Alle soorten verlof tijdens en na zwangerschap

Zwanger zijn en een kind op de wereld zetten is een van de meest bijzondere gebeurtenissen in het leven. Naast de zwangerschap en geboorte, krijg je ook met een hoop praktische zaken te maken. Neem bijvoorbeeld het regelen van verlof. In Nederland zijn er verschillende soorten verlof rondom de zwangerschap. Er zijn namelijk verlofregelingen voor zowel moeders als vaders. We geven een overzicht van de verschillende soorten verlof. Wie er recht op heeft, hoe lang het duurt, en wat de verschillen zijn tussen deze regelingen. 


Inhoud van dit artikel

  • Overzicht soorten verlof rondom zwangerschap

  • Zwangerschapsverlof

  • Bevallingsverlof

  • Geboorteverlof

  • Aanvullend geboorteverlof

  • Ouderschapsverlof

  • Calamiteitenverlof

  • Goed geregeld: talloze verlofregelingen rondom zwangerschap

  • FAQ

Verlof rondom zwangerschap en geboorte: in het kort

  • Zwangerschaps- en bevallingsverlof is het belangrijkste verlof voor de moeder

  • Voor partners zijn er verschillende verlofregelingen (betaald en onbetaald)

  • Ouderschapsverlof is mogelijk tot je kind 8 jaar is

Overzicht soorten verlof rondom zwangerschap

In het onderstaande overzicht zie je de verschillende verlofregelingen rondom de zwangerschap en geboorte van je kind.

 

Soort verlof

Voor wie

Duur

Betaling

Synoniemen

Zwangerschapsverlof

Moeder

4-6 weken voor de uitgerekende datum

100% van je dagloon (UWV)

Prenataal verlof

Bevallingsverlof

Moeder

Minimaal 10 weken na de bevalling

100% van je dagloon (UWV)

Postnataal verlof

Geboorteverlof

Partner van de moeder

1 werkweek

100% van je loon (werkgever)

Kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof

Aanvullend Geboorteverlof

Partner van de moeder

Maximaal 5 weken, flexibel op te nemen

70% van je dagloon (UWV)

Kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof

Ouderschapsverlof

Beide ouders

26 keer het aantal werkuren per week, flexibel op te nemen tot kind 8 jaar is

Deels onbetaald, deels 70% van je dagloon (9 weken via UWV)

 

Calamiteitenverlof

Beide ouders

Kort verlof voor onverwachte situaties, afhankelijk van de situatie. Ook voor de partner op de dag van de bevalling.

100% van je loon (betaald door je werkgever)

Kort verzuimverlof

Adoptie- en pleegzorgverlof

Ouder/verzorger

6 weken, flexibel vanaf 4 weken voor de komst kind en tot 22 weken erna

100% van het loon (UWV)

 


Zwangerschapsverlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling

Zwangerschapsverlof is het bekendste soort verlof rond de zwangerschap. Dit is het verlof dat zwangere vrouwen in loondienst krijgen voor de bevalling en duurt 4 tot 6 weken. Overigens wordt de term zwangerschapsverlof ook gebruikt voor het totale verlof voor en na de bevalling. 


Vanaf de eerste dag van je verlof tot aan je bevalling krijg je je volledige salaris doorbetaald van je werkgever.

 


Bevallingsverlof: 10 tot 12 weken na de bevalling

Vanaf de dag nadat het kindje geboren is, krijg je als moeder die in loondienst werkt minimaal 10 weken bevallingsverlof. Deze tijd is vooral bedoeld om te herstellen van de zwangerschap, maar natuurlijk ook om te genieten van je kindje.


Tijdens je bevallingsverlof krijg je je salaris 100% doorbetaald van je werkgever.


Geboorteverlof

Als partner van de moeder, krijg je een werkweek geboorteverlof na de geboorte van het kind. Deze week krijg je je volledige salaris doorbetaald en deze verlofdagen worden niet van je vakantiedagen afgetrokken. Je neemt dit verlof op binnen 4 weken na de geboorte.

 

Geboorteverlof is voor de partner van de moeder. Dit kan de biologische vader zijn, maar ook een andere partner. Vroeger werd geboorteverlof ook wel kraamverlof genoemd.


Aanvullend geboorteverlof

Naast de week geboorteverlof, kun je als partner van de moeder ook kiezen voor aanvullend geboorteverlof. Dit is een extra verlofregeling, waarmee je als partner meer tijd krijgt om met moeder en het pasgeboren kind door te brengen in de eerste maanden na de bevalling. 


Je kunt gebruikmaken van maximaal vijf weken die je moet opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Voorwaarde is dat je eerst het standaard geboorteverlof opneemt. Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijg je als partner een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van je dagloon.


