Hard skills – 9 voorbeelden en tips voor op je cv

Hard skills zijn praktische vaardigheden waarmee je dingen voor elkaar krijgt. Je hebt ze nodig om machines te besturen, code te schrijven, data te begrijpen en presentaties te maken. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om dit artikel te lezen als je de Nederlandse taal niet beheerst.

Hard skills zijn concreet en meetbaar. Het is voor iedereen duidelijk of je ze wel, of niet hebt. Ze spreken dan ook wat minder tot de verbeelding dan soft skills, zoals creativiteit, leiderschap en inlevingsvermogen. Bij je geboorte heb je nog geen enkele hard skill: je leert ze tijdens je leven. In dit artikel ontdek je welke skills gewild zijn, de beste manier om ze op je cv te zetten en hoe je ze kunt verbeteren. Want laten we eerlijk zijn, die complexe Excel-sheets ontstaan niet vanzelf.

Hard skills: in het kort

  • Technische, concrete vaardigheden
  • Aangeleerd door ervaring of opleiding
  • Aantoonbaar met een certificaat
  • Voor veel vacatures zijn hard skills vereist

Wat zijn hard skills?

Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om een bepaalde functie uit te voeren. Zo is een rijbewijs vereist voor een taxichauffeur, een diploma elektrotechniek voor een elektricien en om docent te worden moet je afstuderen aan de pabo. Voor sommige vaardigheden ben je jaren aan het studeren, denk aan een chirurg, rechter of piloot. Andere vaardigheden behaal je met een cursus of training al in een paar dagen, zoals BHV, sociale hygiëne of hoogwerker.

Hoe meer hard skills op je cv staan, hoe breder je inzetbaarheid. Met elk behaald certificaat specialiseer je je verder binnen je vakgebied, waardoor je uiteindelijk uitgroeit tot dé expert. Iemand met een flinke verzameling relevante kwalificaties is zeer gewild bij werkgevers. Zo komt je droombaan steeds meer binnen handbereik.

Hard skills voorbeelden

Elke functie vraagt om een andere combinatie van hard skills. Een accountant, een lasser en een vrachtwagenchauffeur moeten nu eenmaal allemaal verschillende vaardigheden ontwikkelen. Ben je benieuwd waar jij je het beste in kunt ontwikkelen om kans te maken op een goede job? Het belangrijkste is dat je iets doet waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en natuurlijk waar je geld mee verdient. Laat je inspireren door deze negen hard skills, die stuk voor stuk veel gezocht worden door werkgevers.

1. Data-analyse

De wereld wordt steeds digitaler. Er zijn veel mensen nodig om al die gegevens te verzamelen, te analyseren en om te zetten naar slimme inzichten. Als data-analist help jij organisaties de grote lijn te ontdekken en de juiste beslissing te nemen.

2. Programmeren

Programmeren, oftewel het schrijven van computertaal, is in elke sector een gewilde skill. Als jij applicaties kunt ontwikkelen in bijvoorbeeld SQL, Python of JavaScript, ben je de komende jaren verzekerd van innovatief en uitdagend werk.

3. Projectmanagement

Een project is wat iedereen doet om een gezamenlijk doel te behalen. Het is de kunst om dat zo efficiënt mogelijk te organiseren. Met kennis van onder andere Agile en Scrum geef je structuur aan de samenwerking binnen je team. Een skill die altijd en overal van pas komt.

4. Financiële analyse

Financiële gezondheid is misschien niet het meest sexy, maar wel een essentiële voorwaarde voor een succesvolle bedrijfsvoering. Iemand die duidelijke budgetten, prognoses en rapporteren kan opstellen speelt een cruciale rol in elke onderneming.

5. Marketing

Merken investeren veel om producten onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Van contentcreatie tot advertenties en van nieuwsbrieven tot loyaliteitsprogramma’s. Als marketeer weet jij alles van SEO, SEA en sociale media en hoe je daarmee als merk kunt opvallen.

6. Copywriting

Tekst is overal om je heen. Op elke website, advertentie en verpakking staan woorden die iemand heeft geschreven. In opdracht van je werkgever bedenk je als copywriter voor al die uitingen begrijpelijke, activerende en foutloze taal.

