Zwangerschapsverlof tweeling of meerling: alle info

Gefeliciteerd, je bent in verwachting van een tweeling of misschien wel een meerling. Vreugdevol, maar ook een superspannende tijd natuurlijk. Je zit vast vol vragen over je zwangerschapsverlof. Zwanger zijn van een tweeling eist fysiek meestal meer van je, daarom krijg je minimaal 20 weken zwangerschapsverlof. Laten we op zoek gaan naar alle antwoorden op jouw vragen over zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling!


Inhoud van dit artikel

Zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling: in het kort

  • Minimaal 20 weken, soms langer bij late geboorte

  • Start 8 tot 10 weken voor de uitgerekende datum

  • Eindigt 10 tot 12 weken na de bevalling

  • Je werkgever vraagt zwangerschapsverlof voor je aan bij het UWV

  • Zzp’ers krijgen ook 20 weken zwangerschapsverlof (ZEZ-uitkering)

Hoe werkt zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling?

Als je zwanger bent van een tweeling krijg je minimaal 20 weken zwangerschapsverlof, dat is 4 weken langer dan bij een eenling. Een tweelingzwangerschap is een zwaardere belasting voor je lichaam en geeft meer kans op complicaties. Door je zwangerschapsverlof kun je eerder en langer rust nemen en je goed voorbereiden op de bevalling en de herstelperiode daarna.


Net als bij een eenlingzwangerschap bestaat zwangerschapsverlof bij een tweeling uit 2 periodes: zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

 

Zwangerschapsverlof: 8 tot 10 weken voor de bevalling

Het zwangerschapsverlof bij een tweelingzwangerschap begint standaard 10 weken voor de uitgerekende datum, je mag dit uitstellen tot 8 weken voor de bevalling. Als je ervoor kiest om later met verlof te gaan, dan schuift de tijd die je niet neemt door naar je bevallingsverlof, de periode na de bevalling.

 

Bevallingsverlof: 10 tot 12 weken na de bevalling

 

Na je bevalling van een tweeling of meerling heb je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Precies hetzelfde als met een eenlingzwangerschap. Deze periode kan 2 weken langer zijn als je 2 weken later met zwangerschapsverlof bent gegaan.


Situaties die de duur van je zwangerschapsverlof kunnen beïnvloeden

Hoewel de medische wetenschap echt heel veel kan voorspellen, loopt een bevalling bijna altijd anders. Je tweeling blijft nog even in de buik zitten of kiest er juist voor om eerder te komen. Of je wordt ziek tijdens je zwangerschap. Deze situaties hebben soms gevolgen voor je zwangerschapsverlof.


Je tweeling komt later dan de uitgerekende datum

Zul je altijd zien: heb je alles mooi gepland, blijven je kindjes langer in je buik zitten. Komen kindjes na de uitgerekende datum? Dan heb je langer zwangerschapsverlof en je bevallingsverlof blijft even lang.


Voorbeeld: je gaat 10 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Je kindjes komen pas 2 weken na deze datum. Je hebt nu 12 weken zwangerschapsverlof gehad, waarna je 10 weken bevallingsverlof beginnen. Daarmee heb je in totaal 22 weken verlof.


Je tweeling wordt te vroeg geboren

Beval je eerder dan de uitgerekende datum? Dan geniet je ook eerder van je tweeling of meerling natuurlijk. De gemiste dagen van je zwangerschapsverlof mag je optellen bij je bevallingsverlof.

Voorbeeld: je gaat 10 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof en je baby’s komen 4 weken te vroeg. Je zwangerschapsverlof heeft dan 6 weken geduurd en je bevallingsverlof duurt dan 14 weken (10 weken bevallingsverlof en 4 weken gemist zwangerschapsverlof).

Ziekte voor je zwangerschapsverlof

Wat als je ziek bent voordat je met zwangerschapsverlof gaat? En had je al met verlof mogen gaan? In dit geval tellen de ziektedagen mee met je zwangerschapsverlof.

 

Voorbeeld: je gaat 8 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof, maar 10 weken van tevoren ben je ziek en je kinderen worden 5 weken te vroeg geboren. Je zwangerschapsverlof heeft dan 3 weken geduurd en de 2 weken ziekte tellen ook mee. In totaal duurt je zwangerschapsverlof 5 weken.


