Breekt het zweet je uit en begin je te stotteren als je alleen al denkt aan een presentatie geven voor een publiek? Of je nu voor een grote groep staat of voor een paar bekenden, een presentatie geven kan inderdaad spannend zijn. Deze tips helpen je om een knaller van een presentatie te geven, waarbij alle aanwezigen ademloos aan je lippen hangen. Verder lees je creatieve manieren om het allemaal nog leuker te maken voor je publiek, en makkelijker voor jou.
4 tips voor een geweldige presentatie
Wat zijn nou de ultieme tips voor een succesvolle presentatie? Dat zijn deze:
-
Heldere boodschap
-
De juiste hulpmiddelen
-
Oefening baart kunst
-
Authenticiteit
1. Heldere boodschap
De boodschap is het belangrijkste van je presentatie: wat wil je precies overbrengen? Met behulp van storytelling, data of een demonstratie blijft je boodschap plakken bij de luisteraars.
Probeer niet te veel informatie te delen, want gemiddeld onthouden mensen slechts drie dingen uit een presentatie. De kans dat een kernachtige boodschap blijft hangen is dus veel groter dan een omvangrijke uiteenzetting vol minuscule details. Houdt het compact en eenvoudig. Voor elke boodschap is er een goed moment.
2. De juiste hulpmiddelen
Hulpmiddelen kunnen je presentatie sterker maken. Bovendien kunnen ze je helpen om de structuur van je verhaal te bewaken. Net als je boodschap moeten ze dan wel functioneel en simpel zijn.
PowerPoint is bijvoorbeeld niet voor niets een veel gebruikt hulpmiddel. Maar aan de andere kant heeft ook bijna iedereen wel eens een presentatie bijgewoond waarbij iemand hele slides voor stond te lezen. Gebruik liever wat steekwoorden op je slides en vertel je verhaal zelf. Je wilt immers dat het publiek aan je lippen hangt.
3. Oefening baart kunst
Bereid je voor door je presentatie een paar keer te oefenen. Dit kun je in je eentje voor de spiegel doen, maar ook voor collega’s, familie of vrienden. Oefenen helpt je om de inhoud beter te onthouden, en om zelfverzekerd je verhaal te doen. Hoe vaker je oefent, hoe comfortabeler je je voelt als je voor het echie aan de bak moet.
4. Authenticiteit
Jezelf zijn en authentiek overkomen is echt veel belangrijker dan een perfecte presentatie geven. Je publiek waardeert het als je jezelf bent en contact maakt. Om dat te doen, maak je gebruik van je communicatieve vaardigheden. Maak bijvoorbeeld regelmatig oogcontact met je publiek. Houd soms ook even je mond, om wat je net hebt verteld te laten landen.
Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk. Let dus op je lichaamstaal. Je kunt nog zo enthousiast vertellen, maar als je er als een zoutzak bijstaat, komt het niet over. Als je gelooft in je verhaal, zit het meestal wel goed qua non-verbale communicatie.
Creatieve manieren van presenteren
Een saaie presentatie is de grootste frustratie van je publiek. Dat wil je dan ook absoluut voorkomen. Een goede manier om de aandacht van je publiek vast te houden is interactie. Daarmee valt je presentatie eigenlijk altijd op in positieve zin. Geef de aanwezigen daarom iets te doen of betrek ze bij je verhaal door ze op een andere manier aan te spreken.
Een opvallende opener
Pak de zaal meteen in met een bijzonder verhaal, een onverwachte vraag of een opvallend feit. Zo grijp je direct de aandacht.
Vragen stellen aan je publiek
Stel vragen aan je publiek en geef iedereen de ruimte om mee te denken. Een poll over een stelling of idee doet het bijvoorbeeld goed, net als een quiz. Zo ben je minder aan het zenden en draagt je publiek direct bij aan de presentatie.
Activiteiten of opdrachten
Laat je publiek in groepjes een opdracht uitvoeren en bespreek de uitkomst. Hierdoor krijgen de aanwezigen meer binding met het onderwerp.
