De arbeidsmarkt verandert continu. Bijvoorbeeld doordat technologieën zich ontwikkelen, er nieuwe werkmethodes worden bedacht en omdat bedrijven zich aanpassen op de markt. Met bijscholing zorg je ervoor dat je je bestaande kennis en vaardigheden uitbreidt of opfrist. Door jezelf te blijven ontwikkelen, blijf je relevant in je vakgebied. Zo nu en dan bijscholing helpt je beter te presteren in je functie en je versterkt er je positie op de arbeidsmarkt mee.
Bijscholing: in het kort
- Beter en relevanter worden in je huidige baan
- Persoonlijke en professionele ontwikkeling
- Meebewegen met de veranderende arbeidsmarkt
Wat is bijscholing?
In vrijwel elke baan is het nodig dat je je kennis en vaardigheden verbetert of opfrist. De wereld verandert zo snel, dat bijscholing je helpt om bij te blijven met veranderingen, innovaties en trends. Een accountant krijgt bijvoorbeeld bijscholing over nieuwe belastingwetgeving, terwijl een ict’er leert werken met een nieuwe versie van een softwarepakket. Het doel van bijscholing is dan ook niet per se om van carrière te veranderen. Het gaat vooral om het beter en efficiënter uitvoeren van je huidige werk. Met bijscholing blijf je je aanpassen aan de eisen van je beroep.
Bijscholing in de praktijk
Er is een enorm aanbod van korte cursussen, workshops, online trainingen, seminars en complete leergangen die zich specifiek richten op beroepsgroepen of vakgebieden. Afhankelijk van je persoonlijke doelen en de behoeften van je werkgever, kun je voor bijscholing kiezen in de vorm van:
-
Fysieke trainingen: Gericht op interactie met een trainer en andere deelnemers
-
In-company trainingen: Bijscholing afgestemd op jou en je collega’s
-
Online cursussen: Flexibel en op je eigen tempo te volgen via online platforms
-
Vakgerichte seminars: Kortdurend en gericht op de nieuwste kennis en trends binnen een vakgebied
Overigens hoef je voor bijscholing niet altijd te wachten tot je werkgever die faciliteert. Je kunt ook zelf op zoek gaan en investeren in je eigen ontwikkeling. Bijscholing combineren met je werk vereist natuurlijk wel flexibiliteit en zelfdiscipline.
Waarom heb je bijscholing nodig?
De tijd van een vak leren en dit uitoefenen tot je pensioen is al lang voorbij. De wereld verandert continu, en het bedrijfsleven en elk vakgebied ontwikkelen zich net zo goed. Bijscholing is belangrijk om verschillende redenen:
-
Veranderende arbeidsmarkt: Banen van nu vereisen andere vaardigheden
-
Technologische vooruitgang: Nieuwe technologieën maken je werk anders, daarom moet je je kennis en vaardigheden ontwikkelen
-
Behoeften van je werkgever: Werkgevers zoeken medewerkers die bereid zijn zich aan te passen en willen leren
-
Professionele groei: Door jezelf bij te scholen, daag je jezelf uit en haal je meer voldoening uit je werk
-
Zelfontwikkeling: Bijscholing zorgt ervoor dat je als mens groeit en mentaal scherp blijft
Voordelen en nadelen van bijscholing
Hoewel bijscholing in bijna elke baan of branche een rol speelt, zijn er natuurlijk voor- en nadelen voor zowel jezelf als je werkgever. Hier lees je de belangrijkste voors en tegens van bijscholing.
Voordelen van bijscholing
-
Door jezelf bij te scholen blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied en vergroot je je expertise
-
Bijscholing geeft je een voorsprong op anderen op de arbeidsmarkt
-
Als je je blijft ontwikkelen, wordt je positie in het bedrijf sterker
-
Nieuwe kennis en vaardigheden kunnen je promotie, salarisverhoging of meer uitdagende werkzaamheden opleveren
-
Bijscholing houdt je mentaal scherp en het is goed voor je zelfvertrouwen en werkplezier.
