Dankzij ouderschapsverlof kun je meer tijd doorbrengen met je kinderen tijdens de eerste levensjaren. Je werk staat op een lager pitje, terwijl je je volledig richt op de zorg en opvoeding. Met het verlof combineer je je werk en je gezin precies zoals het voor jou het beste werkt. Maar wat gebeurt er als je tijdens je ouderschapsverlof ziek wordt? Hoe zit het dan met betaald of onbetaald verlof? En wat moet je doen in zo'n situatie? In dit artikel nemen we je mee door de verschillende aspecten van ziekte tijdens ouderschapsverlof.
Inhoud van dit artikel
- Ziekte tijdens je ouderschapsverlof
- Wat moet je doen als je ziek wordt tijdens ouderschapsverlof?
- Gevolgen van ziekte tijdens ouderschapsverlof
- Ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten
- Ouderschapsverlof aanvragen wanneer je ziek bent
- Wat er ook gebeurt, houd je werkgever op de hoogte
- FAQ
Ouderschapsverlof bij ziekte: in het kort
- Betaald en onbetaald ouderschapsverlof lopen door tijdens ziekte
- Je bent met verlof en komt niet in de ziektewet
- Vakantie-uren bouw je alleen op tijdens ziekte in betaald ouderschapsverlof
- Bij langdurige ziekte kun je je ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten
Ziekte tijdens je ouderschapsverlof
Je zit er natuurlijk totaal niet op te wachten, maar het kan wel gebeuren: je wordt ziek tijdens je ouderschapsverlof. Dat is heel vervelend, maar voor je ouderschapsverlof verandert er niets. Dat loopt gewoon door en wordt niet automatisch onderbroken. Daarbij maakt het niet uit of je betaald of onbetaald ouderschapsverlof opneemt.
Ziekte tijdens onbetaald ouderschapsverlof
Als je ziek wordt terwijl je van onbetaald ouderschapsverlof geniet, heeft dit geen gevolgen. Omdat je tijdens onbetaald ouderschapsverlof toch al geen salaris krijgt, is er geen verschil in je inkomen. Daarom loopt je verlof door zoals gepland.
Als je vanuit je cao of arbeidscontract afspraken hebt over het aantal ziektedagen, mogen de dagen dat je ziek bent tijdens je onbetaald ouderschapsverlof niet in mindering worden gebracht op deze ziektedagen.
Voor de uren die je wel zou werken, betaalt je werkgever je door. Net als wanneer je normaal gesproken ziek zou zijn.
Ziekte tijdens betaald ouderschapsverlof
Word je ziek tijdens betaald ouderschapsverlof, bijvoorbeeld als je de eerste 9 weken ouderschapsverlof 70% van je salaris ontvangt via de UWV-regeling, dan verandert je situatie wel. In dit geval blijf je het uitkeringstarief ontvangen zolang je ziek bent. Tijdens je ziekte blijf je in ouderschapsverlof en niet in ziekteverlof. Dit betekent dat je geen volledige ziektewetuitkering krijgt, maar de uitkering die je al kreeg tijdens je ouderschapsverlof.
Wat moet je doen als je ziek wordt tijdens ouderschapsverlof?
De eerste stap is om je werkgever te informeren. In principe ben je natuurlijk met verlof, maar toch is het goed als je werkgever op de hoogte is van je gezondheidstoestand. Ziekte tijdens ouderschapsverlof kan namelijk ook gevolgen hebben voor je werk zodra je verlof voorbij is.
Tips om je werkgever op de hoogte te brengen van je ziekte:
- Volg de normale procedure om je ziek te melden, ook al ben je met ouderschapsverlof
- Geef aan hoe lang je verwacht ziek te zijn, indien mogelijk
- Bespreek of je het verlof tijdelijk wilt stopzetten (lees meer hieronder)
Gevolgen van ziekte tijdens ouderschapsverlof
Als je ziek wordt tijdens je ouderschapsverlof, kan dat je rechten en vakantiedagen beïnvloeden. Het is een aspect waar jonge ouders soms aan voorbijgaan.
