Interne sollicitatiebrief voorbeeld & 5 tips

Een interne sollicitatiebrief is niet zomaar een sollicitatiebrief. Bij je huidige werkgever solliciteren heeft een paar voordelen. Jij kent het bedrijf en het bedrijf kent jou. Dat kan de stap naar een andere afdeling of een promotie een stuk makkelijker maken. Hoewel je het bedrijf al kent, betekent een interne sollicitatie niet dat je verzekerd bent van die nieuwe uitdaging omdat je al voor het bedrijf werkt. Voor een succesvolle sollicitatiebrief voor een interne vacature zijn een paar zaken belangrijk. Die leggen we je graag uit.


Interne sollicitatiebrief voorbeeld

Uiteraard schrijf je je interne sollicitatiebrief zelf, maar dit voorbeeld geeft je inspiratie voor je brief op maat. Belangrijk is dat je jouw motivatie overbrengt, bijvoorbeeld met een aantal voorbeelden van successen die je hebt behaald. De opbouw en opmaak zijn hetzelfde als een reguliere sollicitatiebrief


[je naam]

[je functie]

[je afdeling]

[je contactgegevens]

 

[naam leidinggevende of recruiter]

[afdeling]

[bedrijf]

 

[plaats, datum]

 

Betreft: Sollicitatie op de vacature voor [functienaam]

 

Beste [naam],

 

Met veel enthousiasme schrijf ik deze brief om mijn interesse kenbaar te maken voor de openstaande functie van [functienaam] binnen ons bedrijf. Na [aantal jaren] met plezier te hebben gewerkt in mijn huidige rol als [huidige functie], zie ik deze nieuwe uitdaging als een kans om mijn ervaring en vaardigheden verder te ontwikkelen binnen [naam afdeling/bedrijf].

 

In mijn huidige rol heb ik waardevolle ervaring opgedaan met [noem relevante ervaring of prestaties], en ik ben ervan overtuigd dat die ervaring van grote waarde is voor de functie. Ik heb altijd met veel plezier meegewerkt in mijn huidige team en kijk ernaar uit om dit voort te zetten in een bredere, meer verantwoordelijke rol. Mijn diepgaande kennis van ons bedrijf en mijn toewijding aan het succes passen perfect bij deze nieuwe functie.

 

Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek. Hartelijk dank voor het overwegen van mijn sollicitatie, en ik kijk ernaar uit om samen de volgende stappen te bespreken.

 

Met vriendelijke groet,

[je naam]

Bijlage: cv


5 tips voor het schrijven van een interne sollicitatiebrief

Hier zijn vijf praktische tips om ervoor te zorgen dat je interne sollicitatiebrief opvalt. Hiermee vergroot je de kans dat je de functie bemachtigt:


1. Benoem je huidige rol en ervaring binnen het bedrijf

Het is belangrijk om je huidige baan en verantwoordelijkheden te benoemen. Vermeld ook wat je hebt bijgedragen aan de organisatie, bijvoorbeeld behaalde doelen, projecten die je hebt afgerond, of manieren waarop je hebt geholpen bij het verbeteren van processen. Je wilt indruk maken, toch?


2. Gebruik je kennis van het bedrijf

Met een interne sollicitatiebrief heb je de kans om je kennis van het bedrijf te tonen. Laat zien dat je de bedrijfscultuur, kernwaarden en doelen van het team of de afdeling begrijpt. Zo heb je een voordeel ten opzichte van externe kandidaten die het bedrijf nog moeten leren kennen.


3. Blijf professioneel, ook al ken je de lezer

Hoewel je de leidinggevende of recruiter misschien kent, is het toch slim om de juiste toon te gebruiken in je interne sollicitatiebrief. Gebruik professionele taal. Als het binnen je bedrijf de norm is, is een minder formele toon prima. Professioneel blijven zorgt ervoor dat je sollicitatie serieus genomen wordt.


4. Bescheiden, maar zelfverzekerd

De baan is niet zomaar van jou omdat je bekend bent met het bedrijf. Dat neemt niet weg dat je in je interne sollicitatiebrief zelfverzekerd wilt overkomen over je prestaties en vaardigheden. Daarmee laat je zien dat je de functie serieus neemt en een match ziet.


5. Verwijs naar je toekomstige plannen en ambities

Richt je in je interne sollicitatiebrief niet alleen op wat je al hebt bereikt. Leg ook uit wat je van plan bent te gaan doen in de nieuwe functie. Vertel hoe je je ervaring en vaardigheden verder wilt ontwikkelen en hoe je kunt bijdragen aan het succes van de afdeling of het bedrijf als geheel. Dit toont je ambitie en langetermijnvisie.


