Geboorteverlof en ouderschapsverlof: de verschillen

Moeder en zoon lopen hand en hand in het bos

Geboorteverlof en ouderschapsverlof zijn twee van de bekendste verlofregelingen voor na de geboorte van een kind. Beide regelingen geven je tijd om voor je pasgeboren kind te zorgen, maar toch verschillen ze aanzienlijk. Geboorteverlof is voor de partner van de moeder. Dit is een week volledig betaald verlof direct na de geboorte van het kind. Ouderschapsverlof is juist voor allebei de ouders. Hiermee mag je 26 keer je aantal werkuren per week aan onbetaald verlof flexibel opnemen over een langere periode. Lees mee om meer te weten te komen over het verschil tussen deze verlofregelingen en hoe je ze kunt combineren.

Ouderschapsverlof & geboorteverlof: in het kort

  • Geboorteverlof: partners krijgen standaard 1 week, optioneel 5 weken aanvullend
  • Ouderschapsverlof: beide ouders krijgen 26 keer de wekelijkse arbeidsduur
  • Combineren voor maximaal verlof en tijd voor je kind

Overzicht van de verschillen tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof

In deze tabel zie je de belangrijkste verschillen tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof.

 

Geboorteverlof

Ouderschapsverlof

Voor wie

Partner van de moeder

Beide ouders

Duur

Standaard 1 week, optioneel 5 weken aanvullend

26 keer de wekelijkse arbeidsduur per ouder

Vergoeding

Standaard 100% doorbetaald, aanvullend geboorteverlof 70%

Onbetaald, optioneel 9 weken 70% van je salaris

Flexibiliteit

Binnen 4 weken na de geboorte, aanvullend binnen 6 maanden

Flexibel opnemen over meerdere jaren tot het kind 8 jaar is

Geboorteverlof: voor partners, direct na de geboorte

Geboorteverlof wordt ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd. Die termen dekken de lading eigenlijk veel beter. Het is een wettelijke verlofregeling voor partners van de moeder. Een week verlof direct na de geboorte van hun kind. Dankzij geboorteverlof heb je als partner de tijd om de moeder te ondersteunen en tijd door te brengen met de pasgeborene.

Duur van geboorteverlof

Als partner heb je recht op 1 werkweek geboorteverlof (5 dagen bij een fulltime werkweek) na de geboorte. Dit verlof moet je binnen vier weken na de geboorte van het kind opnemen.

Volledig betaald

Lucky you! Je krijgt het geboorteverlof voor de volle 100% doorbetaald door je werkgever.

Aanvullend geboorteverlof

Naast het standaard geboorteverlof kun je als partner ook gebruikmaken van aanvullend geboorteverlof. Dit verlof duurt maximaal 5 keer de wekelijkse arbeidsduur (maximaal 5 weken) en moet je binnen 6 maanden na de geboorte opnemen. Aanvullend geboorteverlof is niet volledig doorbetaald, je krijgt een uitkering van 70% van je dagloon van het UWV (tot maximaal € 282,95 per dag).

Ouderschapsverlof: 26 keer het aantal werkuren voor beide ouders

Beide ouders mogen gebruikmaken van ouderschapsverlof om extra tijd te hebben voor het kindje. Deze wettelijke regeling is in principe onbetaald, maar er is een mogelijkheid om in het eerste levensjaar van het kindje 9 weken betaald ouderschapsverlof op te nemen. In dat geval krijg je een uitkering van het UWV.

Duur van ouderschapsverlof

Je hebt recht op 26 keer het aantal werkuren per week aan ouderschapsverlof. Werk je 40 uur per week? Dan heb je recht op 1040 uur verlof. Ouderschapsverlof mag je flexibel opnemen tot het kind 8 jaar is. Je bepaalt zelf of je een aaneengesloten periode verlof wilt, of bijvoorbeeld over langere tijd elke week een halve dag opneemt.

Onbetaald of toch betaald?

In principe is ouderschapsverlof onbetaald verlof. Tegenwoordig is er ook een regeling voor betaald ouderschapsverlof. In het eerste levensjaar van je kind mag je 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen dankzij een regeling via het UWV. Tijdens die 9 weken krijg je een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon (tot een maximum van € 282,95). De resterende weken ouderschapsverlof zijn onbetaald, tenzij je andere afspraken hebt gemaakt met je werkgever.

Geboorteverlof en ouderschapsverlof combineren

Je mag geboorteverlof en ouderschapsverlof combineren als partner van de moeder. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. 

Standaard geboorteverlof combineren met ouderschapsverlof

Na afloop van het standaard geboorteverlof ouderschapsverlof opnemen is een handige en veel gebruikte manier. Bijvoorbeeld als je als partner langer thuis wilt blijven in de eerste maanden na de geboorte van je kind.

Aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof combineren

Ook aanvullend geboorteverlof mag je combineren met ouderschapsverlof. Nu is het wel zo dat het aanvullend geboorteverlof bedoeld is voor de eerste 6 maanden na de geboorte en ouderschapsverlof tot het achtste levensjaar van het kind. Je moet je planning dus goed afstemmen, ook met je werkgever.

De meeste mensen die aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof combineren, nemen eerst het aanvullend geboorteverlof volledig op. Daarna neem je ouderschapsverlof. Zo heb je als partner een langere aaneengesloten periode van verlof (gedeeltelijk betaald) in het eerste levensjaar van je kind. En je profiteert maximaal van de mogelijkheden.

Kiezen tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof

De keuze tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof of hoe je ze wilt combineren, hangt meestal af van verschillende factoren:

  • Financiële situatie: omdat geboorteverlof en ouderschapsverlof verschillend vergoed worden, kunnen financiële gevolgen een rol spelen in je keuze.
  • Flexibiliteit: ouderschapsverlof mag je flexibel opnemen. Dit is aantrekkelijk als je je verlof over een langere periode wilt spreiden.
  • Werkgeversbeleid: bij sommige werkgevers krijg je ouderschapsverlof volledig doorbetaald of extra vakantiedagen. Check je arbeidsvoorwaarden en eventuele cao.

Combineer ouderschapsverlof en geboorteverlof strategisch

Geboorteverlof en ouderschapsverlof zijn duidelijk verschillende verlofregelingen rond de zwangerschap, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Door ze strategisch te combineren, haal je het meeste uit beide regelingen. Zo geniet je maximaal van vrije tijd met je kindje!

FAQ

Wat is het verschil tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof?

Geboorteverlof is voor de partner van de moeder en is 1 week volledig betaald, met de mogelijkheid tot 5 weken aanvullend geboorteverlof tegen 70% salaris.

Ouderschapsverlof is voor beide ouders, waarbij jullie allebei recht hebben op 26 weken onbetaald verlof, flexibel in te plannen tot het kind 8 jaar is. Er is een UWV-regeling om de eerste 9 weken in het eerste levensjaar van je kind op te nemen tegen 70% van je salaris.

Kan aanvullend geboorteverlof in combinatie met ouderschapsverlof?

Ja, dat kan. De meeste mensen die aanvullend geboorteverlof combineren met ouderschapsverlof, nemen eerst het geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof op. Daarna maken ze gebruik van ouderschapsverlof. Zo halen ze het maximale uit hun verlof en hebben ze veel tijd voor hun kind.

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Alle soorten verlof tijdens en na zwangerschap

Ouderschapsverlof feestdag

Zwangerschapsverlof als uitzendkracht

Ouderschapsverlof en vakantiedagen

Aanvullend geboorteverlof 2024