Ouderschapsverlof aanvragen: hoe & wanneer?

Twee vaders met hun baby op de bank

Als moeder of vader van een pasgeboren kind heb je wettelijk recht op ouderschapsverlof, als je in loondienst werkt. Dankzij deze verlofregeling voor ouders heb je de gelegenheid om meer tijd met je kind(eren) door te brengen tot hun achtste levensjaar. Maar hoe en wanneer moet je ouderschapsverlof aanvragen? In dit artikel beantwoorden we je vragen en helpen we je om je verlof aan te vragen. Daarnaast krijg je praktische tips om het voor jezelf en je werkgever zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Inhoud van dit artikel

Ouderschapsverlof aanvragen: in het kort

  • Recht op 26 keer je aantal werkuren per week
  • Schriftelijk aanvragen met de ingangsdatum, duur en indeling
  • Minimaal 2 maanden voor de ingangsdatum aanvragen
  • Flexibel indelen, tenzij er zware bedrijfsbelangen zijn
  • Opnemen tot je kind 8 jaar is

Ouderschapsverlof aanvragen bij je werkgever

Het aanvragen van ouderschapsverlof is vrij eenvoudig, want je doet het direct bij je werkgever. Als je voor een uitzendbureau werkt, vraag je ouderschapsverlof aan bij het uitzendbureau. Het is handig om de volgende stappen te volgen.

Bespreek je plannen met je werkgever

Ouderschapsverlof is een wettelijk recht, maar toch is het een goed idee om je plannen eerst informeel met je werkgever of leidinggevende te bespreken. Dit kan eventuele verrassingen voorkomen en geeft je de kans om je wensen duidelijk te maken.

Ouderschapsverlof schriftelijk aanvragen

Je officiële verzoek voor ouderschapsverlof moet je schriftelijk indienen per brief of e-mail. Noem in ieder geval de datum waarop je je verlof wilt laten ingaan. Verder zijn de duur van je verlof en hoe je het verlof wilt indelen belangrijk voor je werkgever. Bijvoorbeeld of je een aantal uren per week opneemt of een aaneengesloten periode.

Wacht op de reactie van je werkgever

Je werkgever heeft 4 weken de tijd om schriftelijk te reageren op je verzoek. In principe mag je werkgever het verlof niet weigeren, tenzij je voorstel ervoor zorgt dat het bedrijf in de problemen komt. In dat geval kan je werkgever een voorstel doen voor een andere indeling. Dit mag tot 4 weken voor je verlof ingaat.

Bevestig je afspraken

Nadat je werkgever heeft ingestemd met je verlof, is het slim om jullie afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit zorgt voor duidelijkheid voor jullie beiden en het voorkomt eventuele misverstanden. Een mailtje of kort briefje is genoeg.

Voorbeeldbrief om ouderschapsverlof aan te vragen

Het onderstaande voorbeeld kun je gebruiken om per brief of e-mail ouderschapsverlof aan te vragen bij je werkgever.

[Jouw naam]
[Adres]
[Postcode en woonplaats]
[Telefoonnummer]
[E-mailadres]

[Datum]

[Naam werkgever]
[Bedrijfsnaam]
[Adres werkgever]
[Postcode en plaats]

Betreft: Aanvraag ouderschapsverlof

Geachte [Naam werkgever/leidinggevende],

Hierbij wil ik graag ouderschapsverlof aanvragen in verband met de geboorte/adoptie van mijn kind. Ik zou het ouderschapsverlof in willen laten gaan op [gewenste ingangsdatum].

Momenteel werk ik [aantal uren per week], dat betekent dat ik recht heb op 26 keer dit aantal uren, een totaal van [aantal uur] ouderschapsverlof. Dit komt neer op een totale verlofperiode van [totaal aantal weken/maanden].

Ik zou graag [aantal uren/dagen] per week ouderschapsverlof opnemen. Dit zou ik als volgt willen invullen: [beschrijf hoe je het ouderschapsverlof wilt opnemen, bijvoorbeeld "door elke vrijdag vrij te nemen" of "door 4 uur per week minder te werken"].

Hopelijk sluit mijn voorstel goed aan bij de operationele behoeften van ons team en bedrijf. Zo niet, dan begrijp ik dat ik binnen 4 weken na ontvangst van deze aanvraag een andere indeling van het verlof mag verwachten.

Vragen of verdere informatie licht ik uiteraard graag toe in een persoonlijk gesprek.

Ik zie de bevestiging van mijn aanvraag met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

[Handtekening (indien op papier)]

[Jouw naam]

Allebei de ouders hebben recht op ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een regeling voor beide ouders van een kind. Ze hebben allebei recht op 26 keer het aantal werkuren per week. Ook als je een pleeg- of adoptiekind hebt, mag je ouderschapsverlof aanvragen. Je kan het verlof voor elk kind afzonderlijk opnemen. Als je meerdere jonge kinderen hebt, mag je dus voor elk kind ouderschapsverlof opnemen.

Timing is alles

De wet schrijft voor dat je ouderschapsverlof minimaal 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum moet aanvragen bij je werkgever. Hoe eerder, hoe beter eigenlijk. Dat schept ruimte voor je werkgever om oplossingen te bedenken voor je afwezigheid. Jouw taken bij een collega beleggen of een vervanger regelen bijvoorbeeld. Denk daarom zo vroeg mogelijk na over wanneer je ouderschapsverlof wilt opnemen. Zo geef je ook je werkgever de tijd om zich voor te bereiden.

