Professionele vaardigheden: voorbeelden + lijst

Zoek je een nieuwe baan? Daar komt veel bij kijken: een overtuigende sollicitatiebrief, een goed cv en natuurlijk het sollicitatiegesprek zelf. Je professionele vaardigheden zijn daarin een belangrijk element. Maar wat zijn dat eigenlijk precies? Welke professionele vaardigheden vinden werkgevers waardevol? En hoe gebruik je je professionele vaardigheden effectief bij het solliciteren?

Professionele vaardigheden: in het kort

  • Effectief communiceren en samenwerken
  • Problemen oplossen en kritisch denken
  • Professionaliteit en integriteit handhaven

Wat zijn professionele vaardigheden?

Je professionele vaardigheden zijn de competenties en kennis die je nodig hebt om succesvol te zijn in een specifieke functie of professionele omgeving. Het is een verzamelnaam voor verschillende vaardigheden, van technische kennis tot je commerciële vaardigheden en van soft skills als communicatie tot probleemoplossend vermogen. In principe zijn het de bouwstenen die bepalen hoe goed je je werk uitvoert en hoe effectief je functioneert binnen een organisatie. Er zijn twee soorten professionele vaardigheden:

  • Hard skills: technische vaardigheden die vaak meetbaar en specifiek zijn voor een bepaalde functie. Denk aan programmeertalen, boekhouden, projectmanagement tools of juridische kennis.
  • Soft skills: interpersoonlijke vaardigheden en gedragscompetenties die van invloed zijn op hoe je communiceert, samenwerkt en problemen oplost. Bijvoorbeeld leiderschap, aanpassingsvermogen, creativiteit en empathie.

Voorbeelden van professionele vaardigheden

Zoals gezegd is de term professionele vaardigheden een verzamelnaam voor een flink aantal vaardigheden. Hier staat een lijst met veel voorkomende en voor werkgevers waardevolle professionele vaardigheden.

Technische vaardigheden

Dit zijn meetbare vaardigheden zoals het beheersen van softwareprogramma’s, productkennis of in een bepaalde programmeertaal kunnen programmeren.

Communicatieve vaardigheden

Onder communicatieve vaardigheden vallen bijvoorbeeld actief luisteren, helder uitleggen en presenteren.

Leiderschapsvaardigheden

Vaardigheden als besluitvaardigheid, het coachen van collega’s en het delegeren van taken.

Probleemoplossend vermogen

Dit zijn vaardigheden als het analyseren van situaties en het creatief vinden van oplossingen.

Organisatorische vaardigheden

Dit zijn vaardigheden waarmee je taken, projecten en informatie structureert en beheert. Bijvoorbeeld tijdsbeheer, planningsvaardigheden en het stellen van prioriteiten.

Interpersoonlijke vaardigheden

De sociale en communicatieve vaardigheden om effectief samen te werken, relaties op te bouwen en goed om te gaan met anderen in verschillende situaties. Voorbeelden van interpersoonlijke vaardigheden zijn samenwerking, empathie en het omgaan met conflicten.

Analytische vaardigheden

Je gebruikt analytische vaardigheden om informatie kritisch te beoordelen, problemen te identificeren en logische oplossingen te bedenken. In de praktijk gaat het om vaardigheden als kritisch denken, logisch redeneren en data-analyse.

Creatieve vaardigheden

Bij deze vaardigheden draait het om je vermogen om innovatieve ideeën te bedenken, problemen op een originele manier op te lossen en nieuwe benaderingen of concepten te ontwikkelen.

Probleemoplossend vermogen

Als je zelfstandig problemen kunt identificeren en oplossen, ben je interessant voor werkgevers. Je creativiteit en logisch denkvermogen kunnen je helpen om op te vallen.

Samenwerking

In een professionele omgeving is teamwork vaak essentieel. Goed samen kunnen werken, andere perspectieven waarderen en effectief overleggen zijn waardevolle professionele vaardigheden.

