Zwangerschapsverlof en ziekte: dit zijn je rechten

Zwangere vrouw ziek op de bank

Ziek worden rondom je zwangerschap: daar zit je niet op te wachten. Toch overkomt het veel vrouwen. Die klachten kunnen het gevolg zijn van de veranderingen in je lichaam, maar dat hoeft niet. Logisch dat je wilt weten wat je rechten en plichten precies zijn. Zo kan jij je met een gerust gevoel focussen op wat echt belangrijk is. 

Zwangerschap en ziekte: in het kort

  • Ziek of niet, je loon wordt tijdens verlof altijd 100% doorbetaald
  • Ziek voor flexibiliseringsperiode: standaard regels
  • Ziek tijdens flexibiliseringsperiode: ziektedagen aftrekken van bevallingsverlof
  • Ziek tijdens of na bevallingsverlof: standaard regels
  • Is zwangerschap de oorzaak van je ziekte? Geef dat aan je werkgever door, want die heeft misschien recht op financiële compensatie.

Ziek voordat je zwangerschapsverlof ingaat

Word je ziek in de flexibiliseringsperiode, oftewel de periode van veertien dagen tussen zes en vier weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum? Dat kan invloed hebben op de lengte van je bevallingsverlof. En afhankelijk van de oorzaak van je klachten heeft je werkgever recht op een uitkering. 

Situatie 1: Ziekte vóór flexibiliseringsperiode en zwangerschap is niet de oorzaak

Als je ziek wordt door iets anders dan je zwangerschap voordat de flexibiliseringsperiode ingaat, dan gelden de ‘normale’ regels. Je meldt bij je werkgever dat je ziek bent en je krijgt 100% van je loon doorbetaald. 

Ziektedagen binnen de flexibiliseringsperiode krijg je doorbetaald, maar tellen mee voor je zwangerschapsverlof. Dat gaat af van je bevallingsverlof, dat daardoor tot twee weken korter kan uitvallen dan gepland. 

Voorbeeld: Michelle is van plan om vier weken zwangerschapsverlof op te nemen, zodat ze twaalf weken bevallingsverlof heeft. In de periode tussen zes en vier weken voor de dag na haar uitgerekende datum is ze vijf dagen ziek. Die vijf dagen tellen als zwangerschapsverlof en gaan af van haar bevallingsverlof. Ze houdt elf weken en twee dagen bevallingsverlof over.

Figuur 1. Overzicht zwangerschapsverlof en flexibiliseringsperiode

Situatie 2: Ziekte vóór flexibiliseringsperiode en zwangerschap is de oorzaak

Heeft je ziekte wel met zwanger zijn te maken en is het nog vóór de flexibiliseringsperiode? Geef dan duidelijk bij je werkgever aan dat je ziekte met je zwangerschap te maken heeft. Die heeft waarschijnlijk recht op een ziektewetuitkering terwijl hij of zij 100% van je loon doorbetaalt.

Ziektedagen binnen de flexibiliseringsperiode krijg je doorbetaald, maar tellen mee voor je zwangerschapsverlof. Dat gaat af van je bevallingsverlof, dat daardoor tot twee weken korter kan uitvallen dan gepland. Zie het voorbeeld van Michelle hierboven.

Ziek nadat je zwangerschapsverlof ingaat

Word je ziek tijdens je zwangerschapsverlof? Maak je geen zorgen, je salaris blijft gewoon doorlopen. Voor je werkgever maakt het wel uit dat je klachten voortkomen uit je zwangerschap, omdat die dan financiële compensatie krijgt vanuit de overheid. 

Situatie 3: Ziekte tijdens of na je verlof en bevalling is de oorzaak

Word je als gevolg van de bevalling ziek tijdens je zwangerschapsverlof? Dan behoud je gewoon je zwangerschapsuitkering. Geef het wel door aan je werkgever. Is je verlof afgelopen en kan je nog steeds niet aan het werk? Je werkgever heeft dan recht op een ziektewetuitkering om je loon maximaal twee jaar door te betalen. 

Situatie 4: Ziekte na bevalling en zwangerschap is niet de oorzaak

Word je ziek tijdens je zwangerschapsverlof, maar niet als gevolg van je bevalling? Ook dan behoud je gewoon je zwangerschapsuitkering. Blijf je ziek na je verlof, dan heeft je werkgever geen recht op een ziektewetuitkering. Je bent ‘gewoon’ ziek en krijgt maximaal twee jaar loon doorbetaald. 

FAQ

Wat is de flexibiliseringsperiode?

De flexibiliseringsperiode is 6 tot 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum. Van de 16 weken totale zwangerschapsverlof mag je er 4, 5 of 6 vóór je bevalling opnemen.

Is 6 weken zwangerschapsverlof verplicht bij ziekte?

Als je in de flexibiliseringsperiode niet de volle zes weken zwangerschapsverlof opneemt en ziek bent in die periode, dan tellen de ziektedagen binnen die periode toch als verlofdagen. Daardoor is je bevallingsverlof korter.

Wat moet je doen als je ziek bent voor je zwangerschapsverlof? 

Word je ziek voordat je zwangerschapsverlof ingaat, dan gelden de standaard ziekteregels. Ziektedagen die in de flexibiliseringsperiode vallen, worden in mindering gebracht op je bevallingsverlof.

Wat als je ziek bent tijdens je zwangerschapsverlof?

Word je ziek tijdens je zwangerschapsverlof, dan verandert er voor jou helemaal niets. Vergeet het alleen niet door te geven aan je werkgever.

Wat als je ziek bent na je zwangerschapsverlof?

Ben je nog steeds ziek na je verlof, dan gelden de standaard ziekteregels. Je werkgever betaalt je maximaal 2 jaar door. Ben je ziek als gevolg van je zwangerschap of bevalling? Dan heeft je werkgever recht op een financiële vergoeding van de overheid. 

 

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof berekenen

Ouderschapsverlof aanvragen

Zwangerschapsverlof zzp ers en ZEZ uitkering info

Ouderschapsverlof feestdag