Een sollicitatiebrief schrijven is niet altijd makkelijk. Hoe schrijf je een brief die logisch opgebouwd is en de lezer prikkelt om hem helemaal te lezen? Een overweldigende eerste indruk begint met een logische opbouw. We hebben alle tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen met een perfecte sollicitatiebrief!
De ideale opbouw van je sollicitatiebrief: 5 onderdelen
Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste elementen en de indeling van je brief is eigenlijk best logisch. In de meeste gevallen is een A4’tje voldoende voor je brief. Hier een logische indeling voor een sollicitatiebrief:
-
Koptekst
-
Aanhef
-
Inleiding (1 alinea)
-
Motivatie (1-3 alinea’s)
-
Afsluiting (1 alinea)
-
Bijlage: je cv
Koptekst
Bovenaan je sollicitatiebrief staan jouw contactgegevens en die van het bedrijf waar je solliciteert. Dit is de indeling voor een formele brief en dat geeft meteen een professionele indruk. Bovendien staan je contactgegevens bovenaan, dat is handig voor de ontvanger.
Aanhef
Begin je met een formele aanhef, zoals “Geachte heer/mevrouw [achternaam]”? Of kies je juist voor een minder formele aanhef? Die keuze hangt meestal af van het type bedrijf en de vacaturetekst.
Als je de naam van de contactpersoon kunt achterhalen, heb je een algemene aanhef als “Geachte heer/mevrouw” helemaal niet nodig. Je laat ook meteen zien dat je moeite hebt gedaan om de functie en het bedrijf te onderzoeken.
Inleiding
De inleiding is je eerste binnenkomer. In deze eerste alinea maak je vooral duidelijk waarom je solliciteert. Vermeld de functie waarop je solliciteert en bijvoorbeeld hoe je van deze vacature hebt gehoord. Een opvallende inleiding is een uitgelezen kans om de aandacht te trekken, zodat de ontvanger verder leest. De kans is groot dat jouw naam daardoor blijft hangen en dat is natuurlijk precies wat je wilt!
Motivatie
Na jouw verpletterende inleiding volgt je motivatie in een tot drie alinea’s. Waarom wil jij deze functie? En waarom ben jij een goede match voor het bedrijf? In dit deel van je brief leg je de link tussen de functie-eisen en je eigen kennis en ervaring. Schroom niet om eerdere successen te delen als die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert. Ook in dit onderdeel van je sollicitatiebrief mag je best opvallen. Niemand zit te wachten op een grijze muis.
Afsluiting
Inhoudelijk is de afsluitende alinea van je sollicitatiebrief simpel: je benadrukt nogmaals je interesse en geeft aan dat je je sollicitatie heel graag toelicht in een persoonlijk gesprek. Na een bedankje voor de aandacht, sluit je je brief beleefd af.
Bijlage: je cv
Het is een cruciale bijlage, daarom hoort hij bij de opbouw van je sollicitatiebrief: je moet voor je sollicitatie ook een cv maken. In je curriculum vitae (cv) staan naast je persoonlijke gegevens je arbeidsverleden, opleidingen en andere vaardigheden. Hierin vertel je per functie wat je precies hebt gedaan, maar heb je ook plek voor bijzondere prestaties en onderscheidingen.
Voorbeeld van de opbouw van een sollicitatiebrief
Hoe de opbouw van je sollicitatiebrief eruitziet? We hebben de opbouw schematisch voor je neergezet, in de vorm van een gedurfde sollicitatiebrief waarmee je zeker opvalt.