Ouderschapsverlof

Allebei de ouders kunnen gebruikmaken van ouderschapsverlof, een verlofregeling om tijdelijk minder te werken om zo meer tijd door te brengen met het kind. Dit verlof duurt maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt en mag je flexibel opnemen. Bijvoorbeeld door een tijd lang een dag per week minder te werken.


Ouderschapsverlof mag flexibel worden opgenomen door zowel biologische ouders als adoptie- of pleegouders tot het kind 8 jaar is. Je werkgever mag ouderschapsverlof niet weigeren, maar wel met je in overleg gaan over hoe je deze uren opneemt.


In principe is ouderschapsverlof onbetaald, maar er is wel een regeling waarbij je 9 weken een uitkering van 70% van je dagloon krijgt van het UWV.


Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof is er voor beide ouders en duurt zo lang als nodig is om een acute situatie op te lossen. Je werkgever betaalt je salaris volledig door, terwijl je de tijd hebt om een dringende, onverwachte of bijzondere persoonlijke situatie op te lossen. Afhankelijk van de situatie duurt dit verlof een paar uur tot een paar dagen.


Je werkgever mag het calamiteitenverlof niet weigeren. Voorwaarde is dat je het verlof onmiddellijk meldt bij je werkgever.


Adoptie- en pleegzorgverlof

Er is nog een verlofregeling die met de komst van een kind te maken heeft, maar niet direct met zwangerschap. Als je namelijk een kind adopteert of in een pleeggezin opneemt, heb je recht op maximaal 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof. Dit verlof mag je opnemen vanaf 4 weken voor de komst van het kind en tot 22 weken erna. Zo heb je tijd om voor je nieuwe kind te zorgen en aan de situatie te wennen.


Tijdens adoptie of pleegzorgverlof krijg je je 100% salaris doorbetaald via het UWV.


Goed geregeld: talloze verlofregelingen rondom zwangerschap

In Nederland heb je nogal wat verlofregelingen rondom de zwangerschap en geboorte van je kind. Alle regelingen helpen je als ouder om zoveel mogelijk van je kind te genieten in deze belangrijke fase. Tegelijkertijd brengen ze wat meer rust in de vaak hectische periode rondom de zwangerschap, voor zowel moeder, vader of partner. Bekijk welke soorten verlof handig voor jou zijn en kaart dit op tijd aan bij je werkgever. Zo geniet je optimaal van alle voordelen…en je kind natuurlijk!


FAQ


Wat is het verschil tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof?

Geboorteverlof is een kort, volledig betaald verlof van 1 werkweek voor de partner direct na de geboorte van een kind, terwijl ouderschapsverlof een langere, flexibel op te nemen periode van onbetaald verlof is voor beide ouders om tijd door te brengen met hun kind tot het 8 jaar oud is.


Wat is het verschil tussen aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof?

Aanvullend geboorteverlof is een verlenging van het geboorteverlof voor de partner, duurt maximaal 5 weken en wordt deels doorbetaald (70% van je loon), terwijl ouderschapsverlof een langere, flexibel op te nemen periode van verlof is voor beide ouders, meestal onbetaald, om meer tijd met hun kind door te brengen tot het 8 jaar oud is.


Hoeveel verlof krijg je bij zwangerschap?

Als moeder krijg je om te beginnen minimaal 16 weken verlof rond de zwangerschap. Daarna kun je gebruikmaken van ouderschapsverlof. Je partner kan ook een flinke tijd met verlof, als hij of zij gebruikmaakt van geboorteverlof, aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof.


Welke soorten verlof zijn er rond de zwangerschap en geboorte van een kind?

Rond de zwangerschap en geboorte van een kind zijn er verschillende soorten verlof: zwangerschapsverlof (4-6 weken voor de bevalling), bevallingsverlof (minimaal 10 weken na de bevalling), geboorteverlof voor de partner (1 werkweek), aanvullend geboorteverlof (maximaal 5 weken extra) en ouderschapsverlof voor beide ouders (tot 26 keer de wekelijkse werkuren, flexibel op te nemen tot het kind 8 jaar is).


Wat is het verschil tussen zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is een verlof voor de moeder van 4-6 weken vóór de bevalling en minimaal 10 weken erna, volledig doorbetaald, om te herstellen en voor de baby te zorgen. Ouderschapsverlof is een flexibel, meestal onbetaald verlof voor beide ouders, bedoeld om meer tijd met hun kind door te brengen tot het 8 jaar oud is.

 

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 

Ouderschapsverlof feestdag

Zwangerschapsverlof als uitzendkracht

Ouderschapsverlof en vakantiedagen

Aanvullend geboorteverlof 2024

Geboorteverlof 2024 je rechten als partner