Wat is omscholing, hoe werkt het en waar begin je?

Omscholing

Ben je toe aan een carrièreswitch, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je al een nieuwe richting in gedachten en wil je weten hoe je daar komt?

Omscholing is het aanleren van nieuwe vaardigheden en kennis om een ander beroep uit te gaan oefenen. Het is een krachtig middel om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, naar een beter salaris of gewoon om eindelijk je passie te volgen. Of je nu op jonge leeftijd overweegt om te switchen of je op latere leeftijd wil laten omscholen: er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!.

Omscholing: in het kort

  • Nieuwe vaardigheden ontwikkelen voor een ander beroep
  • Carrière-switch en nieuwe kansen
  • Inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt

Inhoud van dit artikel

Wat is omscholing?

Omscholing betekent dat je je door een opleiding, cursus of training voorbereidt op een ander beroep. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je van een administratieve functie naar een technisch beroep gaat, of dat je vanuit de ICT de overstap maakt naar de zorg. Het doel van omscholing is dus dat je van carrière verandert.

Omscholen in de praktijk

Misschien weet je dat je iets anders wilt gaan doen, maar wat is dan de volgende stap voor omscholing? Het is handig om een plan te maken. Dit zijn de belangrijkste stappen die je moet zetten voor een omscholingstraject:

  1. Oriënteren
  2. Opleiding kiezen
  3. Financiering regelen
  4. Leren en praktijkervaring
  5. Nieuwe baan vinden

Oriënteren

Weet je al welk beroep je wilt gaan uitoefenen? Dan moet je uitzoeken wat daarvoor nodig is, zoals welke opleiding je moet gaan volgen. Weet je dat je een ander beroep wilt, maar nog niet precies welk beroep? Stel jezelf dan deze vragen:

  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Waar ben ik goed in?
  • Welke sectoren bieden baangarantie?
  • Welke opleidingen passen bij mijn situatie?

Verder kunnen ook een beroepskeuzetest of gesprekken met een loopbaancoach je helpen om jouw ideale baan te vinden.

Opleiding kiezen

Voor veel beroepen zijn er verschillende cursussen of opleidingen. Door bijvoorbeeld informatiebrochures door te nemen of open dagen te bezoeken vind je een opleiding die past bij jouw situatie. Zo leer je de vaardigheden die je nodig hebt in je nieuwe beroep.

Financiering regelen

Omscholing is niet gratis, maar er zijn wel mogelijkheden die je helpen om je nieuwe richting te financieren. Er zijn soms subsidies voor omscholing. Of misschien wil je (toekomstig) werkgever een bijdrage doen in de kosten?

Tip: Vergeet niet dat je door je omscholing misschien tijdelijk minder kunt werken en dus minder inkomsten hebt.

Leren en praktijkervaring

Omscholing is natuurlijk mooi, maar naast de opleiding moet je ook praktijkervaring opdoen. Soms kan dat bij een nieuwe of toekomstige werkgever, maar ook stageplekken zijn een goed middel om praktijkervaring op te doen. Zo ben je straks extra interessant voor de arbeidsmarkt!

Nieuwe baan vinden

Ben je er klaar voor om aan de slag te gaan in je nieuwe beroep? Tijd om te solliciteren. Begin met een goede sollicitatiebrief en cv. Laat ook iedereen in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan en presenteer jezelf met nieuwe energie en vers enthousiasme. Dit gaat helemaal goedkomen!

