Jezelf presenteren: top 10 tips

Jezelf presenteren kan best spannend zijn. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, want dat is vaak het moment waarop je jezelf van je beste kant moet laten zien. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen je cv opdreunt, maar echt indruk maakt? Dat je je gesprekspartner na de standaardvraag “kun je iets over jezelf vertellen?” al overtuigt met een verrassend antwoord?Het korte antwoord? Door creatief en authentiek te zijn. In dit artikel lees je 10 originele manieren om jezelf te presenteren, met voorbeelden die je meteen kunt gebruiken om een blijvende indruk te maken.

10 tips om jezelf te presenteren

  1. Begin met een persoonlijk verhaal
  2. Gebruik je elevator pitch
  3. Kies een motto en of quote
  4. Gebruik een metafoor
  5. Vertel wat anderen over je zeggen
  6. Maak je introductie interactief
  7. Gebruik humor
  8. Werk met een interessant feit
  9. Focus op je passie
  10. Introduceer je virtuele ik

Begin met een persoonlijk verhaal

In plaats van beginnen met je naam en functie, is een kort persoonlijk verhaal een goede manier om jezelf te presenteren. Bijvoorbeeld een anekdote uit je leven die iets zegt over wie je bent of wat je drijft. Bijvoorbeeld: “Toen ik 8 jaar oud was, bouwde ik mijn eerste robot. Die was zeker niet perfect, maar het bouwproject gaf me mijn eerste inzicht in technologie en het plezier van leren door te doen.”

Ook professionele sprekers gebruiken graag opvallende openers om van hun verhaal een geweldige presentatie te maken.

Gebruik je elevator pitch

Ken je de elevator pitch? Dat is een korte, krachtige manier om jezelf voor te stellen. Daarin stel je jezelf bijvoorbeeld voor in een minuut. Die korte tijd helpt je om tot de kern te komen. In je elevator pitch breng je je belangrijkste kwaliteiten, werkervaring en doelen helder over te brengen. Niets meer en niets minder, kun je ook niks verkeerd zeggen. En als je het goed doet, maak je de luisteraars nieuwsgiering naar meer!

Kies een motto of quote

Heb je een motto of een quote die je inspireert? Deel hem als je jezelf presenteert. Bijvoorbeeld: “Mijn motto is ‘eerst denken, dan doen’. Dat helpt me om gestructureerd en doelgericht te werken, vooral als er meerdere projecten tegelijkertijd zijn."

Met je motto of quote laat je zien dat je bewust bezig bent hoe je denkt en handelt. Dat breng je dan ook over op je gesprekspartner.

Gebruik een metafoor

Je kunt jezelf natuurlijk presenteren als een teamspeler door te zeggen “ik ben een teamspeler”. Maar dat maakt meestal weinig indruk. Een creatievere manier is door een metafoor te gebruiken. Leg uit dat je bijvoorbeeld “de lijm bent die het team bij elkaar houdt, net zoals een dirigent de muzikanten coördineert.”

Zo maak je indruk als een creatieveling die woorden levendig maakt en kleur geeft.

Vertel wat anderen over je zeggen

Wat zegt jouw omgeving over jou? Vraag bijvoorbeeld vrienden of collega’s hoe zij jou omschrijven, en gebruik dat om jezelf te presenteren. “Mijn collega’s beschrijven me vaak als iemand die rust uitstraalt in stressvolle situaties.”

Het is een frisse benadering en het laat je niet alleen jezelf, maar ook hoe anderen jou ervaren zien.

Maak je introductie interactief

In plaats van alleen te praten, kun je jezelf ook interactief voorstellen. Begin met een vraag aan je gesprekspartner of toeschouwers. Bijvoorbeeld eentje die gerelateerd is aan je werk of expertise: “Wat zijn jouw best ontwikkelde vaardigheden?”

Daarna geef je zelf antwoord op de vraag. Het is een goede manier om een gesprek op gang te krijgen of door te vragen. Bovendien valt het op omdat je iets opvallends doet.

Gebruik humor

Een beetje humor kan wonderen doen. Natuurlijk moet het passen bij de situatie, maar jezelf presenteren met een leuke opmerking of een luchtige anekdote kan de sfeer meteen goed zetten. “Ik ben eigenlijk geen ochtendmens, maar sinds ik in projectmanagement werk, sta ik op met deadlines!”

Zelfs de meest serieuze presentatie wordt leuk met humor!

Werk met een interessant feit

Begin je introductie met een interessant feit over jezelf, iets wat je gesprekspartner echt niet verwacht. Bijvoorbeeld: “Wist je dat ik ooit drie maanden in een Noors fjord heb gewoond, terwijl ik daar een documentaire filmde? Dat avontuur heeft me geleerd om me snel aan te passen aan nieuwe situaties.”

Daarmee voeg je iets verrassends toe aan je presentatie. Wedden dat je gesprekspartner of toeschouwers je hierdoor niet vergeten?

Focus op je passie

Je bent meer dan je werk. Door te vertellen over je grootste passie, presenteer je jezelf als veelzijdig persoon. Een goede aanpak is om een passie of interesse te delen en die te koppelen aan je werk: “Naast mijn werk als softwareontwikkelaar, ben ik een fervent hardloper. Die focus en doorzettingsvermogen die ik in het hardlopen ontwikkel, breng ik ook mee naar mijn professionele projecten.”

Maak een video over jezelf

Video is een goed middel om jezelf te presenteren. Je hoeft echt geen anderhalf uur durende documentaire te maken als presentatie. Kies liever voor een videoclipachtige stijl met nuttige informatie over jezelf. Of laat anderen voor de camera zeggen wie jij bent en hoe je in het leven staat. Video kan ook een opvallend middel zijn voor bij je sollicitatiebrief en cv.

Authenticiteit is alles!

Als je jezelf mag presenteren, krijg je eigenlijk gewoon een kans om te schitteren. Vergeet eventuele spreekangst en probeer jezelf op een originele manier voor te stellen. Je hebt niks te verliezen, zelfs niet bij een sollicitatiegesprek. Kies je voor een persoonlijk verhaal, een krachtig levensmotto of een bijzondere eigenschap? Het draait allemaal om één ding: authenticiteit. Wees jezelf, durf anders te zijn en zorg ervoor dat jij degene bent die ze niet snel vergeten. Je hebt één kans om een eerste indruk te maken…maak er iets moois van!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Wat zijn commerciële vaardigheden?
Persoonlijk ontwikkelingsplan maken: voorbeeld & tips
Bila: betekenis en wat bespreek je met dit gesprek?
Feedback geven: zo pak je dat tactvol aan

DashboardProfile

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.

DashboardNav

JSS component is missing React implementation. See the developer console for more information.