Ouderschapsverlof en vakantiedagen: zo zit het!

Ouders die de handjes vasthouden van hun kindje

Ouderschapsverlof is een belangrijke tijd, maar het roept ook vaak vragen op over hoe het zit met vakantiedagen. Tijdens onbetaald ouderschapsverlof bouw je in principe geen vakantiedagen op. Je bouwt vakantiedagen op over de tijd die je werkt, maar dat zijn er minder dan je gewend bent omdat je minder werkt. Bij betaald ouderschapsverlof blijf je vakantiedagen opbouwen. Ook kun je je gewone vakantiedagen met ouderschapsverlof combineren. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt met ouderschapsverlof en je vakantiedagen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Ouderschapsverlof & vakantiedagen: in het kort



  1. Je bouwt geen vakantiedagen op over onbetaald ouderschapsverlof

  2. Wel over betaald ouderschapsverlof

  3. Tijdens ouderschapsverlof kun je ook gewone vakantiedagen opnemen

  4. Doordat je minder werkt, bouw je meestal minder vakantiedagen op

  5. Plan je gewone vakantiedagen in zodat ze niet vervallen

Vakantiedagen opbouwen tijdens ouderschapsverlof

In Nederland bouw je als werknemer vakantiedagen op, op basis van het aantal uren dat je werkt. Tijdens je ouderschapsverlof werk je minder en bouw je daarom ook minder vakantiedagen op. Het aantal vakantiedagen dat je opbouwt tijdens je ouderschapsverlof is afhankelijk van hoeveel je werkt tijdens deze periode.

Onbetaald ouderschapsverlof

Als je ouderschapsverlof opneemt, is dat in principe onbetaald verlof. Het ligt er maar net aan hoe je het indeelt. Als je bijvoorbeeld normaal 40 uur werkt en 1 dag in de week onbetaald ouderschapsverlof opneemt, bouw je over de periode dat je ouderschapsverlof opneemt 20% minder vakantiedagen op. Dat kan best aantikken.

Betaald ouderschapsverlof

Als je voor betaald ouderschapsverlof kiest, neem je in het eerste jaar na de geboorte 9 weken ouderschapsverlof op. Over die 9 weken krijg je een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van je dagloon. Omdat je betaald verlof opneemt, bouw je over die 9 weken ook vakantie-uren op, net als tijdens normaal verlof dat je opneemt. Alle beetjes helpen.

Tijdens ouderschapsverlof vakantie opnemen

Een andere vraag die veel jonge ouders bezighoudt, is of je vakantiedagen kunt opnemen tijdens ouderschapsverlof. Ja, dat kan. Vakantiedagen en ouderschapsverlof zijn 2 verschillende soorten verlof en je mag ze combineren. Bijvoorbeeld door vakantiedagen op te nemen aansluitend op of tijdens een periode van ouderschapsverlof. Handig als je extra vrije tijd wilt zonder te veel in te leveren op je salaris. We hebben een paar tips voor je, zodat je je ouderschapsverlof en je vakantiedagen optimaal combineert.

Plan vooruit

Ben je van plan om ouderschapsverlof op te nemen? Kijk dan ook naar het saldo van je vakantiedagen en plan wanneer je deze wilt opnemen. Strategisch vakantiedagen opnemen tijdens of na je ouderschapsverlof, zorgt ervoor dat je meer vrije tijd hebt zonder financiële zorgen.

Gebruik vakantiedagen als betaald verlof

Als je tijdens je onbetaald ouderschapsverlof niet volledig zonder inkomen wilt zitten, kun je ook vakantiedagen opnemen zodat je minder last hebt van de financiële gevolgen.

Informeer bij je werkgever

Bespreek altijd met je werkgever wat er mogelijk is voor het combineren van ouderschapsverlof met vakantiedagen. Sommige werkgevers zijn heel flexibel en denken graag met je mee om je verlof af te stemmen op je persoonlijke situatie.

Op tijd je vakantiedagen opnemen

Als je besluit om tijdens je ouderschapsverlof geen vakantiedagen op te nemen, kun je ze later alsnog gebruiken. Vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar dat je ze opbouwt. Zonde dus, als je ze niet op tijd opneemt.

Heb je vakantiedagen opgespaard of opgebouwd tijdens je ouderschapsverlof? Dan doe je er goed aan om ze in te plannen na je ouderschapsverlof, zodat ze niet vervallen. Geniet van een vakantie of verkort je werkweek nog verder, zo ben je ze in ieder geval niet kwijt!

Ouderschapsverlof heeft invloed op je vakantiedagen

Ouderschapsverlof heeft dus gevolgen voor je vakantiedagen, maar in welke mate hangt af van het soort ouderschapsverlof dat je opneemt. Tijdens betaald ouderschapsverlof bouw je vakantiedagen op, bij onbetaald verlof niet. Plan je verlof en maak slimme keuzes voor je vakantiedagen. Dan maak je optimaal gebruik van je verlof zonder dat je vakantiedagen verliest.

FAQ

Bouw je vakantiedagen op tijdens ouderschapsverlof?

Nee, ouderschapsverlof is onbetaald verlof en daarover bouw je geen vakantiedagen op. Maak je gebruik van de UWV-regeling waarbij je een uitkering krijgt als je de eerste 9 weken ouderschapsverlof in het eerste jaar opneemt? Dan bouw je over die 9 weken wel vakantiedagen op.

Wat als ouderschapsverlof in je vakantie valt?

Als je ouderschapsverlof samenvalt met een vakantieperiode, krijg je geen extra verlof.

Bouw je vakantiedagen op tijdens betaald ouderschapsverlof?

Ja, over betaald ouderschapsverlof bouw je vakantiedagen op.

Bouw je vakantiedagen op tijdens onbetaald ouderschapsverlof?

Nee, je bouwt alleen vakantiedagen op over uren die je daadwerkelijk werkt en tijdens betaald verlof, ziekte en vakantie. Onbetaald ouderschapsverlof valt daar niet onder.

Heeft ouderschapsverlof invloed op vakantiedagen?

In de meeste gevallen wel. Omdat je minder werkt, bouw je minder vakantiedagen op. Over onbetaald ouderschapsverlof bouw je sowieso geen vakantiedagen op.

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Aanvullend geboorteverlof 2024

Geboorteverlof 2024 je rechten als partner

Zwangerschapsverlof je rechten bij een 0 uren contract

Zwangerschapsverlof Out of Office 5 voorbeelden