Manieren om je te laten omscholen

Er zijn verschillende manieren om je te laten omscholen, afhankelijk van je situatie en je doel. Het soort omscholingstraject hangt vaak samen met het soort beroep dat je wilt gaan doen. Ook je persoonlijke situatie speelt mee. Werk je nog en wil je omscholen naast je baan? Dan zijn avondopleidingen of online cursussen handig. Ben je werkzoekend? Dan kun je fulltime een opleiding volgen of een werk-leertraject kiezen. Dit zijn een aantal veel voorkomende manieren voor omscholing:

  • Beroepsopleiding: Met een mbo-, hbo- of universitaire studie bereid je je voor op je nieuwe carrière
  • Cursus of training: Korte, praktijkgerichte opleidingen voor specifieke vaardigheden
  • Omscholingstraject via de overheid: Vaak zijn dit subsidieprogramma’s of scholingsvouchers voor een bepaalde sector
  • Interne omscholing: Sommige werkgevers scholen je om binnen het bedrijf
  • Online leren: Omscholing flexibel vanuit huis op je eigen tempo

Populaire sectoren om je naar om te scholen

Verschillende sectoren zijn heel populair om je naar om te scholen. Dat is niet zomaar, want in deze sectoren zijn er vaak veel mogelijkheden op allerlei niveaus:

  • IT: Er is veel vraag naar softwareontwikkelaars, data-analisten en technici
  • Techniek: De technische banen liggen voor het oprapen, personeel is schaars
  • Zorg & welzijn: Van verpleegkundige tot sociaal werker, er zijn veel mogelijkheden
  • Duurzaamheid & energie: Denk aan omscholing tot monteur van zonnepanelen of energieadviseur
  • Onderwijs: Met name door zij-instroomtrajecten is omscholing tot leraar ontzettend populair

Omscholen op latere leeftijd

Veel mensen denken dat omscholing alleen voor jonge werkenden is, maar dat is een misvatting. Ook op latere leeftijd kun je een nieuwe start maken. Sterker nog, werkervaring en vaardigheden uit je vorige carrière komen soms goed van pas in een nieuwe baan. Bovendien zijn er voor 40- en 50-plussers vaak speciale regelingen en subsidies voor omscholing.

Omscholing en bijscholing: de verschillen

Twijfel je of je omscholing of bijscholing nodig hebt? Geeft niks, deze termen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Maar er zijn duidelijke verschillen tussen omscholing en bijscholing:

  • Omscholing richt zich op een compleet nieuw beroep
  • Bijscholing betekent dat je bestaande kennis en vaardigheden vergroot in je huidige vakgebied

Met omscholing kies je voor een toekomst vol kansen

Omscholing kan je carrière een nieuwe impuls geven, of je nu aan het begin van je loopbaan staat of een ander pad overweegt. Goede voorbereiding is de sleutel tot succes bij omscholing. Onderzoek je mogelijkheden, kies een opleiding die bij je past en ga voor die nieuwe stap in je werk. Jouw toekomst begint vandaag!

FAQ

Wat is omscholing?

Omscholing is het proces waarin je nieuwe kennis en vaardigheden opdoet om een ander beroep uit te oefenen. Het geeft je de kans om je aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt en nieuwe loopbaanmogelijkheden te ontdekken.

Hoe kun je je laten omscholen?

Je laat je omscholen door een opleiding, cursus of training te volgen die aansluit bij je nieuwe carrière. Er zijn verschillende opties, zoals mbo- en hbo-opleidingen, cursussen, online trainingen en omscholingstrajecten via de overheid of je werkgever. Soms zijn er subsidies en werk-leertrajecten beschikbaar om de overstap gemakkelijker te maken.

Omscholen: hoe pak je dat aan?

Begin met het verkennen van beroepen en sectoren die je aanspreken en onderzoek welke vaardigheden en opleidingen je daarvoor nodig hebt. Beroepskeuzetesten, adviesgesprekken of online tools helpen je om je mogelijkheden te verkennen. Kies vervolgens een geschikt leertraject en regel eventueel financiering of subsidies om je omscholing te starten.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Persoonlijk ontwikkelingsplan maken: voorbeeld & tips
Feedback vragen: zo doe je dat
Hard Skills vs Soft Skills: wat zijn de verschillen?
Elevator pitch: 5 voorbeelden & tips

DashboardProfile

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.

DashboardNav

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.