Feedback vragen: zo doe je dat

Stel je voor: je hebt wekenlang gewerkt aan een presentatie. Na vele slapeloze nachten heb je elk detail op elke pagina gefinetuned. Uiteraard ben je supertrots op het resultaat. Je kunt het nu direct inleveren bij je leidinggevende, maar je kunt ook eerst je collega’s om commentaar vragen. Misschien zien zij namelijk iets dat nóg beter kan.

Doodeng natuurlijk, feedback vragen. Door je zo kwetsbaar op te stellen loop je het risico op een eindeloze stroom kritiek. Waarom zou je je daar in hemelsnaam vrijwillig aan blootstellen? In dit artikel ontdek je de kracht van goede feedback. En dat je er helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Zolang je feedback op de juiste manier vraagt, is het een waardevolle tool om persoonlijk en professioneel te groeien.

Waarom is feedback vragen zo belangrijk?

Om steeds een stap hogerop te komen in je carrière, moet je jezelf blijven ontwikkelen. Deels kun je dat zelf doen, met opleidingen en trainingen. Maar voor een deel ben je afhankelijk van een externe blik. Je kunt jezelf namelijk niet op alle vlakken beoordelen.

Die externe blik is overal aanwezig. Iedereen vindt wat van je. En toch zul je de meeste van die meningen nooit horen, want we geven niet zo snel ongevraagd onze mening. Daarom is vragen om feedback belangrijk. Zo kom je erachter wat je verbeterpunten zijn.

6 tips om feedback te vragen

Heb je wel eens om feedback gevraagd? En leverde dat niet het gewenste resultaat op? Of voelde dat erg ongemakkelijk? Dat is niet zo gek, want feedback vragen is nu eenmaal een serieuze skill. Als je ervaring hebt met feedback geven, weet je dat slimme vragen leiden tot waardevolle inzichten. Gelukkig word je daar met onderstaande adviezen een ster in.

1. Kies de juiste plek, tijd en persoon

Kies voor je feedback iemand die in staat is om je werk inhoudelijk te beoordelen. Spreek diegene aan op een rustig moment zonder omstanders. Je wilt beiden vrijuit praten, zonder de stress van een volgende call of nieuwsgierige collega’s die meeluisteren. Als die mogelijkheid zich niet vanzelf aanbiedt, kan je vragen om bijvoorbeeld na de lunch samen buiten een rondje te lopen.

❌ Feedback vragen aan iemand waar je weinig mee werkt bij de koffieautomaat vlak voor een meeting

✅ Feedback vragen aan een ervaren specialist of je leidinggevende in de kantoortuin na de lunch

2. Wees specifiek

Je kunt feedback vragen op soft skills als leidinggeven, tijdmanagement of samenwerken, maar ook op hard skills als projectmanagement, grafisch ontwerp of een Excel-file. Bedenk van tevoren goed welke vaardigheid je precies wilt laten evalueren. Vraag liever elke week feedback over een zeer specifiek onderwerp, dan één keer per kwartaal over je totale manier van werken.

“Hoe vind je dat ik presteer?”

“Wat vind je van mijn manier van leidinggeven tijdens ons laatste project?”

3. Stel open vragen

Om het gesprek goed op gang te helpen, stel je open vragen. Die beginnen bijvoorbeeld met wat, hoe of waarom. Daarmee dwing je de ander om serieus na te denken over een gedetailleerd antwoord.

“Vind je mijn ontwerp voor de nieuwe campagne mooi?”

“Wat vind je van mijn ontwerp voor de nieuwe campagne?”

4. Sta open voor feedback

Om echt te kunnen groeien, heb je eerlijke feedback nodig. Soms is degene die jij om feedback vraagt bang om je te kwetsen en daarom te voorzichtig met kritiek. Dat is aardig bedoeld, om je te beschermen. Maak daarom duidelijk dat je oprechte kritiek juist waardeert, omdat je het nodig hebt om te groeien.

“Ik hoop dat je de manier waarop ik werk goed vindt.”

“Ik wil graag beter worden in wat ik doe en jouw ongezouten mening helpt mij daarbij.”