7. Office

Basiskennis van de programma’s Word, Excel en PowerPoint heb je vrijwel voor elke baan nodig. Gaat jouw kennis een laag dieper en ken je zo’n beetje alle Office-functionaliteiten? Dat is een zeer handige en onderscheidende skill waarmee je een streepje voor hebt op andere kandidaten.

8. Grafisch ontwerp

Visuele communicatie wordt door elke organisatie gebruikt om ideeën over te brengen. Grafisch ontwerpen is een technische vaardigheid, maar vraagt tegelijkertijd ook veel van je creativiteit. Ervaring met Photoshop, InDesign of Illustrator doen het dan ook erg goed op de arbeidsmarkt.

9. Talenkennis

Bedrijven die internationaal opereren, hebben mensen nodig die zich kunnen uiten in een andere taal. Spreek en schrijf je naast Nederlands bijvoorbeeld ook perfect Engels, Frans, Duits, Spaans of Chinees? Dan kun je een belangrijke rol spelen in de communicatie met buitenlandse klanten en partners.

Tips voor hard skills op je cv

Je cv is dé plek om je kennis en vaardigheden te showen. Zorg er wel voor dat je het overzichtelijk doet, zodat je potentiële werkgever direct ziet wat je allemaal in huis hebt. Met deze vijf tips vallen je hard skills in ieder geval goed op.

Benoem je vaardigheden apart

Geef de vaardigheden op je cv het podium dat ze verdienen door er een aparte sectie voor te creëren. Benoem vijf hard skills die je goed beheerst en die belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Specifieke hard skills

Om indruk te maken op de recruiter, omschrijf je je vaardigheden zo duidelijk mogelijk. Dus geen algemene termen als ‘programmeertaal’, maar concreet: Python, JavaScript, C++, Ruby of SQL.

Je exacte niveau

Beschrijf zo goed mogelijk wat het niveau van elk van je vaardigheden is. Verzin geen vage kwalificaties als redelijk of uitstekend, maar gebruik dezelfde benaming als van de opleiding, cursus of training.

Voorbeelden bij werkervaring

Laat elke vaardigheid in de aparte sectie ook minstens een keer terugkomen in je werkervaring. Daarmee laat je niet alleen zien dat je de theorie kent, maar dat je ook weet hoe je het in de praktijk brengt.

Voeg bewijs toe

Bepaalde certificaten zijn heel relevant voor de functie waarop je solliciteert. Denk aan een diploma in projectmanagement, data-analyse of Zweeds. Stuur een kopie mee als bijlage, zodat duidelijk is wanneer je het behaalde, wie de opleider was en op welk niveau je vaardigheid zit.

Hard skills vs soft skills

Het verschil tussen soft skills en hard skills is behoorlijk duidelijk. Voor elke baan heb je een combinatie van beide nodig om je functie goed uit te voeren. Soft skills zijn je sociale vaardigheden. Ze bepalen hoe je je werk doet en met anderen omgaat. Hard skills zijn je praktische vaardigheden. Zonder die kun je bepaalde functies simpelweg niet uitvoeren. Soft skills zijn moeilijk meetbaar, terwijl je hard skills aantoont met een diploma of certificaat.

Hard skills verbeteren

IIn elke fase van je leven kun je nieuwe hard skills leren. Jezelf ontwikkelen is belangrijk, omdat je zo persoonlijk blijft groeien. Hoe meer vaardigheden je bezit, hoe meer je in aanmerking komt voor steeds uitdagendere functies. Zo houd je je carrière interessant.

Het ligt voor de hand om een nieuwe hard skill te leren in het verlengde van je huidige werk. Als marketeer kun je je bijvoorbeeld verdiepen in SEO, GA4 of contentstrategie. Met elk specialisme dat je ontwikkelt, word je steeds meer een expert binnen jouw vakgebied. Dat maakt je niet alleen extreem waardevol voor je huidige werkgever, maar ook een gewilde kandidaat voor andere bedrijven. Zei er iemand loonsverhoging?

 

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.