geen verschil of je tijdens de contractperiode wordt ontslagen, of dat je contract eindigt zonder dat je een nieuwe krijgt. Voor de transitievergoeding is een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengen van hetzelfde als ontslag. Zolang je werkgever het initiatief neemt, heb jij recht op transitievergoeding bij een tijdelijk contract.
Uitzonderingen transitievergoeding
In principe krijgt iedereen een transitievergoeding bij ontslag, maar er gelden een paar uitzonderingen. Je hebt er geen recht op in een van de volgende zeven situaties:
- Eigen keus: Je kiest er zelf voor om te stoppen met je baan.
- Verwijtbaar handelen of nalaten: Je komt vaak te laat, weigert te werken, steelt of bent om een andere reden niet te vertrouwen.
- Minderjarig: Je bent nog geen 18 en werkt minder dan 12 uur per week.
- Pensioen: Je wordt ontslagen omdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.
- Failliet: Het bedrijf waar je werkt gaat failliet en heeft officieel uitstel van betaling aangevraagd.
- Cao-voorziening: In de cao van jouw bedrijfstak is een andere ontslagcompensatie afgesproken.
- Nieuw contract: Voordat je huidige contract afloopt krijg je van dezelfde werkgever een nieuwe aangeboden, dat binnen 6 maanden ingaat.
Hoeveel transitievergoeding krijg ik?
Hoe hoog is de transitievergoeding die je van je werkgever ontvangt? Dat hangt van twee dingen af: je maandsalaris en hoe lang je in dienst bent. Met deze rekentool en voorbeelden van transitievergoeding bereken je eenvoudig het bedrag waar je recht op hebt.
FAQ
Heb je recht op transitievergoeding als je zelf ontslag neemt?
Nee, als je vrijwillig ontslag neemt omdat je iets anders wilt gaan doen. Ja, als je stopt omdat je werkgever ernstig verwijtbaar handelt.
Heb je recht op transitievergoeding bij een tijdelijk contract?
Ja. Bij ontslag heb je altijd recht op transitievergoeding. Het type contract maakt niet uit.
Heb je recht op transitievergoeding als je contract afloopt?
Ja. Als je contract eindigt en je geen nieuwe krijgt aangeboden, is dat voor de transitievergoeding hetzelfde als ontslag.