5. Luister aandachtig

Soms zit de beste aanwijzing verstopt in een piepklein detail. Het is de kunst om waardevolle lessen te vinden tussen alle informatie die je ontvangt. Luister dus met je volle aandacht als iemand je feedback geeft en gun jezelf de tijd om het nieuwe inzicht rustig te verwerken.

❌ Na het vorige antwoord direct weer een nieuwe vraag stellen.

✅ Laat het antwoord even bezinken nadat de ander is uitgepraat.

6. Vraag door

Als de feedback voor jou niet helemaal duidelijk is, heb je er weinig aan. Het is verstandig om even te checken of je snapt wat er gezegd is. Dat doe je door te herhalen wat jij denkt dat de kern van het antwoord is. Zit je er nog een beetje naast, durf dan door te vragen totdat je echt begrijpt wat de ander bedoelt.

❌ Zelf invullen wat de ander bedoelt, als het antwoord niet 100% duidelijk is.

“Wat bedoel je precies als je zegt dat ik me niet flexibel opstel? Kan je een voorbeeld geven?”

5 voorbeelden van feedback vragen

Helemaal geen feedback vragen is niet goed, maar te veel ook niet. Als je feedback vraagt over alles wat je doet, kom je onzeker over. Het doel is om te leren van je eigen gedrag. Gun jezelf daarom de tijd om een eigen manier van werken te ontwikkelen. Fouten maken hoort daarbij. Zoek de juiste balans tussen doen en analyseren.

Ben je klaar om feedback te vragen, maar weet je niet zo goed waarover? Laat je inspireren door deze vijf voorbeelden. Kijk welke in de buurt komt van wat je over jezelf wilt weten, geef er je eigen draai aan en stap vol goede moed op iemand af. Pas op, het kan zo goed zijn voor je ontwikkeling dat het verslavend werkt.

1. Communiceren

  • “Hoe vind je dat ik communiceer met mijn collega’s op de werkvloer?”
  • “Kan je een voorbeeld geven van een keer dat mijn boodschap niet goed overkwam?”

2. Samenwerken

  • “Wat raad je me aan om anders te doen om effectiever samen te werken?”
  • “Hoe ervaar jij onze samenwerking?”

3. Presteren

  • “Hoe vind je dat ik presteer de afgelopen weken?”
  • “Op welk vlak denk je dat ik me kan verbeteren?”

4. Leidinggeven

  • “Wat vind je prettig en wat minder prettig aan mijn manier van leidinggeven?”
  • “Hoe zou jij in mijn geval het team beter ondersteunen?”

5. Persoonlijk groeien

  • “Wat denk je dat ik nog nodig heb om door te groeien in deze organisatie?”
  • “Op het ontwikkelen van welke skill zou jij de focus leggen als je mij was?”

Feedback vragen: zo moet het niet

Om feedback te krijgen, moet je niet om feedback vragen. “Heb je nog feedback voor me?” is waarschijnlijk de minst effectieve manier om iets over je eigen gedrag te weten te komen. Niemand beantwoordt die vraag met opbouwende kritiek, omdat het veel te groots en algemeen is. Vermijd daarom het woord ‘feedback’ in je vraag.

Een andere valkuil is feedback vragen aan iemand die te weinig kennis heeft om jou inhoudelijk te beoordelen. Of aan iemand die op dat moment te druk is om goed over de antwoorden na te denken. Verwacht ook geen geweldige uitkomst als jullie het gesprek hebben met anderen erbij.

Voordelen van feedback vragen

Feedback is essentieel om erachter te komen welke van je vaardigheden een upgrade kunnen gebruiken. Die kennis heb je nodig om persoonlijk te groeien, zodat je uiteindelijk die te gekke promotie kan maken. Feedback is dus vooral een cadeau aan jezelf.

Houd er rekening mee dat als je om feedback vraagt, de antwoorden confronterend kunnen zijn. Feedback ontvangen is een vak apart. Eerlijk commentaar bestaat nu eenmaal niet alleen maar uit complimenten. Maar bedenk: je doet het om jezelf verder te ontwikkelen. Om persoonlijk en professioneel te groeien. Zodat je uiteindelijk de beste versie van jezelf wordt. Dan is die promotie slechts een kwestie van tijd.

DashboardProfile

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.

DashboardNav

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.