Nadelen van bijscholing
-
Bijscholing kost tijd, en dat kan lastig zijn als je al een volle werkweek hebt
-
Werken, leren en je persoonlijke leven combineren kan stressvol zijn
-
Niet alle trainingen sluiten perfect aan op je werk of carrière
-
Bijscholing kan kostbaar zijn (vooral een nadeel als je het zelf moet aftikken)
3 tips voor je aan bijscholing begint
Hartstikke mooi dat je overweegt om je te laten bijscholen. Van nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten is nooit iemand slechter geworden. Zo haal je het maximale uit je bijscholing:
-
Kies relevante trainingen: Het is een beetje een schot voor open doel, maar je hebt het meest aan bijscholing die direct aansluit op je huidige werk. Laat je niet gek maken door een overweldigend cursusaanbod, maar focus op trainingen en workshops die direct bijdragen aan je huidige baan en je toekomstige doelen.
-
Combineer theorie met praktijk: Als je de theorie direct toepast in je werk, blijft de nieuwe kennis veel beter hangen. Zo profiteer je echt van je bijscholing. Uiteraard is een cursus die theorie met praktijk combineert ook een goede manier om te leren.
-
Bespreek het met je werkgever: Kijk of je werkgever bereid is om te investeren in je bijscholing. En als je geen financiële bijdrage krijgt, of je dan misschien tijd krijgt voor je ontwikkeling. Mooi om in je functioneringsgesprek te bespreken!
Wat is het verschil tussen bijscholing en omscholing?
Bijscholing en omscholing worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee:
-
Bijscholing is gericht op het verdiepen en vernieuwen van je kennis in je bestaande vakgebied. Je blijft dus werken binnen hetzelfde beroep, maar je wordt beter en breder inzetbaar.
-
Omscholing betekent dat je een volledig nieuwe richting inslaat en nieuwe vaardigheden leert om een ander beroep uit te gaan oefenen. Bijvoorbeeld: een bouwvakker die zich omschoolt tot IT-medewerker.
Laat je bijscholen om waardevol te blijven op de arbeidsmarkt
Bijscholing is een slimme manier om jezelf relevant te houden op de arbeidsmarkt. Door je kennis en vaardigheden te vergroten en op te frissen, heb je meer kans op groei en succes in je baan. Leren kost tijd en soms ook geld, maar het betaalt zich uiteindelijk zeker uit. Want of je nu werkt in de zorg, IT, marketing of een ander vakgebied: bijscholing is in de meeste gevallen een noodzaak. Investeer in jezelf, blijf leren en maak van jezelf de beste professional die je kunt zijn. Stilstand is achteruitgang toch?
FAQ
Wat is bijscholing?
Bijscholing betekent dat je je bestaande kennis en vaardigheden opfrist of uitbreidt om bij te blijven in je huidige vakgebied. Het helpt je beter te functioneren in je werk en mee te groeien met nieuwe ontwikkelingen. Het is gericht op professionele ontwikkeling in je huidige carrière.
Waarom zou je je laten bijscholen?
Door bijscholing blijf je bij met nieuwe ontwikkelingen en technologieën in je vakgebied. Daarmee blijf je interessant en relevant voor werkgevers op de arbeidsmarkt en je kunt je werk beter en efficiënter uitvoeren. Bijscholing helpt je om te groeien, zowel professioneel als persoonlijk.
Wat is het verschil tussen bijscholing en omscholing?
Bijscholing versterkt je in je huidige loopbaan, door je kennis en vaardigheden te vergroten. Omscholing is gericht op een carrièreswitch: je leert nieuwe vaardigheden om een ander beroep te gaan uitoefenen.
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Academische vaardigheden 10 voorbeeldenCommerciele vaardigheden
Didactische vaardigheden betekenis en voorbeelden
Wat is metacognitie en wat zijn metacognitieve vaardigheden