Heb je binnenkort een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek op de planning staan? Uiteraard wil je weten wat je kunt verwachten, om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Dus wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee gesprekken? Of zijn het gewoon twee namen voor dezelfde bespreking?
Nee hoor, je wordt niet voor de gek gehouden. Deze 1-on-1’s hebben echt een andere insteek en een ander doel. Wat dat precies betekent, vind je in dit artikel. Lees verder en ontdek waar je bij je volgende gesprek aan toe bent.
5 verschillen tussen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek
Van een afstandje lijken een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek vrij veel op elkaar. Je zit tegenover je leidinggevende om te bespreken hoe het gaat. Toch zijn er wel degelijk een paar dingen anders bij deze twee terugkerende praatjes op de werkvloer. Dit zijn de vijf belangrijkste verschillen.
Informatierichting
Beoordelingsgesprek
Wat betreft informatie is het eenrichtingsverkeer. Je leidinggevende geeft feedback op hoe je presteert en jij luistert vooral.
Functioneringsgesprek
Wat betreft informatie is het tweerichtingsverkeer. Jij en je leidinggevende gaan in gesprek, waarbij jullie elkaar feedback geven over bijvoorbeeld de samenwerking, de werksfeer en het ontwikkelen van professionele vaardigheden.
Karakter
Beoordelingsgesprek
Dit is een eenzijdig en formeel gesprek over hoe je hebt gepresteerd. De focus ligt op het beoordelen van je resultaten in de afgelopen periode.
Functioneringsgesprek
Dit is een gelijkwaardig, open en informeel gesprek over jullie samenwerking. De focus ligt op de toekomst en hoe jullie elkaar kunnen helpen.
Doel
Beoordelingsgesprek
Het doel van een beoordelingsgesprek is eenzijdig: je leidinggevende evalueert jouw prestaties en beoordeelt of dat onder of boven verwachting is.
Functioneringsgesprek
Het doel van een functioneringsgesprek is om de communicatie tussen jullie te versterken en meer begrip te creëren voor elkaars uitdagingen. Samen bespreken jullie onderwerpen als werkplezier, teamprestaties en ontwikkelingsmogelijkheden binnen de organisatie.
Timing
Beoordelingsgesprek
Het officiële beoordelingsgesprek vindt meestal één keer per jaar plaats. Dat is waarschijnlijk een of twee maanden voor de datum dat je in dienst bent gegaan, of vlak voor het einde van het kalenderjaar.
Functioneringsgesprek
Het functioneringsgesprek vindt meestal twee keer per jaar plaats. Het moment is minder van belang, dus begrijpelijk dat hr alle gesprekken met werknemers in dezelfde periode probeert te plannen.
Gevolgen
Beoordelingsgesprek
Een beoordelingsgesprek heeft mogelijk gevolgen. Denk aan het uitbreiden of inperken van je takenpakket, de wens voor bijscholing en of je contract verlengd wordt of niet. Wie weet verloopt het gesprek zo goed dat je er een promotie uitsleept!
Functioneringsgesprek
Uit een functioneringsgesprek kan wel advies komen, maar geen bindende afspraken. Zie dit gesprek om te achterhalen wat goed zou zijn voor jullie samenwerking en voor de hele organisatie. En ja, als dat een vrijmibo is, dan beloven jullie elkaar daar natuurlijk werk van te maken.
5 overeenkomsten tussen een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek
Ondanks bovenstaande verschillen is zeker niet alles anders tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek. Hier vind je de vijf meest opvallende overeenkomsten.
Voorbereiding
Of je nu een beoordelingsgesprek of een functioneringsgesprek inloopt, met een goede voorbereiding ga je er relaxed in en haal je er meer uit.
Deelnemers
Beide gesprekken zijn een-op-een tussen jou en je leidinggevende. Ondanks deze vertrouwelijke omgeving, mag wat je gezegd wordt wel gedeeld worden met sommige anderen in de organisatie. Let dus een beetje op wat je zegt.
Lengte
Zowel een functioneringsgesprek als een beoordelingsgesprek duurt vaak een half uur tot een uur. Alleen als er een serieus probleem in jullie werkrelatie besproken moet worden, kan het gesprek langer duren.
Verslag
Na afloop van het gesprek ontvang je een verslag. Je controleert of deze samenvatting compleet en correct is, en stuurt het terug aan je leidinggevende. Zo weet je zeker dat jullie het eens zijn over wat er is besproken en welke afspraken er zijn gemaakt.
Verplicht
Een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek zijn allebei niet verplicht. Je mag de uitnodiging dus weigeren, zonder dat je daarmee in de problemen komt. Toch doe je jezelf een groot plezier als je verzoek wel accepteert.
FAQ
Wat is het verschil tussen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek?
Bij een beoordelingsgesprek bespreken jij en je leidinggevende alleen hoe jij presteert, terwijl jullie bij een beoordelingsgesprek feedback op elkaar geven.
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Hard Skills vs Soft Skills wat zijn de verschillen
Verschil competenties en vaardigheden en voorbeelden
Interne sollicitatiebrief voorbeeld en tips
Opmaak en lay out van een sollicitatiebrief 7 tips