Open sollicitatie: 5 tips

Man schrijft op een vel papier

Ben je enorm fan van een organisatie, maar zoeken ze op dit moment geen mensen? Dan kun je wachten tot de ideale vacature online komt, of je neemt zelf het initiatief. Dat heet een open sollicitatie.

Door je interesse in de organisatie kenbaar te maken, komt je profiel in het vizier van de recruiter. Ongevraagd solliciteren kan de snelweg naar je droomfunctie zijn. Maar hoe pak je dat slim aan? Check onze tips wat je zeker wel, en beter niet moet doen.

Wat is een open sollicitatie?

Je stuurt een open sollicitatie naar de organisatie waar je heel graag wilt werken. Het is eigenlijk het omgekeerde van een vacature. In plaats van dat de werkgever op zoek is naar een kandidaat, ben jij als werknemer op zoek naar een nieuwe werkplek. Het zal je verbazen hoe vaak ze op zo’n moment denken: “Hé, die persoon kunnen we eigenlijk best goed gebruiken!”

5 tips voor een open sollicitatie

Een open sollicitatie is spannend, maar je wordt er vaak voor beloond. Werkgevers waarderen het initiatief sowieso. Ook als er nu geen match met je is, ben je top of mind zodra er een passende functie vrijkomt. In een open sollicitatiebrief ligt de nadruk op je motivatie. Je zet jezelf ongevraagd in de spotlight, dus presenteer jezelf zo goed als je kunt. Lekker proactief, daar houden werkgevers van!

1. Onderbouw je motivatie

Je wilt dus graag voor organisatie X werken. Waarom? Duik in de website, de socials en alles wat je nog meer kunt vinden. Ben je fan van het productdesign? Spreekt de inclusieve werkvloer je aan? Deel je hun missie voor een betere wereld? Met een onderbouwde motivatie toon je dat je oprecht geïnteresseerd bent, en niet lukraak open sollicitatiebrieven verstuurt.

2. Pak de telefoon

Nu je over wat achtergrondinformatie beschikt, is het tijd om de organisatie te bellen. Vraag naar de hr-afdeling en vertel eerlijk dat je daar graag wilt werken. Waarderen ze een open sollicitatie? Vraag dan hoe ze jouw droomfunctie daar noemen en aan wie je de sollicitatiebrief richt.

Dit gesprekje zorgt ervoor dat je open sollicitatie niet helemaal uit de lucht komt vallen. Door in je brief naar dit gesprek te verwijzen, vergroot je je slagingskans. En als bonus heb je nu ook een naam voor in de aanhef.

3. Toegevoegde waarde

Leuk dat je enthousiast bent, maar wat ga je toevoegen? Waarom zou de organisatie jou moeten aannemen? Waar ben je uitzonderlijk goed in? Welke lastige situatie is op je lijf geschreven? Deze karaktereigenschappen zijn je vaardigheden. Het helpt hierbij als je vertelt wat anderen fijn vinden aan de samenwerking met jou.

4. Je voorstel

In welke rol denk je dat je kwaliteiten het beste tot hun recht komen? Licht toe welke functie je het liefste wilt doen en voor hoeveel uur per week je beschikbaar bent. Duidelijk zijn is goed, maar stel jezelf wel enigszins flexibel op. Dat geeft ze meer opties om je in het team te passen.

5. Open sollicitatiebrief

Je open sollicitatie valt of staat met een overtuigende brief. Let op een strakke opmaak, correcte aanhef, pakkende openingszin en sterke afsluiter. Beetje inspiratie nodig? Bekijk dit voorbeeld van een open sollicitatiebrief.

FAQ

Wat is een open sollicitatie?

Met een open sollicitatie reageer je niet op een specifieke vacature, maar omdat je heel graag bij een bepaalde organisatie wilt werken. Je solliciteert dus ongevraagd.

DashboardProfile

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.

DashboardNav

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.