Wat ondernemende vaardigheden zijn en waarom ze zo belangrijk zijn? Het zijn een aantal competenties die je als werknemer proactief, innovatief en oplossingsgericht te werk laten gaan. Dat klinkt als de ideale werknemer voor elke werkgever. Mensen die initiatief tonen, problemen oplossen en kansen zien waar anderen ze misschien wel over het hoofd zien. Mensen met ondernemende vaardigheden dragen direct bij aan de groei en efficiency van een bedrijf. Als je wilt doorgroeien of impact wilt maken, zijn ondernemende vaardigheden dan ook van groot belang.
Ondernemende vaardigheden: in het kort
- Initiatief nemen en kansen signaleren
- Besluitvaardigheid tonen en actie ondernemen
- Aanpassingsvermogen bij veranderingen
- Leiderschap tonen en anderen motiveren
Wat zijn ondernemende vaardigheden?
Ondernemende vaardigheden zijn niet alleen competenties zoals creatief denken en besluitvaardigheid. Ook bredere vaardigheden die je helpen verantwoordelijkheid te nemen, kritisch te denken en effectief samen te werken horen bij je ondernemersvaardigheden. Je neemt initiatief en ziet en benut kansen om te groeien, voert verbeteringen door en behaalt zelfstandig doelen.
10 Voorbeelden van ondernemende vaardigheden
De meeste ondernemende vaardigheden zijn best breed en overlappen met o.a. je communicatieve vaardigheden, organisatorische vaardigheden en professionele vaardigheden. Hieronder zie je 10 voorbeelden van ondernemende vaardigheden.
1. Besluitvaardigheid
Snel onderbouwde keuzes (durven) maken.
2. Initiatief nemen
Kansen zien en erop handelen zonder directe instructie.
3. Probleemoplossend vermogen
Uitdagingen oplossen met originele, innovatieve benaderingen.
4. Communicatieve vaardigheden
Effectief communiceren met teamleden, leidinggevenden en stakeholders. Communicatieve vaardigheden komen als competentie terug in alle soorten vaardigheden.
5. Aanpassingsvermogen
In de meeste bedrijven is de werkomgeving dynamisch. Het is een groot voordeel als je snel kunt schakelen en je makkelijk aanpast aan veranderingen.
6. Leiderschap
Als een echte kartrekker inspireer en motiveer je anderen in je team.
7. Financieel inzicht
Dankzij basiskennis van kosten en opbrengsten kun je de invloed ervan op het bedrijfsresultaat inschatten. Je bent niet per se een financieel expert, maar je snapt de basis.
8. Onderhandelingsvaardigheden
Alle competenties om effectief en constructief te communiceren tijdens onderhandelingen, met als doel een zo gunstig mogelijke oplossing voor alle partijen. Dat betekent o.a. dat je goed kunt luisteren, belangen begrijpt en compromissen kunt sluiten zonder het einddoel uit het oog te verliezen.
9. Netwerken
Relaties opbouwen die waardevol zijn voor jezelf en je werk.
10. Klantgerichtheid
Begrijpen wat klanten of cliënten nodig hebben of belangrijk vinden en daar ook naar handelen. Dit is tegelijkertijd een commerciële vaardigheid.
Belangrijkste ondernemende vaardigheden voor werkgevers
De meeste werkgevers zijn vooral op zoek naar een combinatie van aanpassingsvermogen, probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden. Met deze drie vaardigheden reageer je als werknemer snel op veranderingen, vind je oplossingen en werk je effectief samen. Het zijn ook typisch de vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te kunnen werken in een dynamische werkomgeving.
Ondernemende vaardigheden bij het solliciteren
Sowieso moet je je ondernemende vaardigheden vooral laten zien bij het solliciteren. Met voorbeelden maak je je potentiële nieuwe werkgever goed duidelijk dat jij uit het juiste hout gesneden bent. Een goed praktijkvoorbeeld valt altijd op!
In je sollicitatiebrief
Voorbeelden waarin je specifieke situaties schetst waarin je je ondernemende vaardigheden hebt gebruikt, doen het goed in een sollicitatiebrief. Laat zien dat je initiatief hebt genomen of een probleem hebt opgelost. Bijvoorbeeld: “Bij mijn vorige werkgever liep het orderverwerkingsproces niet efficiënt, waardoor we last hadden van vertragingen. Ik heb het initiatief genomen om het proces deels te automatiseren. Hiermee is de orderverwerking geoptimaliseerd en zijn de vertragingen opgelost. Mijn oplossing heeft tot een tijdsbesparing van 20% en aanzienlijk minder fouten geleid.”
Op je cv
Uiteraard kun je je ondernemende vaardigheden op je cv benoemen onder een aparte sectie Vaardigheden. Het is nog sterker als je deze vaardigheden verwerkt in de beschrijvingen bij je werkervaring, zoals “In dit project heb ik een terugkerende netwerkfout geanalyseerd en daarna een script ontwikkeld dat deze automatisch detecteerde en oploste. Dit heeft gezorgd voor 30% minder downtime. Hierdoor heeft de helpdesk een 15% hogere klanttevredenheid gescoord in het jaarlijkse klantonderzoek.”
Tijdens een sollicitatiegesprek
Het belangrijkste is dat je een aantal voorbeelden goed voorbereid voor je sollicitatiegesprek. Hier een voorbeeld van initiatief en analytisch vermogen van een marketeer: “In mijn vorige baan hadden onze e-mailcampagnes een lage openings- en klikfrequentie. Daarom heb ik voorgesteld om de doelgroep opnieuw te segmenteren en gepersonaliseerde content te ontwikkelen, afgestemd op specifieke interesses. Na deze aanpassingen is het aantal geopende mails met 25% en de conversie met 15% gestegen. Dat heeft voor een hogere betrokkenheid en merkloyaliteit gezorgd.”
Ondernemende vaardigheden zijn nooit weg
Net als alle andere vaardigheden kun je je ondernemende vaardigheden gebruiken in bijna elke werkomgeving, dynamisch of niet. Daarnaast kunnen ze je helpen om je te onderscheiden in een sollicitatie. Laat zien hoe je initiatief neemt, keuzes durft te maken en denkt in oplossingen. Daarmee maak je altijd een sterke indruk op werkgevers.
Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.