Attributen
Heb je attributen die je verhaal ondersteunen? Een voorwerp rond laten gaan om mensen te laten kijken, voelen of misschien wel ruiken, kan echt een waardevol hulpmiddel zijn om je boodschap goed over te brengen. Daarmee maak je je presentatie tastbaarder.
Humor
Iedereen lacht graag. Een goede grap of een hilarische anekdote maakt je presentatie luchtiger.
Een knallende uitsmijter
Je presentatie is zo goed als je hem eindigt, want het einde is wat vooral blijft hangen. Daar kun je handig gebruik van maken door je kernboodschap te herhalen. Met een goede quote, een opvallende afbeelding of een anekdote kun je je presentatie verrassend afronden. Zo maak je indruk en blijft je presentatie hangen. Vergeet niet om de aanwezigen te bedanken voor hun aandacht!
Je presentatie voorbereiden
Goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook voor een succesvolle presentatie. Er zijn verschillende zaken belangrijk bij het voorbereiden van je presentatie.
De inhoud
Wat je gaat presenteren is cruciaal. Zorg dat je verhaal gestructureerd is met een introductie, kernboodschap en afsluiting. Werk ook aan je ondersteunend materiaal, zoals een presentatie, video of documentatie die je uitdeelt. Door te oefenen zit je verhaal er goed in en je test je presentatiehulpmiddelen.
Goede voeding
Eet een lichte, voedzame maaltijd, drink water en doe rustig aan met cafeïne. Veel meer heb je eigenlijk niet nodig om je lichamelijk goed te voelen tijdens je presentatie.
Je presentatie visualiseren
Beeld je in hoe je wilt dat je presentatie gaat: dat alles soepel verloopt en je publiek positief reageert. Zo begin je met een positieve instelling aan je presentatie.
Ontspannen voor je gaat presenteren
Probeer te ontspannen door een korte wandeling te maken of te luisteren naar rustgevende muziek. En onthoud: het publiek is er om naar jouw verhaal te luisteren, niet om je te bekritiseren.
Net voor je presentatie is een beetje gezonde spanning normaal. Ademhalingsoefeningen helpen je om je hartslag te verlagen en stress te verminderen. Adem rustig en diep in door je neus, houd je adem een paar seconden vast en adem langzaam weer uit door je mond.
Tips om spreekangst of angst voor presenteren te voorkomen
Als je zenuwachtig bent voor een presentatie, ben je niet de enige. Het is heel normaal en het houdt je scherp. Zelfs de meest ervaren sprekers zijn af en toe nerveus. Dit zijn een aantal tips om met spreekangst en zenuwen om te gaan:
-
Bereid je goed voor, zodat je je zelfverzekerd voelt
-
Oefen hardop om het verloop van je verhaal te voelen
-
Visualiseer hoe goed je presentatie gaat voor een positief gevoel
-
Doe ademhalingsoefeningen om te kalmeren
-
Begin rustig, kijk naar de aanwezigen en neem de tijd om je eerste zinnen zorgvuldig uit te spreken
Iedereen kan beter leren presenteren
Het is vooral een kwestie van veel doen, dan leer je automatisch beter presenteren. Ook worden je zenuwen vanzelf minder. Er komt ongetwijfeld een moment dat er iets misgaat. Je maakt een uitglijder of je krijgt te maken met haperende techniek. Nou ja, als dat alles is… Door vaker te presenteren leer je daar juist creatief mee omgaan. Vergeet niet dat je publiek vriendelijker is dan je denkt. Als je bovendien samen kunt lachen omdat er iets misgaat, heb je iedereen snel voor je gewonnen.
Goede voorbereiding is echt het halve werk
Het is misschien een flauw spreekwoord, maar het is wel waar. Als je je goed voorbereidt, is presenteren een stuk makkelijker. Door je publiek centraal te stellen, creatief te zijn in je aanpak en jezelf goed voor te bereiden, laat je een blijvende indruk achter. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft en gelooft in je boodschap. Met de tips uit dit artikel ben je klaar om te knallen!
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Hard skills 9 voorbeelden en tips voor op je cv
Analytisch vermogen betekenis en voorbeelden
Feedback geven zo pak je dat tactvol aan
Feedback vragen zo doe je dat