Koptekst |
[je naam] [adres] [postcode en plaats] [telefoonnummer] [e-mailadres]
[naam bedrijf] T.a.v. [naam contactpersoon] [adres] [postcode en plaats] [telefoonnummer] [e-mailadres]
[plaats en datum van schrijven] Onderwerp: Laat mijn talent niet aan jullie voorbij gaan |
Aanhef |
Beste [voornaam contactpersoon], |
Inleiding |
Oh nee! Wéér zo’n sollicitatiebrief waarin iemand vertelt hoe ‘enthousiast’, ‘gemotiveerd’ en ‘een fantastische match’ diegene is voor de functie. Laten we eerlijk zijn: als ik deze baan niet wilde, zat ik nu wel Netflix te kijken in plaats van deze brief te tikken. Daarom kom ik meteen to the point: ik ben degene die u zoekt en ik zal u precies vertellen waarom. Bent u het daar na het lezen van deze brief niet mee eens? Dan betaal ik de koffie tijdens ons sollicitatiegesprek. |
Motivatie |
Ik los niet alleen graag problemen op, maar help ze ook graag voor eens en altijd uit de wereld – liefst met een knal. Of het nu gaat om creatieve campagnes of het uitvogelen van ingewikkelde processen, ik pak een vraagstuk aan alsof het een escape room is: nauwkeurig en op tijd. In mijn huidige baan leid ik projecten die niet alleen op tijd klaar zijn, maar die ook zorgen voor een gevoel van 'Yes! We did it!' Ik geloof dat mijn werk écht af is als iedereen stiekem een beetje jaloers is op wat ik heb neergezet.
Waarom ik bij [bedrijfsnaam] wil werken? Niet alleen omdat ik een goed gevoel voor humor heb (schijnt te helpen in teamvergaderingen), maar vooral omdat ik zie hoe jullie nét dat beetje extra geven. Ik ben ervan overtuigd dat we samen die lat nog hoger kunnen leggen. Dat is een uitdaging die ik in ieder geval graag aanga!
|
Afsluiting |
Laten we eerlijk zijn: u kunt vast iemand gebruiken die niet alleen goed werk levert, maar ook wat leven in de brouwerij brengt. Laten we vrijblijvend een kop koffie drinken om te bekijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Mocht u na ons gesprek toch twijfelen, geen zorgen – ik laat u niet met een leeg kopje zitten, maar met een flinke dosis inspiratie. Deal?
Met vriendelijke groet en vol enthousiasme,
[je naam] [je handtekening]
Bijlage: cv |
Bijlage |
Je cv |
Het doel van een goede opbouw
Je sollicitatiebrief heeft twee belangrijke doelen: een geweldige eerste indruk achterlaten en een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek krijgen. Een logische opbouw van je brief trekt de aandacht van de ontvanger, houdt die aandacht vast om te eindigen met een knaller. Zo maak je optimaal gebruik van de gelegenheid om jezelf voor te stellen en uit te leggen waarom ze jou moeten hebben voor die leuke functie.
5 tips voor de opbouw van je sollicitatiebrief
Naast de indeling, hebben we vijf tips die helpen bij een logische opbouw van je sollicitatiebrief:
-
Bedenk wat je wilt zeggen: Voor je gaat schrijven, bedenk je op welke informatie uit de vacature je wilt inhaken.
-
Houd je sollicitatiebrief compact: Alinea’s van vier of vijf regels zijn prima. Je sollicitatiebrief hoeft niet langer dan een A4’tje te zijn.
-
Personaliseer elke brief: Niemand zit te wachten op een standaardbrief. Echt niemand. Schrijf je sollicitatiebrief specifiek voor de functie en het bedrijf.
-
Check de tekst: Spelfouten kunnen echt niet, zeker niet in een sollicitatiebrief. Als je twijfelt over de inhoud, laat je brief dan lezen door anderen.
-
Gebruik actieve taal: Schrijf in actieve, zelfverzekerde taal. Geen “Ik hoop dat ik geschikt ben”, maar juist “Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling ben voor het team”. Actieve taal helpt om je enthousiasme en vertrouwen nog beter over te brengen.
Een logische opbouw werkt echt
Door het volgen van deze richtlijnen en tips schrijf je een sterke sollicitatiebrief die indruk maakt. Daarmee open je deuren naar nieuwe kansen en grote stappen in je carrière. Je hebt echt niets te verliezen, dus zet alles op alles om die fantastische baan binnen te slepen. Vergeet niet dat de opmaak van je sollicitatiebrief ook belangrijk is. Succes met solliciteren!
FAQ
Hoe ziet een sollicitatiebrief eruit?
Een sollicitatiebrief begint met je contactgegevens, de contactgegevens van het bedrijf en een formele aanhef. Vervolgens geef je in de inleiding aan naar welke functie je solliciteert. In het middenstuk motiveer je waarom je geschikt bent en je eindigt met een beleefde afsluiting waarin je je beschikbaarheid voor een gesprek aangeeft. Als laatste stap zet je een handtekening onder je brief.