Feestdagen en ouderschapsverlof: zo zit het!

Dankzij ouderschapsverlof kun je extra tijd doorbrengen met je jonge kind(eren). Als je onbetaald ouderschapsverlof op een nationale feestdag valt, is dat dubbel pret, toch? Nou nee, meestal heb je pech. Het kost je uren ouderschapsverlof en je krijgt geen compensatie voor de feestdag. Zuur maar waar. In dit artikel lees je hoe dat werkt en wat je kunt doen om onnodig vrije dagen mis te lopen.


Inhoud van dit artikel

  • Wat gebeurt er als ouderschapsverlof op een feestdag valt?

  • Tips om met ouderschapsverlof tijdens feestdagen om te gaan

  • Een flexibele werkgever is goud waard

  • FAQ

Wat gebeurt er als ouderschapsverlof op een feestdag valt?

Zul je net zien: je ouderschapsverlof valt op een feestdag. In de meeste gevallen betekent dit dat je uren van je ouderschapsverlof kwijt bent. Omdat ouderschapsverlof in principe onbetaald verlof is, kost het je ook nog eens geld. Want op een feestdag krijg je normaal wel doorbetaald. Hoe zit het nu echt?


Geen automatische vervanging van je verlof

Meestal heb je pech als je ouderschapsverlof op een feestdag valt. Je krijgt er geen extra verlof voor terug bij de meeste werkgevers. Dat betekent dat de feestdag als een dag (onbetaald) ouderschapsverlof wordt beschouwd. Helaas, ook al zou je die dag sowieso niet hebben gewerkt.


Je aantal uren ouderschapsverlof daalt

De feestdag die samenvalt met je ouderschapsverlof, wordt afgetrokken van het aantal uren ouderschapsverlof dat je hebt. Je gebruikt een deel van je ouderschapsverlof op een dag die je anders waarschijnlijk niet zou hebben gewerkt. Zonde, maar aan de andere kant is het een beetje wat het is.


Tips om met ouderschapsverlof tijdens feestdagen om te gaan

Hoewel het wellicht teleurstellend is dat een feestdag wordt afgetrokken van je ouderschapsverlof, zijn er enkele strategieën en tips die je kunt overwegen om het beste uit je verlof te halen:


Slim plannen

Als je ouderschapsverlof aanvraagt, kun je natuurlijk rekening houden met nationale feestdagen. Je doet zelf een voorstel voor de planning bij je werkgever, het is dan ook aan jou om slim te plannen. Dat is dé manier om het maximaal aantal uren verlofdagen te benutten.


Ga in gesprek met je werkgever

Heb je niet zo slim gepland en valt je ouderschapsverlof op een feestdag? Bespreek de situatie met je werkgever. Er is geen wettelijke verplichting voor, maar misschien is hij of zij wel flexibel als je erom vraagt. Tip: vraag het ruim op tijd.


Maak er een feestdag van

Als je er niet onderuit komt en je ouderschapsverlof op een feestdag valt, maak er dan gewoon een feestdag van. Ga iets leuks met je kind doen. Of neem extra verlof op rond de feestdag en maak er een korte vakantie van. Je leeft maar een keer.


Een flexibele werkgever is goud waard

Sommige werkgevers denken graag met je mee over het indelen van je ouderschapsverlof. Het is zeker niet vanzelfsprekend, maar als jouw werkgever er zo eentje is, gebruik dit dan in je voordeel. Het is duidelijk dat je werkgever begrijpt wat de waarde van een goede werk-privébalans is. Als je ruim op tijd bent, staat je werkgever er misschien wel voor open om je ouderschapsverlof aan te passen of te schuiven.


FAQ


Wat als ouderschapsverlof op een feestdag valt?

In de meeste gevallen krijg je geen compensatie voor de feestdag en wordt het aantal uren ouderschapsverlof van je totale saldo ouderschapsverlof afgetrokken.

 

Wat kun je doen om ouderschapsverlof op een feestdag te voorkomen?

Plan je ouderschapsverlof slim en houd rekening met feestdagen. Als je ouderschapsverlof op een feestdag valt, kun je je werkgever altijd vragen of je je verlof mag verschuiven. Je werkgever is niet verplicht om hierin mee te gaan.

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Zwangerschapsverlof als uitzendkracht

Ouderschapsverlof en vakantiedagen