Hard Skills vs Soft Skills: wat zijn de verschillen?

In vacatures wordt vaak gevraagd om specifieke hard skills en soft skills. Uit beide categorieën heb je inderdaad vaardigheden nodig om een functie goed uit te voeren. Goed om er een paar te hebben dus! Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een harde en een softe skill? Welke vaardigheden zijn onmisbaar om succes te hebben op de arbeidsmarkt? En wat wordt er zoal van kandidaten gevraagd bij een aantal populaire beroepen?

Wat zijn hard skills en soft skills?

Hard skills zijn concrete vaardigheden die je nodig hebt voor een bepaalde functie. Je noemt ze ook wel professionele competenties. Denk aan een diploma elektrotechniek als elektricien, een pabo-opleiding als docent en een rijbewijs als taxichauffeur. Je kunt bewijzen dat je over deze skills beschikt.

Soft skills zijn persoonlijke vaardigheden die typerend zijn voor je karakter. Je noemt ze ook wel ‘people skills’. Denk aan creatief, empathisch, probleemoplossend of flexibel. Deze skills zijn veel minder goed meetbaar dan de harde variant. Je toont ze niet met een certificaat, maar met voorbeelden uit je werkverleden.

Werkgevers zijn bij nieuwe kandidaten vooral op zoek naar een combinatie van hard en soft skills. Ze hebben namelijk niets aan een slimme techneut die niet kan samenwerken. Of juist een vriendelijke marketeer die niet snapt hoe hij data moet analyseren. Voor de leukste banen heb je kwaliteiten aan beide kanten nodig. Die mix aan professionele vaardigheden maakt je profiel compleet.

Overzicht hard en soft skills per beroep

Elk beroep vraagt weer om een andere combinatie van hard skills en soft skills. Om je een idee te geven welke vaardigheden per baan gevraagd worden, vind je hieronder een tabel. Voor tien populaire beroepen zie je de benodigde hard skills en soft skills. Waar ben je nu al goed in? En waar wil je jezelf verder in ontwikkelen om die ene toffe baan te scoren?

  

Beroep

Hard skills

Soft Skills

Softwareontwikkelaar

Programmeertalen, versiebeheer, databases, frameworks, API-integratie

 

Probleemoplossend vermogen

Analytisch denken

Teamwork

Data-analist

Excel, Tableau, statistiek, gegevensmodellering, datavisualisatie

Kritisch denken, oog voor detail, communiceren, timemanagement

Verpleegkundige

Medische kennis, vitale functies monitoren, wondverzorging, toedienen medicatie, kennis medische apparatuur

Empathie, stressbestendig, communiceren, multitasking, probleemoplossend vermogen

Projectmanager

Agile, Scrum, Waterfall, Trello, MS Project, Asana, budgetbeheer, risicomanagement, rapportage, presenteren

Leiderschap, organisatievermogen, teamwork, besluitvaardigheid, flexibiliteit

Marketing Specialist

SEO, GA4, socialmediamanagement, contentcreatie, e-mailmarketing, campagnebeheer, loyaliteitsprogramma’s

Creatief, communiceren, klantgerichtheid, strategisch, teamwork

Accountant

Boekhoudsoftware, financiële analyse, fiscaal recht, rapporteren, budgettering

Nauwkeurigheid, integriteit, probleemoplossend vermogen, tijdmanagement

Docent

Lesvoorbereiding, klasmanagement, kennis lesmethoden, evalueren

Geduldig, communicatie, empathie, flexibiliteit, organisatievaardigheid

UX/UI Designer

Adobe XD, Figma, Sketch, wireframing, prototyping, HTML/CSS, gebruikersonderzoek, usability testing

Creatief, communicatie, empathie, teamwork, probleemoplossend vermogen

Sales Manager

CRM-software (Salesforce, HubSpot), Power-BI, marktanalyse, verkooptechnieken, budgetbeheer, forecasting

Leiderschap, overtuigingskracht, communicatie, klantgerichtheid, stressbestendig

Hr-specialist

Rekruteringstechniek, kennis arbeidswetgeving, hr-software, salarisbeheer, onboarding, evalueren

Empathie, communicatie, probleemoplossend vermogen, vertrouwelijkheid, organisatievermogen

 

Tips voor hard en soft skills tijdens je sollicitatie

Wanneer je solliciteert, kijkt de recruiter of je vaardigheden aansluiten op de functie-eisen. Lees de vacature daarom goed en zorg ervoor dat je zo veel mogelijk van de vereiste skills noemt op je cv. Gebruik daar een aparte skills-sectie voor, waarbij je per vaardigheid duidelijk aangeeft wat je niveau is.

In je sollicitatiebrief laat je die vaardigheden nog een keer terugkomen, maar nu in vorm van een paar sprekende voorbeelden. Beschrijf je werkervaring op zo’n manier, dat duidelijk is welke soft en hard skills nodig waren om die baan goed uit te voeren. Met de volgende ervaring toon je bijvoorbeeld deze zes skills aan: contentmarketing, projectmanagement, leidinggeven, teamwork, tijdmanagement & budgetbeheer. “Als verantwoordelijke voor de contentmarketing, zorgde ik elke maand dat iedereen precies wist wat er tijdens de fotoshoot moest gebeuren. Zo haalden we keer op keer onze targets, de deadline en bleven we binnen het budget.”<./p>

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Nice! Daar is het belangrijk dat je dezelfde termen gebruikt om je vaardigheden te beschrijven. Je maakt het de werkgever tegenover je dan extra makkelijk om tijdens het gesprek die benodigde skills stuk voor stuk af te vinken. Oefen van tevoren dus met het vertellen van je werkervaring.

Realiseer je dat je tijdens het sollicitatiegesprek ook beoordeeld wordt op je soft skills. Ben je op tijd voor de afspraak? Luister en communiceer je goed? Kom je empathisch over? Bedenk je creatieve antwoorden? Blijf dus rustig, wees sympathiek voor iedereen in de kamer en laat je niet in de war brengen door een lastige vraag.

Hard en soft skills verbeteren

Je bent nooit uitgeleerd. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Niet alleen omdat je daarmee kans maakt op interessante banen, maar ook omdat je zo als persoon groeit. Het geeft veel voldoening om iets nieuws te kunnen, iets wat je daarvoor nog niet kon. Het volgen van een cursus, workshop of training loont daarom altijd.

Hard skills ontwikkelen

Hard skills leren is redelijk rechttoe rechtaan: je schrijft je in voor een opleiding, volgt de lessen, maakt de oefeningen en ontvangt een diploma. Afhankelijk van wat je leert, duurt dat een paar uur of een paar jaar.

Probeer technische vaardigheden te verzamelen die op elkaar voortborduren. Daarmee verstevig je je positie als expert binnen een vakgebied, wat je een aantrekkelijke kandidaat voor werkgevers maakt.

Soft skills ontwikkelen

Soft skills zijn een stuk lastiger om te ontwikkelen. Je karakter verander je namelijk niet zomaar. Het vergt veel zelfreflectie en doorzettingsvermogen om een oud patroon te doorbreken. Maar met de juiste instelling is het zeker mogelijk. Zet voor jezelf een duidelijk doel en vraag feedback aan vrienden en collega’s, want hun inzicht is voor dit proces extreem waardevol.

 

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen.Bekijk alle vacatures.