Aanvullend geboorteverlof 2024: zo zit het

Woman holding baby while writing

Geboorteverlof is het recht op vrije dagen voor de partner van een pas bevallen moeder. In totaal kan je één week opnemen van werk om bij je pasgeboren kind en de moeder te zijn. Als je dat niet voldoende vindt, bestaat er aanvullend geboorteverlof. Daarmee kun je nog eens vijf weken vrij nemen. Ontdek hieronder hoe dat in z’n werk gaat en wat daarvan de financiële gevolgen zijn.


Aanvullend geboorteverlof: in het kort

  • minimaal één, maximaal vijf weken

  • opnemen binnen zes maanden na geboorte

  • schriftelijk aanvragen bij je werkgever

  • geen loon, maar 70% uitkering via UWV

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Sinds 1 juli 2020 heeft elke werknemer in Nederland recht op aanvullend geboorteverlof. Als vader (of andere partner van de moeder) krijg je zo maximaal vijf weken extra verlof. Dat komt boven op de week die je als standaard geboorteverlof krijgt. Deze regeling staat ook bekend als aanvullend vaderschapsverlof, aanvullend kraamverlof of aanvullend partnerverlof.


Hoeveel aanvullend geboorteverlof krijg je?

Tijdens aanvullend geboorteverlof ontvang je geen salaris, maar een uitkering. Het UWV betaalt dat aan je werkgever en die maakt het naar jou over. De uitkering is gelijk aan 70% van je loon. UWV bepaalt de hoogte van je dagloon door naar het afgelopen jaar te kijken. Het maximumloon per dag is € 282,95.


Tijdens het aanvullend geboorteverlof is je inkomen lager dan normaal. Houd dus rekening met de gevolgen voor je vaste lasten. Je werkgever kan de uitkering aanvullen tot 100% van je gebruikelijke loon. Eventuele afspraken daarover staan in je arbeidsovereenkomst. 


Zzp’ers hebben helaas geen recht op geboorteverlof. Als ondernemer ben je, net als bij ziekte en vakantie, ook rondom de geboorte van je kind zelf verantwoordelijk voor je inkomen.


Aanvullend geboorteverlof en vakantiegeld

Het UWV betaalt de 8% vakantiegeld tegelijk uit met je uitkering. Als je je vakantiegeld normaal gesproken in mei ontvangt, zal dat dit jaar dus iets minder zijn. Voor de opbouw van je wettelijk verplichte vakantiedagen verandert er niets. Ook tijdens je aanvullend geboorteverlof bouw je die gewoon op. 


Hoelang duurt je aanvullend geboorteverlof?

Aanvullend geboorteverlof is minimaal één week en maximaal vijf weken. Hoeveel dagen en uren dat zijn, hangt af van hoeveel je werkt. Als je drie dagen en 24 uur per week werkt, dan telt dat als één week. Je hebt dan recht op maximaal 5 x 3 = 15 dagen verlof. Als je liever in uren rekent, is het 5 x 24 = 120 uur. 


Aanvullend geboorteverlof aanvragen

Aanvullend geboorteverlof vraag je minimaal vier weken van tevoren schriftelijk aan bij je werkgever of leidinggevende. Dat kan met een aanvraagformulier of per e-mail. Je werkgever regelt het vervolgens met het UWV. Geef in ieder geval de volgende informatie door:

  • geboortedatum kind

  • aantal weken dat je wilt opnemen

  • ingangsdatum

Let op: aanvullend geboorteverlof kan pas ingaan nadat je het standaard geboorteverlof volledig hebt opgenomen. De vroegste ingangsdatum is dus een week na de geboorte.

Aanvullend geboorteverlof opnemen

 

Aanvullende verlofdagen neem je op nadat het standaard geboorteverlof is afgelopen en voordat je kind zes maanden oud is. Voor de rest ben je flexibel. Het mag een aangesloten periode zijn, maar je mag het ook spreiden over meerdere maanden. Je kunt hele dagen opnemen, maar je kunt bijvoorbeeld ook halve dagen werken. Overleg uiteraard wel op tijd wanneer je afwezig bent, zodat je werkgever voor vervanging kan zorgen. 

 

Samen met een week standaard geboorteverlof, heb je in totaal dus recht op zes weken vrij. Stel je werkt 32 uur in vier dagen per week, dan neem je bijvoorbeeld:

  • direct na de geboorte zes weken vrij

  • zes maanden lang elke maand een week vrij

  • direct na de geboorte een week vrij en daarna twintig weken lang een dag per week vrij

  • direct na de geboorte een week vrij en daarna tien weken lang vier halve dagen per week vrij

Verschil aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is iets anders dan geboorteverlof. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof, terwijl het geboorteverlof alleen voor de partner van de bevallen moeder is.In dit artikel over ouderschapsverlof lees je alles over de duur, doorbetaling van loon en de voorwaarden. Hier lees je meer over de verschillen tussen ouderschapsverlof en geboorteverlof


FAQ

Aanvullend geboorteverlof met een tweeling

Of je partner bevalt van een of meerdere kinderen, maakt voor het aanvullend geboorteverlof geen verschil. Je hebt recht op vijf weken met 70% doorbetaling.

 

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Boven op de standaard week geboorteverlof, heeft de partner van een bevallen moeder recht op vijf weken extra verlof.

 

Wanneer aanvullend geboorteverlof aanvragen?

Je vraagt aanvullend geboorteverlof vier weken van tevoren per e-mail of formulier aan bij je werkgever of leidinggevende.

 

Hoelang aanvullend geboorteverlof?

Aanvullend geboorteverlof is minimaal één en maximaal vijf weken. 

 

Is aanvullend geboorteverlof betaald?

Tijdens aanvullend geboorteverlof krijg je geen salaris, maar een uitkering. De hoogte is 70% van je loon en je ontvangt het via je werkgever van het UWV. 

 

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Geboorteverlof 2024 je rechten als partner

Zwangerschapsverlof Out of Office 5 voorbeelden 

Zwangerschapsverlof je rechten bij een 0 uren contract