Vakantiedagen tijdens ziekte gedurende ouderschapsverlof
Je bouwt tijdens onbetaald ouderschapsverlof geen vakantiedagen op. Als je gebruikmaakt van een uitkering van het UWV voor 9 weken ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van je kind, bouw je over die periode wel vakantie-uren op.
Als je ziek bent werkt dat hetzelfde. Tijdens onbetaald ouderschapsverlof bouw je geen uren op, tijdens betaald ouderschapsverlof wel.
Terugkeer na ziekte
Ben je hersteld en had je je ouderschapsverlof tijdelijk stopgezet? Dan ga je weer aan het werk met behoud van je overgebleven ouderschapsverlof. Dat mag je opnieuw inplannen, in overleg met je werkgever.
Ouderschapsverlof onderbreken of stopzetten
Als je verwacht dat je ziekte lang gaat duren, kun je je werkgever schriftelijk vragen om je ouderschapsverlof stop te zetten of te onderbreken. Je werkgever moet binnen 4 weken op je verzoek reageren. Tot die tijd loopt je verlof door zoals het is afgesproken.
Door je ouderschapsverlof tijdelijk stop te zetten, kun je de resterende dagen van je verlof later opnemen. Met name handig als je je verlofdagen liever benut op het moment dat je weer beter bent en optimaal van je tijd met je kind kunt genieten.
Je ouderschapsverlof onderbreken werkt als volgt:
- Neem contact op met je werkgever om te bespreken of je het ouderschapsverlof tijdelijk kunt stopzetten
- Overleg over de nieuwe verlofperiode zodra je hersteld bent
- Houd er rekening mee dat je recht op ouderschapsverlof blijft bestaan, maar dat de planning wordt aangepast
Ouderschapsverlof aanvragen wanneer je ziek bent
Ben je ziek en wil je tijdens je ziekte ouderschapsverlof aanvragen? Helaas. Je kunt pas weer ouderschapsverlof aanvragen als je weer gedeeltelijk of volledig aan het werk bent.
Ouderschapsverlof opnemen mag niet in de weg staan van je re-integratie. In dat geval mag je werkgever je ouderschapsverlof weigeren bij ziekte.
Wat er ook gebeurt, houd je werkgever op de hoogte
Ziek worden tijdens ouderschapsverlof kan verwarrend zijn, vooral omdat de regels voor betaald en onbetaald verlof anders zijn. Het belangrijkste is om je werkgever op de hoogte te houden en te bespreken wat de beste aanpak is. Of je nu besluit je verlof door te laten lopen of juist tijdelijk stop te zetten, zorg er in ieder geval voor dat je goed geïnformeerd bent over je rechten en plichten. Zodra je weer gezond bent, geniet je van de rest van je ouderschapsverlof.
FAQ
Hoe zit het met ouderschapsverlof als je ziek wordt?
In principe verandert er niets aan je ouderschapsverlof. Het loopt door, tenzij je ervoor kiest het tijdelijk te onderbreken. Het maakt niet uit of het om betaald of onbetaald ouderschapsverlof gaat.
Vervalt ouderschapsverlof bij ziekte?
Nee, als je ziek wordt terwijl je onbetaald ouderschapsverlof hebt opgenomen, loopt je verlof door zoals gepland.
Heb je betaald ouderschapsverlof via de UWV-regeling in de eerste 9 weken van je ouderschapsverlof? Dan loopt je uitkering door zolang je ziek bent. Het ouderschapsverlof loopt door tijdens je ziekte en je bent niet in ziekteverlof. Je krijgt dan ook geen volledige ziektewetuitkering, maar dezelfde uitkering als tijdens je ouderschapsverlof.
Kan je ouderschapsverlof opnemen tijdens ziekte?
Ja, maar alleen als je weer gedeeltelijk aan het werk bent voor de uren waarop je werkt. Je ouderschapsverlof mag niet in de weg staan van je re-integratie.
Wat gebeurt er met onbetaald ouderschapsverlof bij ziekte?
Niets, het loopt gewoon door.
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof berekenen
Zwangerschapsverlof zzp ers en ZEZ uitkering info