Ziekenhuisopname van je tweeling

Soms zit het tegen en moet je tweeling of meerling na de bevalling in het ziekenhuis blijven. Als die ziekenhuisopname langer dan een week duurt, kun je tot maximaal 10 weken extra verlof krijgen. Het extra bevallingsverlof gaat in vanaf de tweede week dat je baby’s opgenomen zijn.


Zwangerschapsverlof aanvragen bij een tweelingzwangerschap

Als je als werknemer in loondienst werkt, vraagt je werkgever bij het UWV een zwangerschapsverlofuitkering voor je aan. Hiervoor informeer je je werkgever schriftelijk, uiterlijk 3 weken voor de ingangsdatum van je verlof. Daar voeg je een verklaring met je uitgerekende datum aan toe, die krijg je van je verloskundige of arts.


Zwangerschapsverlof bij een tweeling voor zzp'ers en zelfstandigen

Er is ook een regeling voor zwangerschapsverlof voor zzp’ers en die in verwachting zijn van een tweeling. De ZEZ-uitkering (Zwanger en Zelfstandig) krijg je van het UWV en duurt maximaal 20 weken. Je krijgt in deze periode maximaal het minimumloon.


Ook als parttime ondernemer of zzp’er kun je aanspraak maken op een ZEZ-uitkering voor de uren die je als zelfstandige maakt. Voor de uren die je daarnaast in loondienst werkt, vraag je bij je werkgever zwangerschapsverlof aan.


Geboorteverlof voor je partner bij een tweelingzwangerschap

Bij een tweeling- of meerlingzwangerschap heeft je partner recht op geboorteverlof. Zo genieten jullie samen van de baby’s en hebben jullie tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Geboorteverlof is op de volgende manier geregeld in Nederland.


Standaard geboorteverlof: 1 week

Geboorteverlof houdt in dat je partner een (werk)week vrij krijgt, precies het aantal werkuren per week. Hiervoor betaalt de werkgever het salaris 100% door.

Aanvullend geboorteverlof: max. 5 weken

Partners mogen ook kiezen voor aanvullend geboorteverlof. Dit is maximaal 5 weken het aantal werkuren per week. Bij aanvullend geboorteverlof gaat het om een uitkering van het UWV. Je partner moet eerst het standaard geboorteverlof van een (werk)week opnemen en het aanvullend geboorteverlof binnen 6 maanden na de geboorte van jullie tweeling (of meerling) opnemen.

Genieten van je tweeling!

Zwangerschapsverlof geeft je de ruimte om je voor te bereiden op en te herstellen van je tweelingzwangerschap. Het is namelijk een flinke lichamelijke belasting. Geniet zoveel je kunt van je tweeling of meerling en gebruik de tijd tijdens je zwangerschapsverlof om onbetaalbare herinneringen te maken met je kleintjes!


FAQ


Hoe lang krijg je zwangerschapsverlof bij een tweeling?

Als je zwanger bent van een tweeling of meerling, krijg je 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. Het totale verlof is dus 20 weken.

 

Hoe lang mag je thuisblijven na de bevalling van een tweeling?

Na je bevalling van een tweeling of meerling krijg je minimaal 10 weken bevallingsverlof.

 

Wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof als je tweeling te vroeg of te laat komt?

Als je baby’s te vroeg geboren worden, krijg je nog steeds minimaal 10 weken bevallingsverlof. De tijd dat je zwangerschapsverlof korter duurt, mag je optellen bij je bevallingsverlof.

 

Komen je kindjes na de uitgerekende datum, dan verlengt het UWV je zwangerschapsverlof tot de geboortedatum. Daarna begint je bevallingsverlof van minimaal 10 weken.

 

Krijg je ook als zzp’er zwangerschapsverlof bij een tweeling?

Zelfstandig ondernemers en zzp’ers die in verwachting zijn van een tweeling of meerling, mogen gebruikmaken van de ZEZ-uitkering (Zwanger en Zelfstandig) van het UWV. Met deze uitkering krijg je maximaal 20 weken maximaal het minimumloon.

 

Krijgt je partner geboorteverlof bij een tweeling of meerling?

Ja, je partner heeft recht op verlof van 1 (werk)week van de werkgever, dit heet geboorteverlof. Verder mag je partner maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof aanvragen bij het UWV.

<

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof berekenen

Ouderschapsverlof aanvragen

Zwangerschapsverlof zzp ers en ZEZ uitkering info

Ouderschapsverlof feestdag