Samen met je werkgever ouderschapsverlof indelen

Als ouder heb je recht op 26 keer het aantal werkuren per week aan ouderschapsverlof. Je mag dit zelf inplannen tot het achtste levensjaar van je kind. Kies je voor jarenlang een paar uur extra vrij per week? Of juist een aaneengesloten periode verlof? Je mag het helemaal zelf weten. Het fijne is dat je ouderschapsverlof indeelt op de manier die jou het beste uitkomt. We raden je aan om je voorkeuren te bespreken met je werkgever en afspraken te maken die voor jullie allebei werkbaar zijn.

Zoals gezegd mag je werkgever je verzoek voor ouderschapsverlof in principe niet weigeren. Maar als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn, mag je werkgever wel een voorstel doen om je verlof anders te plannen. De bedoeling is dat je hiervoor schriftelijk een onderbouwd plan krijgt. Ben je het er niet mee eens? Dan zul je in gesprek moeten met de baas. Of juridisch advies inwinnen als jullie er niet uitkomen.

Aandachtspunten bij het aanvragen van ouderschapsverlof

Zoals je leest is het aanvragen van ouderschapsverlof niet echt ingewikkeld. Een brief of e-mail is genoeg om het met je werkgever te regelen. Er zijn wel een aantal aandachtspunten die gevolgen kunnen hebben voor jou.

Ouderschapsverlof is onbetaald verlof

Ouderschapsverlof is in principe onbetaald verlof. Een dag minder werken betekent dus ook 20% minder brutosalaris (als je fulltime werkt). De manier waarop je je ouderschapsverlof indeelt, kan impact hebben op jullie gezinsbudget.

Geen vakantieopbouw tijdens ouderschapsverlof

Tijdens het ouderschapsverlof bouw je geen vakantie-uren op over je verlofuren, alleen over de uren die je daadwerkelijk werkt. Over het jaar kan je dit zomaar een paar vakantiedagen schelen. Goed om te weten dus.

Feestdagen

Als je ouderschapsverlof samenvalt met een feestdag, wordt deze dag gewoon als verlofdag gerekend. Je krijgt in zo’n geval meestal geen extra ouderschapsverlof om te compenseren. Onze tip: houd rekening met feestdagen als je ouderschapsverlof aanvraagt.

Betaald ouderschapsverlof

Er zijn een paar gevallen waarin je kunt profiteren van betaald ouderschapsverlof.

Betaald ouderschapsverlof via UWV

Als je in het eerste jaar na de geboorte 9 weken ouderschapsverlof opneemt, kun je aanspraak maken op een uitkering voor die betreffende weken. Via het UWV krijg je dan 70% van je dagloon (maximaal € 282,95 bruto per dag). De resterende 17 weken van je ouderschapsverlof blijven onbetaald. Je werkgever kan betaald ouderschapsverlof aanvragen voor je.

Cao of andere regelingen

In sommige cao’s of arbeidscontracten staan andere afspraken, deze gelden altijd boven de wettelijke regeling. Die afspraken zijn gunstiger voor jou als werknemer. Sommige werkgevers vullen de uitkering voor betaald ouderschapsverlof bijvoorbeeld aan tot 100%. Je werkgever kan je vragen hierover beantwoorden.

Ouderschapsverlof aanvragen: in samenspraak met je werkgever

Ouderschapsverlof is een belangrijk recht. Het is slim om ruim op tijd ouderschapsverlof aan te vragen bij je werkgever en mee te denken met de uitdagingen die het met zich mee kan brengen. Jullie hebben allebei geen baat bij gedoe door het aanvragen van je ouderschapsverlof. Of je nu kiest voor betaald of onbetaald verlof, flexibel opnemen of in één keer, het belangrijkste is dat je in gesprek blijft met je werkgever. Zo geniet je zonder zorgen van de tijd met je kind en kom je tegelijk je werkverplichtingen na.

FAQ

Hoe moet je ouderschapsverlof aanvragen?

Je vraagt ouderschapsverlof schriftelijk aan bij je werkgever. In een brief of e-mail vermeld je wanneer je het verlof wilt laten ingaan, hoe je het wilt indelen en over welke periode je dit wilt.

Tot wanneer mag je ouderschapsverlof aanvragen?

Je moet ouderschapsverlof aanvragen minimaal 2 maanden voor je het in wilt laten gaan.

Wanneer mag je ouderschapsverlof opnemen?

Ouderschapsverlof mag je opnemen tot het achtste levensjaar van je kind.

Hoe vaak mag je ouderschapsverlof aanvragen?

Ouderschapsverlof mag je een keer per kind aanvragen.

Waar moet je ouderschapsverlof aanvragen?

Je vraagt ouderschapsverlof aan bij je werkgever. Als je via een uitzendbureau werkt, is het uitzendbureau je werkgever.

Mag een werkgever je aanvraag voor ouderschapsverlof weigeren?

Nee, dat mag niet. Wel mag je werkgever een andere indeling van je ouderschapsverlof voorstellen als er zware bedrijfsbelangen zijn.