Flexibiliteit

In een professionele omgeving zijn er continu veranderingen. Bijvoorbeeld in je rol, de markt of technologie. Je makkelijk aan die nieuwe situatie kunnen aanpassen is een waardevolle professionele vaardigheid. Het getuigt o.a. van veerkracht.

Professionele vaardigheden bij het solliciteren

Werkgevers zijn altijd op zoek naar mensen die niet alleen problemen kunnen signaleren, maar ook onderbouwde oplossingen kunnen voorstellen. Analytische vaardigheden zijn handig in elke sector. Of je nu werkt in de marketing, financiën of technologie, de manier waarop je complexe vraagstukken aanpakt, maakt het verschil. Daarom is het handig om je analytisch vermogen tijdens elke fase van de sollicitatie te tonen.

In je sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief heb je volop ruimte om je professionele vaardigheden te verbinden met de functie-eisen. De sleutel is om specifieke voorbeelden te geven van hoe je je professionele vaardigheden hebt gebruikt in eerdere functies.

Voorbeeld

“In mijn baan als projectmanager heb ik verschillende complexe projecten binnen de gestelde deadlines opgeleverd. Hiervoor heb ik steeds mijn kennis van planningssoftware gecombineerd met het delegeren van taken. Elke twee weken heb ik de voortgang gedeeld in een teammeeting. Zo wist elke teamlid waar iedereen mee bezig was en wat de status van het project was.”

Op je cv

Ook op je cv heb je uitvoerig de kans om professionele vaardigheden te presenteren. Het is slim om zowel hard skills als soft skills te benoemen. Kies sowieso vaardigheden die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.

Voorbeelden

  • Een vaardighedensectie: Maak een aparte sectie met je belangrijkste professionele vaardigheden die gerelateerd zijn aan de functie.
  • Vermeld vaardigheden in je werkervaring: Gebruik de beschrijvingen in je werkervaring om werkgevers te laten zien hoe je professionele vaardigheden toepast. Bijvoorbeeld: “Een team van 5 personen leiden bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe software. Ik verdeelde de taken en gebruikte mijn probleemoplossend vermogen waar nodig om de projectdoelen te behalen.”

Tijdens een sollicitatiegesprek

Heb je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te pakken? Te gek, dan heeft de werkgever of recruiter al een idee van je professionele vaardigheden. In het persoonlijke gesprek kun je ze nog een keer laten zien.

Voorbeelden

  • Beschrijf concrete voorbeelden duidelijk met de STAR-methode: Situatie, Taak, Actie en Resultaat: “Als klantenservicemedewerker (Situatie) was het mijn taak om de klanttevredenheid te verbeteren (Taak). Ik heb een nieuwe aanpak geïmplementeerd waarbij ik persoonlijke follow-up e-mails verstuurde (Actie). Onze klanttevredenheidsscore is met 20% gestegen (Resultaat).”
  • Luister en stel vragen: Goede communicatieve vaardigheden zijn ook professionele vaardigheden. Het gaat er niet alleen om wat je zegt, maar ook hoe je luistert en reageert. Stel vragen over de functie en de organisatie, en laat zien dat je kunt anticiperen op wat er nodig is. Ook je soft skills zeggen werkgevers een hoop. Laat zien dat je goed luistert, toon empathie en communiceer effectief. Dit kan doorslaggevend zijn.

Je professionele vaardigheden zijn relevant in elke baan

Er is geen baan of branche waarin je geen professionele vaardigheden nodig hebt. Door ze te gebruiken en ontwikkelen, kom je verder in je carrière. Het begint al met solliciteren. Je gebruikt professionele vaardigheden in je brief, cv en sollicitatiegesprek. Zo onderscheid je je van andere kandidaten en dat is de manier om eruit te springen voor een werkgever. Succes met solliciteren!

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.

 

DashboardProfile

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.

DashboardNav

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.