Aanhef van je interne sollicitatiebrief

Als je de recruiter of contactpersoon kent, kan het verleidelijk zijn om een informele aanhef in je interne sollicitatiebrief te gebruiken. Toch is het handig om een professionele aanhef te gebruiken. Met een professionele toon laat je zien dat je de sollicitatie serieus neemt. Met een te informele of amicale aanhef, zou je de ontvanger in verlegenheid kunnen brengen. 

Het handigste is om te kiezen voor een aanhef die past bij de toon van de vacature. Is die formeel? Gebruik dan een formele aanhef zoals "Geachte heer/mevrouw [achternaam]”. Is de vacature informeler, dan is "Beste [voornaam]" ook goed.


Handige openingszinnen voor je interne sollicitatiebrief

Misschien moet je concurreren met sollicitanten van buiten de organisatie? Of juist met collega’s die op dezelfde baan azen? Een goede openingszin is het halve werk, want daarmee trek je de aandacht. Hier zijn een paar voorbeeld openingszinnen voor je interne sollicitatiebrief:

  • De afgelopen jaren ben ik niet alleen gegroeid in mijn functie, maar heb ik ook gezien hoe ons bedrijf zich razendsnel ontwikkelt. Inmiddels ben ik er klaar voor om die groei naar een nóg hoger niveau te tillen in de rol van [nieuwe functie].

  • Nu ik van binnenuit heb gezien hoe ons team de lat steeds hoger legt, weet ik dat ik in deze nieuwe functie precies dat extra stukje kan bijdragen om samen verder te groeien.

  • Omdat ik de ins en outs van ons bedrijf inmiddels beter ken dan mijn eigen koffievoorkeur, zie ik deze nieuwe functie als [functienaam] als dé kans om mijn ervaring om te zetten in nog grotere successen voor ons team.

Handige afsluitingen voor je interne sollicitatiebrief

Met een sterke uitsmijter laat je een positieve indruk achter. Hier zijn enkele voorbeelden om je interne sollicitatie professioneel af te ronden:

  • Laten we deze nieuwe stap samen zetten. Vanzelfsprekend sta ik open voor een gesprek waarin ik mijn enthousiasme en ideeën verder kan toelichten. Bedankt voor uw tijd en aandacht.

  • Mijn ideeën zijn net zo ambitieus als het bedrijf zelf. Daarom zou ik graag met u bespreken hoe ik in deze nieuwe rol het verschil kan maken.

  • Met mijn energie en vastberadenheid ben ik klaar om deze functie te rocken. Ik hoor graag wanneer we koffiedrinken en sparren over hoe we samen nóg meer kunnen bereiken.

Verschillen tussen extern en intern solliciteren

Het grootste verschil tussen een externe en interne sollicitatiebrief is dat je bij die laatste sollicitatie al bekend bent met de bedrijfscultuur en de medewerkers. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.

  • Bekend met het bedrijf: Door je kennis over de bedrijfsvoering en -cultuur te benadrukken, heb je een streepje voor op externe kandidaten.

  • Directe ervaring met het team: Als je degene aan wie je de brief richt kent, moet je een balans vinden tussen een persoonlijke toon en professionaliteit.

  • Bestaande reputatie: Je huidige prestaties en reputatie binnen het bedrijf spelen een belangrijke rol. Dit kan positief zijn als je goed presteert. Het betekent misschien ook wel dat je bestaande tekortkomingen extra zwaar wegen.

Een nieuwe stap in een vertrouwde omgeving

Aan een interne sollicitatie zitten dus voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je de nieuwe functie echt ziet zitten. Voor kennis of ervaring die je niet hebt, zijn er vast trainingen of opleidingen. Bovendien scheelt het voor je werkgever een hoop inwerktijd als een bekend gezicht de vacature krijgt. Alleen moet je in je interne sollicitatiebrief natuurlijk niet te veel zeggen over het gat dat je achterlaat op je oude werkplek… Succes met je sollicitatie!


FAQ


Wat is het verschil tussen een interne sollicitatiebrief en een reguliere sollicitatiebrief?

Omdat je al bekend bent met de bedrijfscultuur en interne processen, kun je in een interne sollicitatiebrief meer nadruk leggen op je bestaande bijdrage aan het bedrijf en je opgebouwde relaties. Bij een reguliere sollicitatie moet je jezelf eerst introduceren en het bedrijf overtuigen van je geschiktheid.

 


Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.